Рецепти родинних тортів та ідеального плову від Марти Левицької зі Львова

02.09.2020
Рецепти родинних тортів та ідеального плову від Марти Левицької зі Львова

Марта Левицька і її торти неймовірної краси.

Рецепти Марти Левицької шанують всі господині, хто пече і хто лише вчиться пекти: її пляцки, торти, пироги давно підкорили серця і уяву найвибагливіших гурманів.
 
 
Пам’ятаю її «Пташине молоко» і «Спартак» — для мене це, як кажуть, любов із першого погляду і шматочка.
 
 
Так про її рецепти відгукується багато господинь, по праву вважаючи її кулінарною майстринею, «іміджмейкеркою» казкових пляцків і тортів. 
 
Однак Марта Левицька не вчилася на кулінарку. Вона — художниця — закінчила Львівський коледж імені Івана Труша, певний час працювала за фахом. А там народилися діти, і все натхнення, творчу уяву заполонили вони.
 
«Донька вчора стала першокласницею», — хвалиться пані Марта. — Старшому синочку вже 16, меншому — три рочки». 
 
«І от в якийсь момент я вирішила малювати, але не на полотні, — розповідає далі вона свою історію. — Днями «намалювала» торт для синочка, якраз на його день народження. Я бачила, як йому було приємно». 
 
Цікаво, про що думають маленькі діти, коли мами підносять їм височенний торт, спечений із любов’ю? 
 
Марта Левицька довго розповідала про любов. Ловлю себе на думці, що майстрині, які печуть хліб, красиві торти, часто говорять про любов. Напевне, щоб відтворити квіти, птахів, дерева на своїй випічці, щоб написати на ній ім’я того, кому присвячується кулінарний шедевр, треба любити і свою справу, а надто того, кому присвячується ця частинка кухонної творчості. 

Я намалюю тобі торт

Пані Марта каже, що дуже полюбила свій маленький рай, де створює власні смаки. Нещодавно вони з родиною переселилися у свій будиночок на околиці Львова, де вона планує пекти ще більше і натхненніше.
 
«Чоловік у мене — на всі руки майстер, — пишається своєю половинкою не менш талановита дружина. — І будинок звів, і до ладу його привів. А мені хочеться тут творити так, як умію, причому дуже хочеться. Звісно, роботи дуже багато, стомлююся, бо ставлю перед собою багато завдань. Але втома втомі — різниця: надихають діти, надихає чоловік, надихають мої квіти. Не хочу повторюватися: народжується новий день і народжується бажання приготувати щось свіженьке. Якщо подобається — печіть! Навіть не сумнівайтеся, що вдасться. Одне лиш бажання — і торт буде на вашому столі. Торт — це смачна вісточка про те, що мрії здійснюються...»
 
Напевне, львів’янка Марта, художниця, яка малює торти, знає, про що каже. Але торти за її рецептами вдаються. Як вдається і все, що робиш із любов’ю. 

Торт для найменшого синочка

Цей торт Марта Левицька створила кілька днів тому, як уже згадувалося, на день народження молодшого сина. Каже, що в назві задумала: нехай кожен його називає іменем дорогої людини. А торт обов’язково вдасться, ще раз переконує вона і диктує рецепт. 
 
У складі торта: бісквіт, шпинатні коржі, ягідне конфі, персики, крем маскарпоне та вершки. Форма — 20 см.
Бісквіт: 5 яєць, 150 г цукру, 165 г борошна.
 
Яйця трохи збити, додати цукор, збити до збільшення об’єму і побіління жовтків. Додати просіяне борошно, вимішати і пекти при температурі 170 градусів 30— 35 хвилин, до сухої палички. Можна додати порошок для печива, але не обов’язково. Остудити і перерізати на два коржі. 
 
Шпинатний корж: 5 яєць, 180 г цукру, 200 г борошна, 170 г шпинату, 2 ст. л. соку лимона, 50 мл. олії, 1 ч. л. розпушувача.
 
Готувати так само, як попередній бісквіт, тільки шпинат збити блендером з олією та соком, вимішати з тістом.
 
Ожинове конфі: 350 г ожини, 80 г цукру, 10 г желатину, 60 мл води.
 
Ягоди зварити з цукром, перетерти крізь сито, додати попередньо залитий водою  желатин, розмішати, вилити у меншу діаметром форму, покласти в морозилку.
 
Крем: 500 мл вершків, 500 г маскарпоне, пудра до смаку.
 
Охолоджені вершки збити, вимішати зі збитим маскарпоне.
 
Збираємо торт почергово, два великих персики, або ягоди чи фрукти за бажанням. Краса готова!

Ягідний — торт на весь холодильник!

«Цей торт вийшов такий вели­кий, що боялася, аби полиця в холодильнику не зламалася, — каже Марта Левицька. — У ньому — ожина, чорниця, смородина, бісквіт на білках та жовтках, крем сирний». Ще є багато ягід — спечіть і собі такий. А привід завжди знайдеться, був би торт, каже господиня. 
 
Форма — 26 см.
 
Білковий бісквіт: 5 білків, 4 ст. л. цукру, 5 ст. л. борошна, 1/2 ч. л. розпушувача.
 
Білки трохи збити з дрібкою солі, додати цукор, збити до стійких піків, вимішати з просіяним борошном і розпушувачем. Пекти у застеленій пергаментом формі при температурі 170 градусів 20 хвилин.
 
Спекти два таких бісквіти, пропорції на один шар.
 
Бісквіт на жовтках: 5 жовтків, 4 ст. л. цукру, 5 ст. л. борошна, 1/2 ч. л. розпушувача, 50 мл. води, 2 ст. л. олії, 1/2 ч. л. куркуми.
 
