Безальтернативний Трамп і боротьба компроматів: США накрила передвиборча турбулентність

26.08.2020
Безальтернативний Трамп і боротьба компроматів: США накрила передвиборча турбулентність

Трамп — єдиний і неповторний кандидат від республіканців. (Фото з сайта voanews.com.)

Драматичні перипетії у боротьбі за єдиного кандидата від американських демократів щойно закінчилися хепі-ендом з узгодженою позицією і узгодженим лідерством.
 
 
Республіканці США визначилися з лідером давно і безповоротно, але формальну процедуру — передвиборчий з’їзд — лише розпочали.
 
 
За долею американських виборів і перебігом супутніх скандалів, судів, санкцій і домовленостей слідкує, без перебільшення, увесь світ.
 
Тому, гадаємо, читачам «УМ» буде цікавим по­гляд із середини американського науковця українського походження Ігоря АЙЗЕНБЕРГА, автора популярних щотижневих політичних оглядів у «Фейсбук».

Вибір без вибору

Передвиборчий з’їзд республіканської партії США триватиме чотири дні. Проходить він в основному онлайн, однак більшість спікерів зібралися у Вашингтоні і виступають з однієї трибуни в залі в одній із федеральних будівель.
 
Основною особливістю передвиборчого з’їзду республіканців у 2020 році є відсутність будь-якої передвиборчої програми.
 
Замість програми Національний комітет республіканської партії просто запропонував прийняти резолюцію про всіляку підтримку переобрання Дональда Трампа на другий термін і підтримку його політики.
 
Таким чином, програмою республіканської партії на наступні чотири роки є, власне, сам Дональд Трамп.
 
Отже, на самому старті з’їзду в понеділок Трамп був висунутий кандидатом у президенти.
 
Він також двічі з’явився в онлайн-трансляції в оточенні спеціально підібраних first responders — медичних та інших працівників, які перебували на передньому плані боротьби з пандемією, коли вона почалася. Вони хвалили президента за його керівництво боротьбою з коронавірусом.
 
Як і в демократів, з’їзд республіканців загалом складається з виступів переважно партійних діячів і законодавців.
 
Але не тільки. На відміну від демократів, у яких на онлайн-зібранні минулого тижня виступили три попередні президенти-демократи, на з’їзді республіканців не буде виступу колишнього президента Буша, який не підтримував Трампа в 2016 році і не підтримує його переобрання цьогоріч. Зате на з’їзді вже виступила подружня пара МакКлоскі із Сент-Луїса як почесні гості.
 
Вони стали героями республіканського з’їзду після того, як вискочили зі свого будинку, озброєні автоматом і пістолетом, погрожуючи учасникам протесту під час масової демонстрації у червні після вбивства Джорджа Флойда.
 
«Демократи більше не розглядають завданням уряду захист чесних громадян від злочинців, а швидше — захист злочинців від чесних громадян», — заявив Марк МакКлоскі.

Обмовки чи обманки?

Старший син президента Дональд-молодший (схоже, висхідна зірка республіканської партії) у своєму виступі брехливо стверджував, нібито, згідно з висновками американської розвідки, Китай підтримує на виборах Джо Байдена.
 
Насправді ж, та сама розвідка у своїй недавній заяві зазначила, що Росія підтримує переобрання Трампа, а Китай воліє, щоб Трамп програв вибори через його непередбачуваність і низку акцій, спрямованих проти Китаю.
 
Дональд-молодший також помилково стверджував, що середній клас завдяки турботі його батька живе краще, ніж за часів Обами—Байдена. Насправді ж, доходи середнього класу зросли саме в останні роки правління Обами, а при Трампі залишилися на колишньому рівні. Згідно з останніми даними Бюро перепису населення, середній дохід домогосподарства в країні у 2018 році практично не змінився і склав 63,2 тисячі доларів.
 
Згідно з останніми даними бюро перепису населення, що передували пандемії і рецесії в цьому році, середній дохід інерційно зріс усього на 1,8% в 2017 році, в перший рік перебування Трампа при владі, а потім стабілізувався, незважаючи на зростаюче число робочих місць і дуже низький рівень безробіття.
 
За останні два роки правління Обами середній дохід зріс, за даними того ж бюро перепису, на 5,2% в 2015 році і на 3,2% в 2016 році.
 
До речі, з поправкою на інфляцію середній дохід у 2018 році статистично не відрізнявся від показників 2007-го або 1999 років. Дональд-молодший також пообіцяв, що в разі переобрання його тато скасує податок соціального страхування на фонд зарплати.
 
