Кулінарна фантастика останніх днів літа: рецепти від Оксани Білінської з Буська

26.08.2020
Кулінарна фантастика останніх днів літа: рецепти від Оксани Білінської з Буська

Оксана Білінська — чудова вчителька і майстерна кулінарка.

У мене часто ранній ранок починається з кулінарної краси.
 
 
Це коли господиня з Буська, що на Львівщині, Оксана Білінська демонструє свої ранкові смаколики: пиріжки такі, що, здається, навіть аромат через фото відчуваєш; чи сирники з ягодами, гідні бути родзинкою святкового столу; пухкі високі торти з багатьма шарами найсмачніших кремів, ще й казково прикрашені, а також інші смачні і цікаві страви. 
 
«Це приготувати нескладно», — запевняє вона під кожним рецептом. І чи рука в майстрині легка і слово щире, чи з міліграмовою точністю прораховані рецепти, чи все разом, але все, що вона пропонує і до чого доходять руки, — вдається. 
 
Я називаю цей феномен кулінарною фантастикою і серйозно подумую в нашій рубриці частіше давати слово справжнім кулінарним фантастам. А вони, як бачимо, є.

Секрет смачного ранку

«Що новенького у вас, пані Оксано? — запитую як добру знайому, хоч рецепти улюбленої багатьма господинями кулінарки ми публікували поки що лише раз. Однак я давно і впевнено відношу себе до прихильниць її кулінарної творчості, бо шаную ту гармонію, яку вона створює кожною стравою: красу, смак, вишуканість і простоту. І що особливо дивно — створює мало не щодня!
 
«Ніби нічого новенького, крім того, що відпустка закінчилась і тепер готуємось до наступного навчального року. А ще, оскільки в мене був випускний клас, то зараз хвилююсь, щоб усі мої учні вступили в обрані університети», — відповіла вона.
 
Я нещодавно бачила, як викладачка Буської гімназії ім. Є. Петрушевича при ЛНУ ім. Івана Франка Оксана Білінська проводила своїх випускників у «велике життя».
 
«Неймовірно вдячна долі, що мала нагоду працювати з такими прекрасними, розумними, чуйними, вихованими і добрими учнями, за надзвичайну підтримку батьків! Повірте, це дуже важливо! Безмежно люблю і поважаю,  впевнена, що все у наших дітей складеться якнайкраще, бо вони цього заслуговують!» — говорила вчителька, і дуже зворушували вдячні погляди учнів, особлива енергетика свята, в якому відчувалася взаємна любов. 
 
Хотіла написати це з самого початку: так просто і легко все вдається і у вчителюванні, і у випічці, якщо є любов, повідала пані Оксана. 
 
Скільки чудових хобі у цієї людини, подумалося вкотре, і скільки їх буває у наших господинь! Якщо кулінарія ще не стала вашим хобі, приготуйте щось за рецептом пані Оксани Білінської, і ранки ваші та ваших рідних будуть фантастично смачними. 

Ожиновий сирник — свято літа

Бо літо ще триває, впевнена господиня, адже воно буває не лише календарним. Воно буде з нами доти, доки в пам’яті будуть найкращі літні спомини, доки ми пектимемо літню випічку.
 
Ось як чізкейк з ожиною, рецепт якого вона пропонує. Раджу спочатку подивитися його на фото, і сумніви — пекти чи не пекти — відразу зникнуть. Отож беріть форму 26 см — і за роботу!
 
Для тіста: 150 г чорного шоколаду, 200 г масла, 220 г цукру, пакетик ванільного цукру, дрiбка солі, 4 яйця, 280 г борошна, 4 ч. л. какао, 1,5 ч. л. розпушувача, 70 мл молока.
 
Чізкейк: 350 г нежирного сиру, 100 г цукру, 2 яйця, 20 г кукурудзяного крохмалю, ожина (приблизно пів склянки).
 
Розтоплюємо шоколад на водяній бані. Збиваємо масло, цукор, ванільний цукор, поступово додаємо яйця і знову добре збиваємо. Далі борошно змішуємо з розпушувачем і какао, додаємо в масляну суміш, а ще вливаємо 50 мл молока. Сюди ж додаємо розтоплений теплий шоколад і все швидко розмішуємо.
 
Робимо чізкейк: збиваємо яйця і цукор до піни, додаємо сир і крохмаль, розмішуємо.
 
Викладаємо 2/3 тіста в змащену маслом форму; робимо в тісті заглибину ложкою, підтягуючи тісто до країв. У заглибину переливаємо масу чізкейка; втискуємо всередину ожину (можна обкатати її трішки в борошні). До тіста, що залишилося, додаємо 20 мл молока, це зробить його рідшим, і виливаємо його зверху на чізкейк.
 
Випікаємо кекс при 175 градусах годину (перевіряємо дерев’яною шпажкою); якщо верх пропікається швидше, накриваємо його фольгою.
 
Смачнючий кекс готовий! Насолоджуйтесь!
 
Випічка з ожиною смакує в серпні. 