Жовтки збити з цукром до білого кольору, додати олію і воду, збити, далі ввести просіяне борошно, вимішати, пекти так само, як білковий бісквіт. Також має бути два коржі.
 
Ягідне конфі: 0,5 л перетертих крізь сито ягід (ожина та, приміром, смородина, або що є в сезоні), 300 г цукру, 12 г желатину, 100 г води.
 
Зварити ягоди з цукром на 1,2 кг ягід — приблизно 1 кг цукру, перетерти крізь сито. Надібрати 0,5 перетертих ягід. Желатин залити водою для набухання, як набухне — трішки прогріти, вимішати з ягодами, залити у форму, застелену харчовою плівкою, покласти в холодильник для повного застигання. Приготувати таких два прошарки.
 
Зелене желе: 2 п. желе ківі (в одній пачці 70 г), 600 мл води.
 
Желе залити окропом, також вилити у форму, дати застигнути.
 
Крем: 1,5 кг м’якого сиру, 0,5 л сметани, не кислої, або вершків, 200 г цукру-пудри, 2 п. ваніліну.
 
Сир добре збити блендером, сметану збити з цукровою пудрою, додати ванілін, все гарно з’єднати разом.
 
Далі готуватимемо 6 прошарків крему, два білих і 4 фіолетових, на один прошарок іде приблизно 330 г крему (для фіолетового кольору кулінарка додала 2 ст. л. перетертої чорниці).
 
Тепер збираємо торт. «Торт дуже високий, висота 20 см. Я обгорнула кільце від форми з внутрішньої сторони пергаментом, і так збирала», — уточнює пані Марта. 
 
Крем для вирівнювання: 600 г сиру, 200 г масла 82 — 83%, 150 г цукру, 150 г води, 2 ст. л. горілки. Спочатку зварити сироп із цукру і води, остудити. Сир перетерти крізь сито, м’яке масло збити до білого кольору, поступово вливати сироп, збивати. З’єднати лопаткою з сиром.
 
Шоколадна глазур: 200 г чорного шоколаду, 2 ст. л. олії, 70 г води. Все разом розтопити, нанести на торт. І матимете таке диво на своєму столі!

Геніально просте печиво

Його легко зробити, пропустивши тісто через м’ясорубку. 
 
Отже, треба: 600 г борошна, яйце, 200 г цукру, 1/2 склянки сметани, 1/2 склянки майонезу, 150 г масла 82%, ванілін, 1 п. розпушувача.
 
У посудині змішуємо всі складові, масло натираємо або січемо ножем, замішуємо м’яке тісто, ділимо на частини, кладемо в морозильну камеру. Відтак тісто набуває кращої структури, з ним легше працювати. Включаємо духовку на 180 градусів, готуємо форми, стелимо пергамент, тісто (дістаємо по одній кульці) пропускаємо через м’ясорубку з насадками для печива — пекти 10 хвилин. Буде смачно!

Ідеальний плов — смачна магія від Марти 

Потрібно: 300 г м’яса (свинячий ошийок), 300 г моркви, 300 г цибулі, 300 г рису довгого пропареного або спеціального для плову, 1 велика головка часнику. Спеції для плову, сіль, вода, 50 мл олії.
 
Головне, щоб каструля (якщо для плити) була з товстим дном, і ви були впевнені, що не пригорить.
 
Спочатку готуємо м’ясо: нарізаємо великими шматками, складаємо на дно каструлі, на середину кладемо головку часнику, на м’ясо викладаємо шар нарізаної цибулі, не дуже дрібно, на цибулю кладемо моркву, порізану брусочками.
 
«Ставимо на середній вогонь, накриваємо кришкою (у мультиварці — це програма «випічка») на одну годину. Далі слідкуйте за процесом. Ми нічого не вимішуємо, не доливаємо воду і не кладемо жир. Коли це все готується, запах на кухні неймовірний! Ми тим часом промиваємо рис у декількох водах, щоб вода залишилася прозорою.
 
Заливаємо його дуже гарячою водою і залишаємо настоюватися, поки морква не стане готова, але не переварена, це якраз мине година», — ділиться дуже важливими моментами ідеального плову майстриня.
 
На моркву кладемо рис без води, рівненько його розподіляємо, беремо воду (зо дві склянки), розводимо 1/2 ст. л. солі і 1/2 ст. л. спеції для плову, заливаємо рис. Рідина повинна покрити рис висотою в палець, якщо мало води — долийте.
 
Далі слід влити олію. Ставимо ще на 30 хвилин у мультиварку (це програма «плов»), на плиті вогонь трішки підбавити. Волога повинна випаруватися, а рис має бути не твердим, але не перевареним. Далі добре каструлю вкутати рушником, дати трохи постояти. Часник забираємо, плов вимішуємо і смакуємо!
 
Плов має свої секрети.

Улюблені баклажани

Вони особливо смакують із чорним хлібом із маслом, каже Марта. 3 середні баклажани, 3 ст. л. оцту, 0, 5 ч. л. солі, 3 великих зубчики часнику, 150-200 г оливкової олії, сушений базилік. Можете додавати зелену петрушку, також улюблені спеції.
 
Баклажани порізати на шматочки товщиною 1 см. Припікати на сковорідці з обох боків до золотого кольору навіть трохи присмалити (без олії). З вище поданих інгредієнтів приготувати соус, перекладати ним гарячі баклажани. Смакувати будуть на наступний день. 
 
Почалася осінь — пора особливого натхнення! Натхнення на створення кулінарних шедеврів! Творіть і малюйте, як це робить на кухні Марта!