Окупанти «фарширують» Донбас небезпечними вибуховими пристроями

29.09.2020
Окупанти «фарширують» Донбас небезпечними вибуховими пристроями

Зі стрілецької зброї агресор провокував наших захисників неподалік Шумів.

Ситуація на фронті стабільно напружена. Тільки-но закінчились міжнародні навчання «Об’єднані зусилля 2020», які всі військові експерти одностайно визнали спеціальною операцією з метою попередити Кремль про готовність підтримати Україну у військовій сфері у випадку прямої повномасштабної або регіональної агресії.
 
Наразі треба бути готовим до всіх можливих провокацій з боку окупанта, який, отримавши потужне попередження, шукатиме шляхи тиску на керівництво нашої держави на інших напрямках. 
 
За минулі чотири доби в районі проведення операції на ділянках відповідальності українських підрозділів зафіксовано 10 порушень із боку збройних формувань Російської Федерації, їхніх найманців та посіпак.
 
На Приазов’ї задокументовано прольоти двох безпілотних літальних апаратів противника з перетином лінії розмежування. Українськими засобами радіоелектронної боротьби ворожі БПЛА типу «Квадрокоптер» і «Фантом-4» було знежкоджено.
 
Поблизу Попасної противник здійснив два постріли в бік наших позицій з автоматичного станкового гранатомета. Неподалік населеного пункту Опитне ворог вів вогонь із гранатометів різних систем i великокаліберного кулемета.
 
Зі стрілецької зброї агресор провокував наших захисників неподалік Шумів та двічі — поблизу населеного пункту Оріхове. Поблизу Кам’янки зафіксовано постріл із ручного протитанкового гранатомета в бік наших позицій. Ще два факти порушення вогню зафіксовано поблизу Авдіївки. 
 
На жаль, неподалік населеного пункту Піски внаслідок підриву на невідомому вибуховому пристрої двоє військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил отримали осколкові поранення. За даними звіту СММ ОБСЄ, від початку вересня було зафіксовано кілька фактів мінування російсько-окупаційними військами мирної території Донбасу.
 
Зокрема, під час виконання спостережних польотів безпілотні літальні апарати СММ ОБСЄ на непідконтрольній урядові України території від кінця серпня помітили міни на західній околиці населеного пункту Донецьк, які були встановлені у два ряди, та заблокували дорогу, що веде на захід до населеного пункту Мар’їнка Донецької області; впоперек рульової доріжки на території зруйнованого міжнародного аеропорту «Донецьк»; впоперек автошляху поблизу населеного пункту Саханка Донецької області та  впоперек автодоріг поблизу населених пунктів Весела Гора та Молодіжне Луганської області.
 
Окрім того, російсько-окупаційні війська застосовують і приховані способи мінування території, зокрема протипіхотними мінами ПОМ-2, які мають період самоліквідації від 4 до 100 годин (у середньому 23-24 години). Для доставки таких мін використовується гранатомет РПГ-7 із переробленою гранатою ПГ-7. Радіус суцільного ураження такої міни становить до 16 метрів.