Гіпертонія і гіпотонія: чим небезпечні ці діагнози та як давати їм раду

08.09.2020
Гіпертонія і гіпотонія: чим небезпечні ці діагнози та як давати їм раду

Як підвищений, так і стабільно низький тиск можуть створювати серйозні проблеми для здоров’я. (Фото з сайта uazmi.net.)

Медична статистика констатує: лідерство за смертністю серед факторів-провокаторів нале­жить серцево-судинним захворюванням. І не лише в Україні, а й у світі в цілому.
 
 
Хоча більшість людей, за спостереженнями лікарів, насамперед бояться онкологічних та інфекційних недуг.
 
 
Захворювання серця й судин найчастіше комплексні, і, на жаль, щороку проблема «молодшає»: нині навіть 20-річні нерідко мають поважні проблеми серцево-судинної системи.
 
Найпоширеніші серед них — гіпертонія та гіпотонія, і недооцінювати їх небезпечно. Як ці недуги розпізнати й ослабити їх атаку?

Раптова непритомність — злий сигнал…

«Якщо тиск постійно нижчий за 100/65 міліметрів ртутного стовпчика у чоловіків і 95/60 — у жінок, то маємо справу з гіпотонією, — застерігає столичний лікар-кардіолог Владислав Остапчук.
 
— Ця проблема, до речі, може торкнутися і цілком здорової людини. Іноді у фізично натренованих людей, у спортсменів або тих, хто живе в умовах спекотного клімату, артеріальний тиск нижчий від норми, якою вважаємо 120/80. У таких випадках хворобливі симптоми, як правило, не докучають і потреби в лікуванні не виникає».
 
Гіпотонія як недуга, каже лікар, найчастіше розвивається через постійний шкідливий вплив на судинний тонус. Тут можуть «долучитися» негативні емоції, виснаження нервової системи через посилену розумову діяльність, шкідливі звички — куріння, зловживання алкоголем.
 
«Часто людина і не підозрює, що має гіпотонію, аж доки не пролунають перші «сигнали»: раптові запаморочення, втрата свідомості, — продовжує фахівець. — Оскільки внаслідок пониженого тиску кров погано циркулює і поступає до голови в меншій кількості, людина може несподівано знепритомніти».
 
Гіпотонія часто стає симптомом серйозних хвороб — ендокринних порушень, пухлин, деяких серцевих недуг, виразки шлунка, легеневих захворювань. У такому разі вирівняти судинний тонус допоможе терапія основної недуги.

Гіпотонія: пасивний відпочинок — на шкоду

Як вчасно розпізнати недугу, на що важливо звернути увагу?
 
«Гіпотонія проявляє себе важкістю в голові, підвищеною втомлюваністю, неприємними відчуттями в області серця, — застерігає Владислав Остапчук. — Якщо після тривалого перебування в одному положенні або після різкого нахиляння у вас паморочиться голова — це теж має насторожити. Може також з’являтися біль у м’язах.
 
Прокидаєтесь уранці — бадьорості, свіжості немає. Часто це означає, що у вас низький тиск. Потім з’являється апатія, розбитість. Може бути роздратованість, порушення сну, головний біль — ці неприємності також нерідко супроводжують гіпотонію». 
 
Такі стани кардіолог радить регулювати за допомогою настоянки ехінацеї, меліси, пустирника, валеріани. Однак насамперед варто відмовитися від тютюну (якщо палите), забути про алкоголь. Стабілізувати тиск допомагає помірна рухлива активність. Корисно починати день із нескладних гімнастичних вправ.
 
«Пасивний відпочинок гіпотонікам тільки шкодить. Тому вдень знаходьте час для прогулянок на свіжому повітрі, легких пробіжок. По­грайте в м’яча, поплавайте. Рухайтесь — і почуватиметесь краще», — додає лікар Остапчук.
 
Харчування при гіпотонії також має велике значення. Людям із пониженим тиском лікарі рекомендують їсти часто і невеликими порціями, включати в меню страви з прянощами, які стимулюють діяльність залоз внутрішньої секреції, і солоні страви, які піднімають тиск.
 
— Про каву часто кажуть, що це улюблений напій гіпотоніка. Однак цей напій у даному випадку не дуже бажаний, — пояснює пан Владислав.
 
— Кофеїн стимулює роботу серцево-судинної системи, навантажує судинне русло, нирки і серце працюють у напруженому режимі. Краще віддати перевагу неміцному чорному або зеленому чаю із цукром чи медом. Це ефективніше діє на тонус судин. Про шипучі напої краще забути — шампанське чи кока-кола спершу злегка підвищують тиск, але лише на короткий час. А шкідлива дія від «шипучок» — тривала.

Гіпертонія може призвести до… сліпоти

Діагноз «гіпертонія» пацієнту ставлять у тому разі, якщо протягом певного часу в нього фіксують стабільно підвищений артеріальний тиск.
 
Ця недуга небезпечна ускладненнями — високий тиск, якщо його не урівноважувати, часто призводить до інсульту чи інфаркту: 70 зі 100 випадків інсультів, за словами лікарів, виникає через гіпертонію, яку не лікували.
 
Артеріальна гіпертензія також провокує порушення мозкового кровообігу, ниркову недостатність, незворотну дегенерацію сітківки ока, відшарування сітківки, що приводить до сліпоти.
 
Якщо людина здорова, артеріальний тиск не повинен перевищувати 130/85. Якщо ваші показники стабільно перевищують цей поріг — потребуєте допомоги фахівця.
 
«Часто людина пов’язує головний біль із перевтомою і не поспішає до лікаря, — каже Володимир Остапчук. — Але коли тиск піднімається вище 160/100, пацієнт має перебувати під постійним наглядом кардіолога чи терапевта».
 
Симптоми гіпертонії — сильний головний біль (переважно в потиличній частині), шум у вухах, зниження працездатності, слабкість і запаморочення голови, особливо на зміну погоди.
 
У людини з’являється підвищена емоційність, тривожність, порушується сон.
 
«Спадковий фактор часто є причиною гіпертонії та гіпотонії, — застерігає лікар-кардіолог. — Якщо у вашій родині є люди з судинними проблемами, будьте уважнішими до власного здоров’я.
 
А коли з’являються тривожні симптоми — не відкладайте візиту до лікаря. Будь-яку недугу простіше попередити, ніж потім лікувати». 
 

ВАЖЛИВО!

Алгоритм здорових дій для людей із гіпертонією:

* Уникайте стресових ситуацій, вчіться керувати власними емоціями. Подбайте про повноцінний нічний відпочинок — сон має тривати не менше 7-8 годин у добре провітреному приміщенні.
* Регулярно контролюйте свій тиск.
* Відмовтеся від паління. Одна викурена цигарка піднімає тиск на кілька десятків міліметрів.
* Пам’ятайте, що алкоголь корисний лише в невеликих дозах (не більше 50 грамів міцного напою або 150-200 г червоного сухого вина). Категорично не можна поєднувати алкоголь із ліками.
* Стежте за своєю вагою. Зайві кілограми провокують гіпертонію. 
* Дотримуйтеся дієти. Обмежте вживання солі, максимально уникайте вживання тваринних жирів та продуктів, що містять багато холестерину (яєчний жовток, печінка, жирні молочні продукти).
* Не вживайте гострих і консервованих продуктів. Віддавайте перевагу свіжим овочам і фруктам. При гіпертонії корисний часник, бо перешкоджає утворенню тромбів. Добре діють на судини трав’яні та ягідні чаї.