Він при цьому не згадав, що якщо таке справді станеться, то вже у 2023 році в країні не буде чим виплачувати пенсії і фінансувати медичну страховку для пенсіонерів.
 
Конгресмен Джордан навіщось запевнив, що демократи, якщо прийдуть до влади, силою відберуть у всіх власників зброї їхні арсенали, а також... позбавлять фінансування поліцію по всій країні. А колишня посол США в ООН і колишня губернатор Південної Кароліни республіканка Нікі Хейлі заявила: завдяки Трампу авторитет США в світі виріс, Трамп переміг ІГІЛ, а Байден здасть Америку комуністичному Китаю.
 
Сенатор Тім Скотт із Південної Кароліни, єдиний республіканський сенатор-афроамериканець, присвятив свій виступ в основному тому, що Трамп — НЕ расист. Більшість виступаючих також називали демократів і Байдена «соціалістами», «радикальними» і «лівими».
 
Якщо на з’їзді демократів більшість виступаючих намагалися привернути увагу не тільки власних політично та ідеологічно мотивованих виборців, а зверталися і до тих, у кого поки що немає стійких політичних переконань, і до аполітичних громадян, і до поміркованих республіканців, то всі промовці на з’їзді республіканців звертаються тільки до бази Трампа.
 
Власне, до тих 40-42% виборців, які підтримують його, що б він не робив, що б він не говорив і що б не стало про нього відомо.

Боротьба компроматів

Газета «Вашингтон Пост» тим часом опублікувала в неділю аудіозапис висловлювань у приватній бесіді про Трампа його сестри, колишньої федеральної судді Меріанн Трамп Беррі:
 
«Жорстока, безпринципна людина, брехун. Йому не можна вірити ні в чому взагалі». Ці цитати повторювалися в неділю і в понеділок по телебаченню, в газетах і на новинних сайтах.
 
А в наглядовому комітеті Палати Представників відбулися слухання за участю керівника поштової служби ДеДжоя, присвячені дезорганізації роботи поштової служби, яку він здійснює, очоливши її в середині червня. Один красномовний факт: ДеДжой очолює державну службу, що надає послуги. Запевняє, як і президент, що пошта збиткова.
 
Але коли конгресвумен Каті Портер із Каліфорнії задавала йому питання про те, чи знає він, скільки коштують ті чи інші послуги пошти, ті чи інші відправлення, ДеДжой не зміг на них відповісти.
 
Сказав, що не давав вказівок про уповільнення доставки пошти, а на питання Портер, хто ж тоді давав таку вказівку, сказав, що не знає.
 
При цьому ДеДжой не заперечував, що дав вказівку демонтувати понад 600 машин для автоматичного сортування пошти, і сказав, що не збирається їх відновлювати. Своєрідний підсумок слухань підвів демократичний конгресмен, який запитав ДеДжоя, чи розраховує він на помилування, як Роджер Стоун. Де Джой відмовився відповідати на це запитання.
 
У понеділок генеральний прокурор штату Нью-Йорк Летиція Джеймс подала позов до суду штату Нью-Йорк, з якого з’ясувалося, що вже протягом досить тривалого часу прокуратура штату Нью-Йорк веде розслідування можливого фінансового шахрайства Організації Трампа, основного бізнесу президента і його сім’ї.
 
Розслідування стосується, зокрема, можливого заниження вартості нерухомості, що належить Організації Трампа, з метою знизити податкову ставку, за якою сплачуються податки на цю нерухомість, а також завищення вартості цієї нерухомості та інших активів при зверненні в банки по кредити з метою отримати більше грошей під менший відсоток.
 
Летиція Джеймс у своєму позові вимагає від суду зобов’язати Організацію Трампа надати цілу низку документів, які необхідні прокуратурі для розслідування, але їх Організація Трампа відмовляється надавати. Генеральний прокурор Нью-Йорка вимагає також від суду зобов’язати Еріка Трампа, виконавчого директора Організації Трампа і сина президента, відповісти на запитання прокуратури.
 
Як стало відомо, Ерік Трамп повинен був дати свідчення в минулому місяці, але в останній момент відмовився від зустрічі з прокурорами, мотивуючи це тим, що їхнє розслідування носить характер заздалегідь продуманого політичного переслідування.
 
Деякі медіа повідомили, що син президента збирається послатися на П’яту поправку до Конституції, яка дозволяє не давати свідчення проти себе. Однак коментатори-юристи говорять, що навіть це не звільняє людину від зустрічі з прокурорами. Він може відмовитися відповідати на конкретне запитання, посилаючись на П’яту поправку, але не може відмовитися відповідати на всі запитання взагалі.