Смачна і барвиста осінь: рецепти від Альони Олійник із Вінниччини

30.09.2020
Смачна і барвиста осінь: рецепти від Альони Олійник із Вінниччини

Альона Олійник.

Навіть не думала, що буває стільки рецептів консервації в одному кулінарному записничку.
 
 
Квасоля в томаті, рулетики закусочні кабачкові, мариновані опеньки, білі гриби з цікавими спеціями, сливовий сацебелі, кетчуп шашличний, тефтелі в соусі, квашені помідори, тайський гострий соус, овочево-грибні фантазії, слива з часником, варення з кабачка і гарбуза, фрукти-ягоди в шоколаді, різні паштети зі свинини, мариновані огірочки, овочеве і грибне асорті, ткемалі з аличі, маринована риба, перчені комбінації — і це далеко не повний перелік тих рецептів, якими поділилася Альона Олійник — господиня з містечка Бар, що на Вінниччині. 
 
І кожен з цих рецептів був настільки вдалим і настільки миттєво втілювався в життя іншими господинями, що з ними пані Альона легко стала переможницею відомої кулінарної спільноти «Пляцки і рецепти Лілії Цвіт». Отож сьогодні своїми рецептами з нами ділиться переможниця кулінарного конкурсу Альона Олійник — мама, дружина, вчителька, господиня. 

Здивувати рідних незвичайним

Пані Альона дивує вже хоча б тим, що справляється з багатьма різними роботами, і в кожній вона — переможниця. Бо ці клопоти приємні, переконує вона.
 
Приємно ходити на роботу, де на неї чекають малі школярики і старші, бо, крім учнів молодших класів, вона навчає ще й історії та правознавства старших (працює у Маньковецькій школі з 2003 року і до сьогодні). Приємно повертатися додому, де на неї чекає родина, затишок та її безперечна любов. 
 
«Маю чудову сім’ю: чоловіка Олега, військовослужбовця, п’ят­над­ця­ти­річного сина Володимира та семирічну донечку Вікторію. Саме вони є моїми дегустаторами та поціновувачами домашньої їжі, приготованої з любов’ю», — з теплотою розповідає Альона Олійник про своє родинне натхнення. 
 
Тому на кухні й творяться смачні дива, бо хочеться дивувати, зазначає пані Альона. І хочеться дивувати смаком і красою, яку дарує рідна земля, особливо зараз, коли зібраний урожай.
 
«Зараз можна зробити багато смачних запасів на зиму, — розповідає господиня.
 
— Взимку також треба дивувати. От за вікном морозець і сльота, а ви відкриваєте баночку з яблучним джемом, закручуєте його в тонко розкачане тісто, ставите в духовку на пів годинки — і маєте ароматний штрудель». Скликайте рідних до літнього смаколика!

Яблучне повидло збере до столу всіх

Для нього немає іншого визначення, як «чудове»! Густе, смачне, ароматне, воно здатне створити затишне маленьке свято, переконує Альона Олійник. 
 
Для його приготування потрібно: 200 мл води закип’ятити та додати двi літрові банки цукру.
 
У киплячий сироп кладемо 5 літрових банок почищених нарізаних яблук. Варимо все годину. Далі додаємо 80 мл оцту та варимо ще годину.
 
Розкладаємо гаряче повидло у стерилізовані банки та закриваємо кришками. Яблучний джем виходить густим, гарно смакує з хлібом, хлібцями, сиром, кашами та підходить для випічки.

Гарбузове варення — як мед!

 

Його величність гарбуз — завжди бажаний гість на столі. А варення з нього — несподіване і смачне. Воно може бути і вашою кулінарною родзинкою. 
 
Потрібно: 1кг десертного гарбуза, 1 кг цукру, 2 апельсини і лимон. 
 
Вимийте та очистіть гарбуз від шкірки. Потім видаліть із нього насіння і натріть на тертку з великими вічками.
 
Вимийте апельсини і лимон і також наріжте їх кубиками (видаліть обов’язково кісточки) або пропустіть цитрусові через м’ясорубку.
 
У великій мисці змішайте гарбуз і цитрусові та засипте їх цукром. Залиште настоятися 5 годин. Так інгредієнти стануть солодші і пустять сік. Поставте ємність із гарбузом і цитрусовими на вогонь і, довівши до кипіння, проваріть протягом 4 хвилин. Остудіть масу і знову проваріть. Повторіть варіння 4 рази.
 
Готове варення розкладіть у стерилізовані банки і закрийте кришками.
 

Сливовий сацебелі — просто він має бути!

Раз приготуєте — і зрозумієте, чому він має у вас бути. Це щось неймовірне, такий ароматний, пікантний, соковитий соус! Господиня ділиться оригінальним рецептом, вона переконана, що кожному вдасться приготувати це дивовижне доповнення до страв. 
 