Сирний пиріг з ягодами — вишукана хмаринкова ніжність

«Привіт, друзі! Сонячного вам, чудового дня! Ось і рецепт ніжного, смачного сирного пирога з лохиною! Одразу скажу, робіть більшу порцію, бо з’їдається миттєво!» — ось такі ранки я мала на увазі, коли писала про те, що коли дні починаються з кулінарної краси, то автоматично стають кращими.
 
Тісто: 100 г масла, 100 г цукру, 250 г борошна, 5 г розпушувача, 2 яйця. Діаметр форми — 22 см.
 
Начинка: 500 г сиру, яйце, 70 г сметани, 70 г цукру, 20 г крохмалю, цедра лимону або ваніль, 300 г ягід лохини.
 
Масло кімнатної температури збиваємо з цукром і поступово вводимо яйця, змішуємо борошно з розпушувачем і додаємо до масла — утвориться рідкувате тісто.
 
Замотуємо тісто в плівку і ставимо в холодильник на 30 хвилин. Тим часом готуємо начинку: перебиваємо всі інгредієнти блендером (можна сир через сито протерти, а потім додати всі інгредієнти і розмішати).
 
Тісто дістаємо з холодильника, викладаємо у форму та робимо бортики, після цього кладемо трошки начинки, розмазуємо по основі, викладаємо ягоди і далі — решту начинки.
 
Випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці 35-40 хвилин, далі даємо вистигнути у формі, а коли охолоне — виймаємо і прикрашаємо.
 
Ганаш (для шоколадних патьоків): 30 г шоколаду, 30 г вершків. Розтоплюємо на водяній бані, розводимо холодними вершками до консистенції, щоб стікало з ложечки. Насолоджуйтесь і пригощайте своїх рідних та друзів!
 
Сирний пиріг iз лохиною. 

Соковиті фрикадельки та ніжні картопляні колобочки

«І все це — у вершковому соусі. Спробуйте, не пошкодуєте!» — так смачно заохочує до приготування цієї чудової страви Оксана Білінська, що в уяві хоч-не-хоч уже малюються такі колобочки. 
 
Отож фрикадельки: 400 г улюбленого фаршу, маленька цибулина, дрібно порізана, сіль, перець, паприка, часник. Усе змішуємо і виробляємо невеличкі фрикадельки.
 
Обсмажуємо їх з усіх сторін на добре розігрітій сковороді з додаванням невеликої кількості олії.
 
Картопляні колобочки: 500 г картоплі (відварити і потовкти), яйце, сіль, перець, трошки куркуми, 160 г борошна. Все змішуємо і виробляємо невеличкі колобочки.
 
Соус: 300 мл молока, по столовій ложці — борошна та масла, вода/вершки (10%), сіль, перець.
 
Коли фрикадельки обсмажилися, відсуваємо їх на бік сковорідки, кладемо масло і коли воно розтопиться, додаємо борошно. Все перемішати і просмажити 1-2 хвилини, потім додати молоко і вже все разом перемішати з фрикадельками.
 
Як тільки соус закипить, вкидаємо картопляні колобочки і доливаємо ще воду (або вершки) так, щоб накрити картопляні колобки; солимо, перчимо і накриваємо кришкою. Варимо ще 10-15 хвилин, час від часу помішуючи.
 
Чудова страва готова, можна смакувати! 

Про запас: особливі сливи 

«Ви любите сливи в консерваціях? Мені надзвичайно смакують сливи у своєму соку. Ну а соуси — то окрема любов! Тому пропоную ще і рецепт пікантного соусу зі слив», — заохочує «вступним словом» до своїх особливих слив кулінарна майстриня. Отже — рецепт. 
 
Щоб запастися сливами у власному соку, у митих фруктів видаляємо кісточки і кладемо тісно половинками у стерилізовані банки, додаємо 1-2 ст. л. цукру на 0,5-літрову баночку, прикриваємо кришками і ставимо стерилізуватися на 20 хвилин від моменту закипання.
 
Для пікантного соусу потрібно 2 кг слив (перекрутити через м’ясорубку), 18 ст. л. цукру, 2 ч. л. солі, 1 ч. л. червоного перцю, 1 ч. л. чорного перцю, пачечку карі.
 
Усе перемішуємо і ставимо на середній вогонь; варимо 30 хвилин, помішуючи час від часу. Додаємо 4 зубчики часнику і варимо ще 10 хвилин. Викладаємо соус у стерилізовані банки і смакуємо!

Для любителів маринованих огірочків

В Оксани Білінської є чудовий рецепт хрумких і запашних огірочків!
 
За ним на дві літрові банки потрібно 900 г огірків, 2 середні цибулини, морквина (велика або 2 менші), кріп (3 гілочки суцвіття на банку).
 
Маринад: 1 л води, 3 ст. л. цукру, 1,5 ст. л. солі, 75 мл оцту (додаємо вже наприкінці, коли маринад закипить).
 
На дно стерилізованої банки кладемо цибулю, порізану кільцями, далі — кріп. Викладаємо огірки, між ними — нарізану довгими шматочками моркву.
 
Заливаємо окропом, даємо вистигнути, а потім воду зціджуємо. Готуємо маринад, гарячим заливаємо огірки і закручуємо кришки. Даємо охолонути і закутуємо в тепло на добу.
 
Огірочки на зиму.
 
Готуйте з натхненням! Нехай кулінарія буде насолодою!