Сивина в голову — Путін у ребро? Кравчук зробив скандальну заяву щодо зриву режиму тиші

09.09.2020
Голова Тристоронньої контактної групи Леонід Кравчук в ефірі телеканалу Еспресо, коментуючи слова журналіста про бойові втрати на фронті та зрив режиму тиші, сказав: «Україна стоятиме на шляху миру». Послався при цьому на залучення ОБСЄ до моніторингу реальної ситуації.
 
 
Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ парирувала «пас» Кравчука, підтвердивши необґрунтованість обвинувачень окупаційним режимом українських військових.
 
 
Зокрема, йдеться про брехливі заяви представників РФ про розбудову нових позицій у районі населеного пункту Шуми.
 
Нагадаємо, ватажок бойовиків Басурін погрожував обстріляти позиції ­Збройних сил, бо нібито «помічено певну активність українських збройних формувань».
 
При цьому бойовики не могли встановити, «спрямовані ці дії на демонтаж незаконно спору­джених позицій або ж, навпаки, на їх зміцнення з метою ескалації ситуації».
 
Інший представник окупаційної влади, Пушилін, вирішив «продовжити спостереження за ситуацією і перенести початок операції з усунення українських укріплень на 10:00 дев’ятого вересня».
 
Такі ультиматуми вчергове демонструють реальні наміри противника і налаштованість на загострення та розгойдування ситуації. 
 
Українська ж сторона дала перемир’ю черговий шанс. В ефірі програми «Свобода слова» на каналі ICTV начальник Генерального штабу Збройних сил України Сергій Корнійчук заявив, що бойовики в період перемир’я вели здебільшого неприцільні обстріли, розширювали позиції в бік ЗСУ, використовували безпілотники, займалися дистанційним мінуванням. Також озброєних людей бачили в «сірій зоні».
 
«Але це не мало масштабного характеру», — озвучив оцінку Генштабу генерал-лейтенант Корнійчук.
 
За зведенням штабу ООС, упродовж понеділка збройні формування Російської Федерації та їхні найманці одноразово порушили домовленості щодо режиму тиші.
 
Зі стрілецької зброї та ручного протитанкового гранатомета ворог здійснив поодинокі провокативні постріли в бік позицій українських воїнів поблизу населеного пункту Кам’янка, що на Донеччині.
 
Вогневі провокації противника не загрожували нашим захисникам, тому українські підрозділи ­зброю у відповідь не застосовували.
 
Тим часом в окупованому Донецьку пішла чергова хвиля експропріації. У середу з’явилися фото оголошень, розклеєних там по вулицях.
 
У них iдеться про «інвентаризацію порожніх (покинутих) квартир». Росія діє звичними для себе методами: знищує місцеве населення, заселяючи носіями своєї ментальності. 
 
До речі, триває підготовка Росії до масштабних навчань «Кавказ-2020», що їх військові експерти оцінюють як підготовку до повномасштабного вторгнення в Україну.
 
Втім у згаданих навчань уже стало на два учасники менше. Зокрема, азербайджанські військові точно не братимуть у них участь. Як написала Deutsche Welle з посиланням на пресслужбу міноборони Азербайджану, на кавказькі маневри направлять лише двох військових спостерігачів.
 
До навчань раніше планували залучити представників із шести країн. Але ще наприкінці серпня міноборони Індії повідомило, що її військові не братимуть участь у маневрах через пандемію коронавірусу і складнощі логістики.
 
Нагадаємо, активна фаза «Кавказу-2020» запланована на 15-26 вересня. За даними Міноборони Російської Федерації, в навчаннях братимуть участь військові контингенти з Білорусі, М’янми, Ірану та Пакистану.