Отож 3 кг сливи (без кісточки) пропустити через м’ясорубку або перебити блендером.
 
Додати: 15 зубців часнику (через прес), 1 пачку карі (20 г), 2 ст. л. солі, 7 ст. л. цукру, 3 шт. перцю чилі або 1 ст. л. меленого червоного, 2 шт. гвоздики духмяної, 2-3 шт. перцю духмяного.
Варити соус 30-40 хвилин на маленькому вогні.
Закрити у чисті стерилізовані банки. Вихід — 3 л.

Білі гриби — лісова казка

«Для цього рецепту підходять будь-які гриби, але білі, звісно, найсмачніші», — каже Альона Олійник. Їх потрібно попередньо відварити, промити і зцідити воду.
 
Маринад: 1 л води, 2 ст. л. солі, 3 ст. л. цукру, 1-2 лаврові листи, 3-4 горошини чорного перцю, 3-4 горошини духмяного перцю, 3-4 шт. духмяної гвоздики.
 
У киплячий маринад опускаємо гриби і варимо 5-10 хвилин.
 
У банку 0,5 л вливаємо 2 ст. л. оцту 9% і наливаємо гриби з маринадом.
 
Закатуємо металевими кришками, перевертаємо банки до повного остигання.

Овочево-грибний салатик — буде баночка асорті

Якщо до всього букета овочів ще й додати грибів та спецій, вийде дуже смачний салат, від якого аж за вухами лящить. Господиня розповідає логіку такого смаку в деталях. 
 
Отож нам потрібно: 1 кг баклажанів (порізати кубиком 3х3 см), 1 кг помідорів — дольками, 1 кг печериць — пластинками (не тонко), 0,5 кг цибулі — кубиком, 0,5 кг болгарського перцю — соломкою, 0,5 кг моркви — на крупну тертку, 1 склянка олії (200 мл), 1,5 ст. л. солі, 3 ст. л. цукру. Усе добре вимішуємо, даємо постояти 1 годину, щоб пустило сік.
 
Варимо 40 хвилин, потім додаємо 100 мл оцту. Варимо ще 5 хвилин і розкладаємо у стерилізовані банки. Вкриваємо до повного охолодження банок. Вихід — 9 банок по 0,5л.

Ошатний і смачний сирний рулет 

 

Він нескладний у приготуванні, але дуже вигідно виглядає на столі. Можна пригощати гостей! 
 
Для рулету беремо: 5 яєць, 1 ч. л. солі й добре збиваємо. Додаємо 4 ст. л. сметани і 300 г твердого сиру, потертого на грубу тертку. Все добре вимішуємо, викладаємо на дечко, застелене пергаментом, та випікаємо 10 хвилин при температурі 180 градусів.
 
На теплий корж викладаємо м’ясний фарш: 300 г курячого фаршу і велику цибулину (потерту), сіль, перець за смаком. Розмащуємо фарш по всій поверхні коржа. За допомогою пергаменту скручуємо рулет. Запікаємо 20 хвилин при температурі 180 градусів. Рулетик смакує як гарячим, так і холодним.

Скумбрія з лимоном — смачний тандем

 

Якщо ви давно готували скумбрію, треба надолужити цей пробіл. І навіть якщо недавно — також приготуйте. За цим рецептом риба вдається дуже ніжною, ароматною і корисною, таку проситимуть ще і ще. 
 
Потрібно скумбрію розморозити, почистити, помити, порізати на шматочки (але не до кінця). Посолити, поперчити, приправити улюбленими спеціями для риби. У кожен розріз вкладаємо по кільцю лимона, цибулі та помідора. Залишаємо маринуватися 3-4 години. Запікаємо у духовці 40 хвилин при температурі 180 градусів.

Салат кобб — і свято вдасться!

 

Пані Альона говорить про родинне свято, яке має бути і без особливих приводів. Хоча з огляду на оригінальність рецепту можна сміливо готувати такий салат і «на люди», тобто гостям. Усі складові в салаті кобб викладаються порізно і не перемішуються перед подачею на стіл. 
 
Отже, інгредієнти викладаємо на таріль смужками: 2 відварені яйця (порізати великими кубиками ); 100 г зелені цибулі (нарізаної дрібно); великий помідор (порізати дольками); свіжий огірок (кубиком); 200 г курячої грудки, ріжемо, підсмажуємо на сковорідці з додаванням карі, куркуми та дрібки солі. А також — 100 г сиру чедер (ріжемо кубиком); 100 г листя салату (нарізаємо). 
 
Готуємо заправку: 1 ст. л гірчиці, 2 ст. л. олії (оливкової), 1 ст. л. лимонного соку. Все розмішуємо та поливаємо салат.
 
Як бачимо, осінь підкидає нам усе нові й нові смачні ідеї. Як їх втілити практично — розповідають майстрині. Дякуємо пані Альоні, готуватимемо! Нехай осінь буде смачною!