Декомунізували: Червонооскільське водосховище на Харківщині стало просто Оскільським

30.09.2020
Кабмін розпорядився перейменувати Червонооскільське водосховище, прибравши першу частину в його складеній назві.
 
Тепер велике водоймище, що розташоване на території Ізюмського, Борівського та Куп’янського районів області, буде називатися просто Оскільським.
 
Своє рішення урядовці пояснили тим, що 12 травня 2016 року Верховна Рада спеціальною постановою перейменувала селище Червоний Оскіл (до революції — Цареборисів) в Оскіл, але при цьому назва водойми залишилася старою.
 
Тож, ухвалюючи такий документ, чиновники поставили крапку в топонімічній історії, що потребувала логічного завершення у рамках закону про декомунізацію.
 
Як відомо, це водосховище було збудовано у 1959 році, аби наповнити канал Сіверський Донець — Донбас, що живить прісною водою частину населених пунктів Донеччини. 
 
До речі, тема заміни назв на Харківщині й досі не втратила своєї актуальності. Скажімо, 19 серпня цього року міська рада прийняла рішення перейменувати сквер Першої маївки, що розташований біля кафедрального Благовіщенського собору, на Митрополичий.
 
Тут же одній з алей присвоїли ім’я священника Никодима, який свого часу обіймав посаду митрополита Харківського та Богодухівського. 
 
Без зайвих ексцесів депутати провели також заміну назви станції «Московський проспект» на «Турбоатом», відновивши тим самим історичну справедливість.
 
За словами істориків, ця станція від початку проєктувалася як «Турбінний завод», але до моменту відкриття у 1975 році чиновники вигадали для неї інший «бренд».
 
Загалом харківська підземка пережила кілька топонімічних змін: станцію «Радянської армії» перейменували на «Армійську», «Радянську» — на «Майдан Конституції», «Пролетарську» на «Індустріальну», «Маршала Жукова» — на «Палац спорту» і «Площу повстання» — на «Захисників України».