Насилля над мріями і буденністю: фільм Дарії Онищенко про кохання в «ЛНР» виходить у прокат

01.09.2020
Насилля над мріями і буденністю: фільм Дарії Онищенко про кохання в «ЛНР» виходить у прокат

Учителька Ніна дозволила собі піддатися почуттям 17-річного Андрія.

Коли тобі 35, ти вже сiм років заміжня, то можна трохи змиритися з не надто палкими почуттями чоловіка.
 
 
Але звикнутися з диким і жорстоким абсурдом, який диктує що­хвилини псевдоутворення «ЛНР», яке просочується в усі, навіть у найпотаємніші, закутки твого життя, — це не для героїні фільму «Забуті».
 
 
У палітрі українських фільмів, знятих власними силами чи в копродукції, про події на Донбасі з 2014-го, коли «зелені чоловічки» армії РФ i місцеві їхнi прислужники утворили там терористичні недореспубліки, «Забуті» Дарії Онищенко вирізняються глибоким психологізмом і показують життя на загарбаних територіях через мелодраму.
 
Бо «Кіборги» — це про мужність захисників Донецького аеропорту. «Іло­вайськ-2014. Батальйон Донбас» — про добровольців, яким випало потрапити у воєнний котел ницості й брехні терористів-ополченців.
 
«Позивний Бандерас» — про вибір чоловіків, на який бік пристати у війні, яку веде РФ iз поплічниками в Україні. «Іній» — про сприйняття війни на Донбасі іноземцем. «Донбас» — про звірства в «ЛНР»/«ДНР». «Забуті» — перший художній фільм з основною темою про найбільшу вразливість перед жахами беззаконня окупантів жінок і підлітків.
 
Головну героїню «Забутих» — учительку української мови Ніну — глядач спочатку бачить, коли вона хоче записатися на курси кваліфікації у школі, де її відразу просять говорити російською.
 
Її — білу ворону в закладі, де вчать дітей за російськими підручниками, «завалять» на тестуванні не лише за принциповість у виборі мови її держави — України, а не псевдореспубліки «ЛНР».
 
У перший день візиту в школу вона намагатиметься врятувати від покарання 17-річного Андрія, який зухвало посмів, хай і на лічені хвилини, повісити на школі синьо-жовтий прапор.
 
Ніну зіграла народжена в Луганській області акторка Театру імені Івана Франка Марина Кошкіна. Її молодість спочатку поставила під загрозу участь у зйомках.
 
Утім вміння передати щирість, а десь і наївність задуманого образу перемогло. А гримери перетворили артистку на 35-річну жінку, яка сім років живе з люблячим чоловіком, почуття якого трансформувалися у буденність, особливо в умовах, коли метою є заробляння грошей на те, щоб вибратися з жахів «ЛНР».
 
Ніна з чоловіком.
 
Наполегливу в прагненні залишитися собою героїню зiграти Марині, напевно, допомогли власна цілеспрямованість i перфекціонізм.
 
Із Луганщини вона, дитина з багатодітної сім’ї (і це не 3-4, а вісім), приїхала в Київ за своєю мрією — вступати до театрального університету.
 
Перший раз, у 18 років, не вступила і поїхала назад. Три роки жила своїм життям. Працювала, була сама для себе. А в 21 рік її взяв до себе на курс Богдан Бенюк. 
 
«Я дуже була невпевнена в собі, але впевнена, що мені потрібно саме туди, саме в це місце. Не впевнена була, що мене туди візьмуть, але впевнена, що я маю спробувати», — згадує Марина Кошкіна свій недавній шлях.
 
Пристрасть, яка в «Забутих» спалахнула між учителькою і хлопцем, якого виключають зі школи за «злочин» з українським прапором, стала чи не єдиною зброєю проти всього божевілля, що відбувається навколо: насилля від силовиків-терористів і навіть власного чоловіка; знущання знайомих про «телячу» мову; отримання пенсії за померлу бабусю...
 
І все ж фільм — про любов і кохання.
Життя в «ЛНР» у фільмі «Забуті» показують детально і динамічно. А наприкінці стрічки — контуром ставлення до переселенців у Києві. 
 
Нагадаємо, світова прем’єра «Забутих» відбулася на Варшавському міжнародному кінофестивалі в рамках конкурсної програми «1-2», де фільм було відзначено Спеціальною премією журі.
 
Також проєкт стрічки був представлений у рамках секції Work-in-progress Одеського міжнародного кінофестивалю, де отримав приз Українського Інституту як проєкт iз найбільшим міжнародним потенціалом. Українська прем’єра драми відбулася 22 серпня на відкритті Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість». 
 
Прокат «Забутих» стартує 3 вересня. «Доступне кіно» підготувало версію офіційного трейлера фільму «Забуті» зі звукоописом та розгорнутими субтитрами.
 
Сам фільм глядачі з порушенням зору та слуху зможуть переглянути у кінотеатрах із 3 вересня за допомогою спеціальних додатків Earcatch та Subcatch для смартфонів.
 
Фільм «Забуті» знятий у копродукції України та Швейцарії, за підтримки Міністерства культури України та Федерального управління культури Швейцарії. Зміст стрічки — це художньо узагальнена картина реальних історій.