На півдні Донбасу бойовики стурбовані радіомовчанням ЗСУ

26.08.2020
На півдні Донбасу бойовики стурбовані радіомовчанням ЗСУ

Наші військовослужбовці вогонь у відповідь на провокації не відкривають.

У промові до Дня Незалежності президент провів паралель між 29-ю річницею та 29-м днем дотримання режиму тиші, наголосивши, що на фронті немає бойових втрат. Ну, чесно кажучи, така собі паралель. Бойові втрати — це безповоротні та санітарні втрати під час безпосередніх боєзіткнень із фіксацією збройної або іншої агресії противника.
 
Проте підступність війни в тому, що вона і без «офіційної складової» продовжує збирати свій кривавий урожай. Зокрема, за цей період були втрати — понад десять військовослужбовців померли внаслідок хвороб, був випадок підриву на міні. І це також ціна, яку ми платимо за незалежність нашої країни.
 
Армійські психологи у себе на сторінці у «Фейсбуці» звертають увагу військовослужбовців та командирів, які несуть службу в районі проведення Операції Об’єднаних сил, на необхідність уважніше ставитися до власного здоров’я та здоров’я особового складу. Фахівці наголошують, що зміна режиму служби може активувати прояви хронічних хвороб, і закликають звертати увагу на своє самопочуття. У разі потреби або виникнення питань — звертатися до медиків вчасно.
 
А за статистикою штабу ООС, ситуація в районі проведення операції залишається контрольованою. Українські захисники продовжують неухильно дотримуватися умов повного та всеосяжного режиму припинення вогню та сумлінно виконувати свої завдання за призначенням.
 
За минулі чотири доби українські  військовослужбовці задокументовали 5 фактів порушення режиму припинення вогню з боку збройних формувань Російської Федерації, їхніх найманців та посіпак.
 
Зокрема, поблизу Майорська ворог застосував БПЛА для скидання пострілу ВОГ-17. Поблизу Авдіївки зафіксовано вогневу активність противника із застосуванням стрілецької зброї та підствольного гранатомета, а біля Зайцевого — відзначено декілька пострілів зі стрілецької зброї. Також виявлено факт інженерного обладнання позицій у бік наших підрозділів неподалік Мар’їнки з напрямку тимчасово окупованого населеного пункту Олександрівка. Один постріл із ручного протитанкового гранатомета зафіксовано біля Мар’їнки. Наші військовослужбовці вогонь у відповідь на провокацію не відкривали.
 
Бойових втрат та поранень серед особового складу Об’єднаних сил нема.
 
За даними розвідки, втрати російсько-окупаційних військ за 23 та 24 серпня склали 4 особи: безповоротні — 2, санітарні — 2. За попередньою інформацією, причиною смертей стали бійки внаслідок нестатутних відносин.
 
Тим часом противник продовжує нагнітати обстановку. Росіянин Стрєлков-Гіркін, колишній очільник сепаратистського руху на Донбасі, у себе на сторінці в соцмережі написав про незвичну поведінку українських військових на лінії зіткнення. Посилаючись на свої джерела серед бойовиків, він повідомив, що на півдні фронту спостерігається «дивне радіомовчання» з боку Збройних сил України.
 
«Служба РЕБ... вже кілька дній не фіксує жодного відкритого телефонного чи радіообміну», — написав Стрєлков-Гіркін. Він уточнив: бойовики чують лише «нерозбірливі звуки в ефірі», які свідчать, що йде активний обмін інформацією закритими каналами зв’язку. Росіяни не можуть її розшифрувати. «Такого мовчання навіть на рівні рядових не було ніколи. Тиша вкрай зловісна», — відкоментував Гіркін. 
 
Ну а нам своє робити. Слава Україні!