Бельгійські подарунки: «Динамо» зробило впевнений крок до еліт-раунду Ліги чемпіонів

25.09.2020
Бельгійські подарунки: «Динамо» зробило впевнений крок до еліт-раунду Ліги чемпіонів

Уругвайський півзахисник «Динамо» Карлос Де Пена приніс перемогу «біло-синім» у першому матчі «плей-оф» кваліфікації ЛЧ проти «Гента». (Фото з сайта www.fcdynamo.kiev.ua.)

Усе йде до того, що після чотирирічної перерви київське «Динамо» знову гратиме в груповому раунді Ліги чемпіонів.
 
 
Здобувши в гостях перемогу над бельгійським «Гентом», за тиждень «біло-синім» потрібно зі­грати не гірше, ніж у першому матчі в Бельгії.
 
 
На тлі суперника, котрий у першому матчі четвертого раунду кваліфікації ЛЧ-2020/2021 виглядав дуже скромно й у рідних стінах запам’ятався великою кількістю помилок, завдання перед динамівцями стоїть доволі нескладне.
 
Загалом, важко уявити, за рахунок яких резервів у матчі-відповіді бельгійський віцечемпіон, який після шести турів нової національної першості посідає в турнірній таблиці лише 13-те місце, може створити динамівцям проблеми та кардинально змінити розстановку сил у дуелі.
 
Можливо, не так яскраво ви­глядає й гра «біло-синіх», але, як наголошує їхній досвідчений наставник Мірча Луческу, перш за все — результат.
 
Забивши на «Геламко-арені» швидкий м’яч (його зарахували завдяки системі ВАР), згодом динамівці почали збавляти оберти. Могло скластися враження, що вразити ворота суперника було головним завданням для «біло-синіх» на матч у Бельгії. Хоча не виключено, що ослабити атакувальний потенціал українського віцечемпіона змусила потужна злива, котра невдовзі після старту поєдинку взялася зрошувати порожню арену в Генті.
 
Тож, заспокоївшись, «біло-сині» дозволили супернику перехопити ініціативу в матчі. Ближче до перерви зусилля бельгійських «буйволів» завершилися взяттям динамівських воріт, хоча пропущений ними гол був точно необов’язковим.
 
Однак воротар «біло-синіх» Георгій Бущан, граючи на виході під час подачі кутового, продемонстрував своє слабке місце й дозволив супернику першим дістатися до верхового м’яча. Найближчим часом тренеру динамівських воротарів Михайлу Михайлову точно буде над чим працювати.
 
Без сумніву, в очікуванні матчу-відповіді з «Гентом» покращенням окремих аспектів гри займатиметься й головний тренер «Динамо».
 
«Сьогодні ми почали дуже добре, забили швидкий м’яч, і я сподівався, що нам вдасться забити і другий, і третій гол. Але, на жаль, ми втратили контроль над грою, і суперники, спіймавши кураж, створили тиск на наших захисників і заробили стандарт, з якого і відігралися в першому таймі», — Мірча Луческу назвав причини, котрі дозволили «Генту» досягти рівноваги в матчі. 
 
Водночас після перерви, особливо після появи на полі Віктора Циганкова, гра динамівців значно пожвавилася. Проте стати повноцінними господарями на полі «біло-сині» змогли лише після вилучення українського легіонера бельгійського клубу Романа Безуса. Ексдинамівець двічі доволі жорстко вступав у єдиноборства зі своїми колишніми одноклубниками, за що в підсумку отримав два «гірчичники». 
 
Після поєдинку бельгійська преса залишила чимало критичних зауважень на адресу українського тріо «Гента» — Романа Яремчука, Романа Безуса та Ігоря Пластуна, назвавши їх головними невдахами вечора.
 
Про антидосягнення Безуса загадано трохи вище, Роман Яремчук запам’ятався тим, що на початку гри на рівному місці отримав травму, а Ігор Пластун, котрий перебував у центрі захисту, так чи інакше несе відповідальність за два пропущені його командою голи.
 
Зрештою, досягши в гостях переможного рахунку — 2:1, «біло-сині» суттєво підвищили свої шанси на потрапляння до групового раунду Ліги чемпіонів. Головне, не нарубати дров у матчі-відповіді. Хоча, з огляду на заяви очільника «Гента», до Києва його команда може прибути в приреченому стані.
 
«Звичайно, ця поразка для нас — справжній удар. Її нелегко прийняти. Але поразки — це невід’ємна частина футболу, так само, як і травми. Треба сприймати футбол таким, як він є — з усіма його неприємними атрибутами: поразками, травмами, невдачами», — наголосив наставник бельгійського колективу Вім Де Декер.
 
Хай там як, а в повторному матчі з «Гентом» динамівцям важливо зберегти холодну голову. Уникнути ж шапкозакидацького настрою футболістам «Динамо» має допомогти їхній досвідчений наставник, з яким, слід визнати, динамівська гра почала набувати чітко структурованого вигляду та зрозумілого малюнку. 

 

ТАБЛО 

Ліга чемпіонів. Кваліфікація. Раунд «плей-оф». «Гент» (Бельгія) — «Динамо» (Україна) — 1:2 (Кляйндінст, 41 — Супряга, 10; Де Пена, 79; вилучення: Безус, 53 («Г»))