Навчатися чи імітувати? Головне про нові вимоги до документів про вищу освіту

11.09.2020
Навчатися чи імітувати? Головне про нові вимоги до документів про вищу освіту

Мати диплом про вищу освіту в нашій державі стало модно, тому до університетів тягнуться ледь не всі випускники шкіл.
 
 
Чимало з яких, звісно, не хапали зірок на навчальній ниві. Часто-густо навчання для таких студентів є формальним, і молодь навіть не збирається по закінченні інституту-університету працювати за фахом.
 
 
Аби хоч якось врегулювати чималу кількість освітніх дилем, які виникають за таких обставин, Кабінет Міністрів України на недавньому засіданні затвердив перелік обов’язкових даних у документах про вищу освіту.
 
Як повідомив представник уряду в парламенті Василь Мокан, Кабмін ухвалив проєкт постанови «Про документи про вищу освіту (наукові ступені)», яким пропонується затвердити перелік обов’язкової інформації, яка повинна міститися у документах про вищу освіту (наукові ступені).
 
За словами пана Мокана, документ має також унормувати питання, пов’язані з видачею дублікатів дипломів про вищу освіту, виданих до запровадження ступеневої вищої освіти.
 
Бо наразі відсутні нормативно-правові акти, що встановлюють еквівалентність документів про здобуття вищої освіти, виданих до 1991 року освітньо-кваліфікаційним (освітнім) рівням вищої освіти.
 
Також КМУ ухвалив проєкт постанови «Про затвердження Положення про фаховий мистецький коледж» й підтримав проєкт постанови про внесення змін до пункту 20 постанови уряду від 22 липня 2020 року №641, що дозволяє абітурієнтам з окупованих територій почати навчання без самоізоляції.
 
Варто зауважити, що в освітню сферу останніми роками вплелася й політична складова через російсько-українську війну: аби привабити молодь, випускникам шкіл з окупованого Донбасу та анексованого Криму надана можливість вступити до будь-якого закладу вищої освіти материкової України на особливих умовах.
 
Зокрема, цьогоріч Міносвіти продовжило терміни вступу на місця держзамовлення для абітурієнтів із Донбасу та анексованого Криму до 23 жовтня.
 
«Найголовніша особливість для цих дітей — вони повинні нам дати хоча б якийсь сигнал, що хочуть вчитися в Україні. Засобами офіційної пошти, електронної, засобами неофіційними — через Viber, Telegram, Facebook. У відповідь вони отримають офіційне запрошення і детальну інструкцію, що їм для цього робити», — поінформували в МОН.
 

ОФІЦІЙНО

Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про вищу освіту (наукові ступені)». Документ набуде чинності з 1 січня 2021 року. Постанова приведе систему вищої освіти України у відповідність до європейських норм.
 
Зокрема, зміни торкнуться процедури визначення кваліфікацій одержувачів вищої освіти. Вперше буде унормовано питання видачі дублікатів документів про вищу освіту, виданих до впровадження ступеневої системи вищої освіти.
 
Крім того, затверджено список обов’язкової інформації, яка повинна бути відображена в дипломах. В її числі — інформація про наукові ступені.
 
Як повідомляє МОН, реалізація постанови сприятиме працевлаштуванню випускників, реалізації права на індивідуальну освітню траєкторію, академічній мобільності учасників освітнього процесу і подальшої інтеграції вітчизняної системи в європейський простір вищої освіти.