На Житомирщині відкрили пам’ятник основоположнику нової білоруської літератури Яну Барщевському

15.09.2020
На Житомирщині відкрили пам’ятник основоположнику нової білоруської літератури Яну Барщевському

Пам’ятник Яну Барщевському став символом єднання трьох слов’янських народів. (Фото Наталки ПОЗНЯК-ХОМЕНКО.)

У місті Чуднів Житомирської області з’явився перший у світі пам’ятник білорусько-польсько-українському письменнику Яну Барщевському, який є основоположником нової білоруської літератури.
 
 
Багато хто його називає білоруським Гоголем, а за значенням для білоруської літератури порівнюють із Шевченком та Франком для нас. 
 
 
Бронзове погруддя роботи харківського скульптора Володимира Райченка було урочисто відкрите в центрі міста, біля костелу парафії Знайдення Хреста Господнього.
 
 
На пам’ятнику є табличка трьома мовами та спеціальний QR-код, який веде на сторінку з інформацією про Яна Барщевського на сайті місцевої влади. Поряд із пам’ятником встановлено чавунну надмогильну плиту, яка минулого року стала справжньою сенсацією.
 
Історія цієї плити схожа на містичні оповідки зi «Шляхтича Завальні» самого Яна Барщевського. Довгий час дослідники творчості письменника марно намагалися знайти його могилу в Чуднові на старому польському кладовищі, адже було відомо, що останні роки Барщевський прожив саме тут, у маєтку свого друга, польського письменника Генріха Ржевуського.
 
І ось на початку 2000-х житель Чуднова Анатолій Приходченко, проводячи газопровід, у себе на обійсті викопав іржаву чавунну плиту. Ця плита років 16 простояла за хлівом, доки господар не вирішив покласти її на землю, цементуючи двір. Під дощем іржа зійшла, відкривши напис, яким зацікавилася 9-річна дочка господаря Оленка.
 
Вона першою почала шукати інформацію про Барщевського і звернула на це увагу дорослих. Житомирська обласна Спілка поляків України викупила і відреставрувала плиту, передавши на зберігання до місцевого костелу.
 
У березні цього року на запрошення Житомирської крайової організації Народного руху України Чуднів  відвідала  білоруська делегація  — представники Руху солідарності «Разом». Тоді ж виникла ідея встановити пам’ятник класику літератури трьох народів. Ідею підхопив білоруський Фонд Марії Магдалини Радзивілл, і за півроку мрія стала реальністю.
 
«Те, що відбувається зараз, справді можна назвати дивом, і ми дякуємо місцевій владі й усім, хто зробив це диво можливим. Ян Барщевський, уродженець Полоцької землі, палко любив свою Білорусь, багато зробив для розвитку польської літератури, і свій останній спочинок знайшов в українській землі. Його життя, його творчість, його доля єднає три країни. І це насправді дуже важливо для Білорусі, для України і для Польщі. Ми сьогодні вертаємо нашу історію і нашу пам’ять. І я думаю, такі зв’язки і такі зустрічі тут, у Чуднові, мають стати традицією», — зазначила представниця Фонду Марії Магдалини Радзивілл Олена Талстая.
 
Також Чуднівська ОТГ до свята виготовила пам’ятні медалі Яна Барщевського, які отримали Оленка Приходченко, засновник Фонду Марії Магдалини Радзивілл Олександр Сапіга, голова Житомирської обласної Спілки поляків України Вікторія Вікторія Лясковська-Щур та інші особи, причетні до появи пам’ятника. 
 
А в Чуднові з’явився  ще один туристичний об’єкт, який зацікавить багатьох шанувальників історії та літератури не лише в Україні.