На одній сцені — всі найкращі: у Національній опері виступлять Людмила Монастирська та Катерина Кухар

16.09.2020
На одній сцені — всі найкращі: у Національній опері виступлять Людмила Монастирська та Катерина Кухар

Наталія Мацак.

Коли впродовж майже півроку через коронапандемію для відвідувачів зачинені двері більшості театрів, а в онлайні були доступні найкращі постановки найвідоміших у світі режисерів у виконанні зірок першої величини, то не лише в глядачів визріло бажання бачити та слухати і в Києві мистецтво вищого гатунку, а й Національна опера України постаралася не розчарувати найвибагливіших поціновувачів програмами нового, 153-го, сезону. 

На всяк вишуканий смак 21 програма

Після тривалої перерви, зважаючи на все ще існуючі карантинні обмеження, у період із 18 вересня до 31 жовтня театр планує працювати для глядачів тричі на тиждень — у четвер, п’ятницю та суботу.
 
Є обов’язковим дотримання глядачами маскового режиму та соціальної дистанції; заходячи до театру, необхідно буде пройти температурний скринінг, дійства на сцені триватимуть без антракту не довше 80 хвилин, але їх наповнять, зокрема, голоси оперної сцени Людмили Монастирської та Анжеліни Швачки, балетні па Наталії Мацак і Катерини Кухар.
 
Потрапляння Києва з 14 вересня у карантинну помаранчеву зону автоматично продиктувало Національній опері максимальну кількість глядачів щовечора — лише 220. І лишається лише сподіватися, щоб швидкість поширення коронавірусу у столиці не змусила вводити ще жорсткіші обмеження театрального життя.
 
«Разом iз моєю колегою Оленою Філіп’євою підготували 21 програму, що пройдуть у період iз 18 вересня по 31 жовтня, — констатував головний режисер Національної опери України Анатолій Солов’яненко. — Упевнений, кожен із наших поціновувачів зможе знайти для себе щось цікаве». 
 
Незвичайно, відповідно до вимог карантинного часу, у супроводі фортепіано проходитиме 18 вересня гала-концерт на честь відкриття 153-го театрального сезону. Звучатиме багато музики Верді.
 
Арію Леонори з опери «Сила долі» виконає провідна українська оперна співачка сопрано Людмила Монастирська. Вона також співатиме з баритоном Ігорем Євдокименком дует з опери «Трубадур».
 
Сцену з «Аїди» головної героїні з Амонасро виконуватимуть сопрано Оксана Крамарєва та бас Тарас Штонда. А арію з опери «Дон Карлос» — мецо-сопрано Анжеліна Швачка. Ще линутимуть партії з відомих творів Россіні, Доніцетті, Гуно, Оффенбаха, Чайковського і Беліні. 
 
Справжнє свято очікує шанувальників таланту примадони оперної сцени Людмили Монастирської — на 25 вересня запланована її сольна програма. Партнерами в концерті стануть Валентин Дитюк, Тарас Штонда, Ігор Євдокименко.
 
Партія фортепіано — Майя Шляпочник. Нагадаємо, Людмила Монастирська співає на найпрестижніших оперних сценах світу: «Ла Скала» в Мілані, Королівському театрі «Ковент-Гарден» у Лондоні, «Метрополітен-опера» у Нью-Йорку та інших. У Києві можна буде насолоджуватися аріями з опер «Дон Карлос», «Бал-Маскарад», «Сила долі», «Пікова дама», «Манон Лєско». А насамкінець прозвучить Be my love («Будь моїм коханням»). 
 
 

Анжеліна Швачка.

І три балети Чайковського, фрагменти

Зустріч із тандемом Тараса Штонди та Валентина Дитюка в опері «Моцарт і Сальєрі» М. Римського-Корсакова для глядачів заплановано на 20 вересня. Радує, що опери, заявлені у вересневій i жовтневій афішах, проходитимуть у супроводі оркестру. 
 
За участю чотирьох басів, солістів Національної опери України Сергія Магери, Тараса Штонди, Сергія Ковніра, Володимира Тишкова у супроводі фортепіано 2 жовтня відбудеться концерт Bass Gala. У цій програмі буде немало української музики.
 
Зокрема, співатимуть «Дивлюсь я на небо», «Взяв би я бандуру», «Реве та стогне Дніпр широкий». Звучатимуть партії з опер «Тарас Бульба» та «Богдан Хмельницький». Пісню з опери «Запорожець за Дунаєм» виконуватимуть на завершення всі разом.
 
Для поціновувачів балету передбачена не менш цікава програма. Стартує вона в новому сезоні з гала-концерту De capo Ballet Gala 19 вересня, який відкриватиме адажіо з балету «Лебедине озеро» у виконанні Наталії Мацак, Сергія Кривоконя та артистів балету.
 
Засмутити може хіба те, що до зняття карантинних обмежень концерт виконуватиметься під фонограму. Гала-концерт Con Amore Ballet Gala так само за участі провідних солістів балету — 24 вересня. 
 
А вже через два дні в афіші відразу два одноактнi балети: «Кармен-сюїта» ( Кармен — Катерина Кухар, Хозе — Ярослав Ткачук, Ескамільо — Олександр Стоянов, Доля — Єлізавета Гогідзе, Цуніга — Віталій Нєтруненко) та «Шопеніана» (виконавці — Ян Ваня, Юлія Кулик, Ганна Муромцева, Ольга Голиця, Юлія Москаленко). Фрагменти з найулюбленіших балетів «Лебедине озеро», «Лускунчик» та «Спляча красуня» зібрані у програму Чайковський Ballet Gala, показ якої запланований на 2 жовтня.
 
Національна опера інформує, що вистави попередніх місяців, що раніше були перенесені на вересень та жовтень, — знову змінюють дати показів на листопад та грудень. Квитки на них лишаються дійсними, але за бажанням їх можна буде обміняти на квитки поточного репертуару.