Британська ветеринарна благодійна організація нагородила пацюка-сапера за самопожертву

30.09.2020
Камбоджа — одна з азійських країн, яка чи не найбільше в минулому потерпала від прокомуністичного режиму, а саме — від червоних кхмерів.
 
Тривала громадянська війна спричинила мільйонні втрати населення, але що ще гірше — в країні після воєнних сутичок залишилися мільйони мін, снарядів, інших вибухових речовин, від яких щороку гине чимало мирних жителів країни.
 
З 1979 року, коли в Камбоджі більш-менш настало мирне життя, від вибухових речовин загинуло і травмувалося понад 64 тисячі осіб. 
 
Нещодавно Британська ветеринарна благодійна організація нагородила золотою медаллю... пацюка, який щоденною героїчною роботою рятує життя людей на територіях, які й без того зазнали жахливих труднощів.
 
Крім того, ця організація вважає, що своєю подвижницькою роботою щур на ім’я Маґава змінює життя місцевих жителів і має безпосередній вплив на них.
 
Гамбійський сумчастий пацюк Маґава працює «сапером» уже 7 років і знешкодив за цей час 39 мін та 28 інших вибухонебезпечних предметів, тим самим очи­стивши від них територію в 141 тис. кв. м, що дорівнює за площею 20 футбольним полям.
 
За пів години Маґава може обстежити територію завбільшки з тенісний корт, тоді як людині з металодетектором для цього знадобиться щонайменше 4 години.