До 5% ВВП: у «Слузі народу» хочуть збільшити видатки на охорону здоров'я

01.09.2020
Глава парламентського Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги й медичного страхування Михайло Радуцький (фракція «Слуга народу») вважає недостатньою суму, яку Міністерство фінансів України пропонує виділити на охорону здоров’я в державному бюджеті на 2021 рік.
 
«Ми вже увійшли у «військові дії» з Мінфіном, адже ті кошти, які Мінфін пропонує, нас не влаштовують, — сказав він журналістам перед погоджувальною радою Верховної Ради в понеділок 31 серпня.
 
— Я розумію, що 6% ВВП — це, швидше за все, не дуже реально, оскільки в нас падіння економіки. Однак є закон про державні фінансові гарантії в охороні здоров’я, де чітко прописано: 5% ВВП. Будемо боротися, щоб Мінфін виконав закон». 
 
Радуцький ще у травні 2020 року заявляв: Комітет здоров’я нації наполягає на необхідності збільшення фінансування системи охорони здоров’я наступного року вдвічі — до 6 відсотків ВВП, порівняно з поточними трьома відсотками. 
 
Голова Верховної Ради Дмитро Разумков тим часом нагадав, що проєкт бюджету країни на 2021 рік мають подати до Ради не пізніше 15 вересня.
 
Принагідно повідомивши на засіданні погоджувальної ради, що станом на 31 серпня на коронавірус COVID-19 у парламенті вже захворіло 23 нардепи і сiм працівників апарату ВР.
 
«Ситуація не проста. Я підтримав би пропозицію заслухати міністра охорони здоров’я щодо розвитку ситуації з коронавірусом в Україні, щодо прогнозів і підготовки закладів медичної сфери і освіти», — заявив Разумков, закликаючи нардепів не ігнорувати масковий режим у стінах парламенту. Він додав, що в Раді всі мають носити маску і знімати її лише під час виступів.