Україна офіційно закрила пункт пропуску на кордоні з Білоруссю через наплив хасидів

17.09.2020
Україна офіційно закрила пункт пропуску на кордоні з Білоруссю через наплив хасидів

Паломники на кордоні. (Фото з сайта pravda.com.)

Через карантинні обмеження та масове перетинання кордону хасидами Україна вирішила закрити пункт пропуску на кордоні з Білоруссю.
 
 
Таке рішення ухвалив Кабінет Міністрів. Ідеться про «Нові Яриловичі» в Чернігівській області.
 
 
Наразі там перебувають близько двох тисяч паломників з Ізраїлю, які все ще не полишають спроб потрапити в Умань.
 
 
В офісі президента Зеленського закликали владу Білорусі не поширювати хибних заяв для паломників і не обнадіювати їх даремно.
 
Адже, як офіційно наголошується, — більшість хасидів прибули сюди, довірившись чуткам про те, що український кордон із Білоруссю відкритий.
 
Однак це не відповідає дійсності. В офісі президента також додали, що вважають таку поведінку білоруської влади неприпустимою.
 
«Змушені також констатувати, що особиста образа певних осіб у де-факто діючій білоруській владі поширюється сьогодні, на превеликий жаль, і на площину міждержавних відносин. Україна, нагадаємо, зайняла нейтральну позицію щодо політичної кризи, яка була спровокована сумнівно організованим голосуванням на виборах президента Республіки Білорусь 9 серпня цього року», — йдеться в офіційній заяві.
 
Однак, незважаючи на заборони, один хасид навіть намагався манівцями потрапити в Україну. Йому  заборонили в’їзд до нас на п’ять років. Про це повідомили в Держприкордонслужбі.
 
За інформацією відомства, чоловік спробував оминути пункт пропуску «Нові Яриловичі». Для цього обрав болотисту місцевість. Однак натрапив на прикордонників. Порушником виявився громадянин Ізраїлю 1978 року народження.
 
На нього склали адмінпротокол та примусово повернули на суміжну сторону. Тим часом до Умані напередодні прибув зведений загін поліцейських. До міста направили більше півтисячі правоохоронців із 20 областей України. Вони мають забезпечувати порядок під час святкування юдейського Нового року Рош-га-Шана. У 2020 році свято припадає на 18-20 вересня. 
 
І поки Україна закриває кордони, Ізраїль на єврейський Новий рік запроваджує тотальний карантин. Суворі обмеження починають діяти від п’ятниці і триватимуть не менше трьох тижнів.
 
Влада забороняє зібрання у приміщеннях групами більше 10 осіб, на вулиці — не більше 20 осіб. Кількість нових випадків коронавірусу в Ізраїлі зросла до 4 тисяч щодня. 
 
Нагадаємо, що заборона на приїзд хасидів до України була обумовлена карантинними обмеженнями та спалахом коронавірусу.
 
Тим паче що вчора в Україні був встановлений новий рекорд: за минулу добу було зафіксовано 3 тис. 584 випадки зараження коронавірусом, а померло 60 людей. Найбільше випадків — у Харківській і Тернопільській областях та в Києві. Зазначимо, що попередній рекорд був на 4 сотні випадків меншим. Його зафіксували 11 вересня.