У прокат вийшов фільм про АТО «Східняк» із Богданом Бенюком

21.08.2020
У прокат вийшов фільм про АТО «Східняк» із Богданом Бенюком

Богдан Бенюк зіграв роль «Баради». (Фото Валентини САМЧЕНКО.)

Яка вона — одна доба у зоні воєнних дій на Донбасі, без пафосу і «причісування»?
 
 
Відповідь можна знайти у художньому фільмі «Східняк», прокат якого стартував 20 серпня.
 
 
Стрічку спочатку збиралися назвати «Рокада» — це дорога вздовж лінії фронту.
 
І глядачі з двома головними героями на червоному старенькому авто з донецькими номерами долають той шлях, утім, отримавши зрозумілішу назву кіно «Східняк». 
 
Апріорі це екстрим-тур, навіть якщо на екрані по одному епізоду стрілянини і руху бойової техніки, а кіно на рекламних постерах називають комедійним бадді-муві.
 
Так, є дружба двох «укропів»» — «Баради» й «Рєжісьора», репліки між ними змушують періодично посміхатися.
 
Утім то емоції, що в наступну мить ошелешують: бо дорожні перегони закінчуються в ту мить, коли на бусі головні герої розгледіли трагічну цифру 200; а у фразі «нам до дембеля хе...ня, 362 дня» немає оптимізму. 
 
У цьому кіно багато розмовної лексики і спочатку фоново звучать пісні про москалів. Режисер Енді Іва, він же Андрій Іванюк, який понад рік служив в АТО, каже, що ті, хто захищав Україну на Донбасі, не зможуть йому дорікнути, що у його фільмі говорять не так, як у реальності.
 
«Хто хоче побачити кров і відірвані ноги, може буквально на місяць написати контракт чи сам поїхати — ви це все побачите. Мені головне було показати внутрішній стан бійця, що з ним відбувається», — каже Андрій Іванюк.
 
Прототип головного героя, якого майстерно зіграв Богдан Бенюк, — східняк Володимир Марченко, якому присвячений фільм, він товаришував із Андрієм Іванюком. Його рідне місто Артемівськ, віднедавна Бахмут. Реального «Баради» не стало у березні у цивільному строю цього року. Він так і не побачив фільм «Східняк», прем’єра якого відбулася минулого року на Міжнародному одеському кінофестивалі. 
 
«Як я не схожий на реального шекспірівського Річарда у виставі Театру Франка, так і на справжнього «Бараду», — відкоментував Богдан Бенюк.
 
Одначе образ небайдужого, простакуватого і житейськи мудрого чоловіка зі сходу України у виконанні відомого актора-професіонала — те, заради чого точно варто дивитися «Східняка».
 
Для режисера фільму Андрія Іванюка, виконавця другої головної ролі «Рєжісьора» — Анатолія Максим’юка та оператора Андрія Котляра участь у цьому фільмі стали творчим дебютами. Більшість зйомок відбувалася в Миколаївській області на полігоні «Широкий Лан», частина — у Фастові. 
 
Богдана Бенюка вмовив зніматися Андрій Іванюк, який має акторську і режисерську освіту. Знайомі відносно давно, народжені в одному населеному пункті Івано-Франківщини.
 
У 2014-му, опісля 20 січня, коли молодого режисера, випускника Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого затримали за підозрою «в організації масових заворушень», — Богдан Бенюк допомагав визволяти його з СІЗО. 
 
Епізодичну роль у «Східняку» зіграла Катерина Степанкова. Її харизматична Льоля, на ґрунті амура, могла навіть розсварити головних героїв. Але ж чоловіча дружба важливіша, особливо коли рухаєшся по рокаді.