Попри протести на території масових поховань у Бабиному Яру почали будівельні роботи

09.09.2020
Попри протести на території масових поховань у Бабиному Яру почали будівельні роботи

Під час німецької окупації Києва у 1941—1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів фашистами мирного населення.

Столиця України розбудовується і змінюється,  далебі, не завжди у кращий бік.
 
Чергова реконструкція багатостраждального і сумновідомого Бабиного Яру, на території якого планується зведення меморіалу, викликала жваве обговорення в суспільстві.
 
Обурення цього разу спричинив приватний проєкт, спонсорований російськими олігархами, - Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр».
 
У соцмережах небайдужі кияни пишуть, що біля станцiї метро «Дорогожичі» у знайомій нахабно-повзучій манері почали земляні роботи.
 
Зокрема, Олексій Панич у «Фейсбуці» з гіркотою зауважив: «Роботи проводяться на територiї єврейського цвинтаря. Саме там, де, за юдейськими законами, цього робити не можна. Поки що дуже неглибоко, лише на кілька сантиметрів. Але початок зроблено: монтують «Тимчасову малу архітектурну форму Арт-об’єкт «Інсталяція Бабин Яр».
 
Робить це той самий Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр», яким керує одіозний режисер Ілля Хржановський. На гроші кількох російських олігархів українсько-єврейського походження. Із благословення Зе-влади і київської місцевої влади, вони зараз вирішують у Бабиному Яру питання своєї пам’яті. А заодно створюють аборигенам, українцям і киянам, їхню «національну пам’ять» на власний смак. «Під ключ». Наразі у вигляді «Арт-об’єкта».
 
Додамо, що все це робиться попри звернення української культурної та наукової спільноти щодо меморіялізації Бабиного Яру (більше 750 підписів, https://bit.ly/3lVWiXl) та Звернення українських євреїв до громадянського суспільства України (спершу більше 160, зараз уже 277 підписів).
 
Найприкріше, що пересічні кияни, гуляючи повз майданчик, здебільшого навіть не цікавляться, що тут відбувається. А за кілька метрів од паркану, яким обнесено будівельний майданчик, просто серед сміття лежить меморіальна плита, покладена тут у жовтні 2011 року.
 
Нагадаємо,  що Бабин Яр — урочище на північно-західній околиці Києва. Під час Голодомору, інспірованого російським керівництвом для знищення українського населення у 1932—1933 роках, тисячі знищених голодом людей в Києві та околицях поховали саме у Бабиному Яру.
 
Під час німецької окупації Києва у 1941—1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів фашистами мирного населення і радянських військовополонених, євреїв i циган, а також партійних i радянських активістів, підпільників, членів Організації українських націоналістів (переважно членів ОУН-М), заручників, «саботажників», порушників комендантської години та інших.
 
На базі Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» створено два науково-досліднi інститути: Інститут дослідження території та ландшафту пам’яті Бабиного Яру та Інститут історії Голокосту в Україні та Східній Європі.