Україна почне сама виготовляти гусениці для БМП

19.08.2020
Українських зброярів можна привітати з черговим успіхом: на заводі ім. В. Малишева, котрий входить до складу ДК «Укроборонпром», опановано новий напрямок виробництва — гусениць для БМП (бойової машини піхоти, яка є броньованою гусеничною машиною, що перебуває на озброєнні мехпідрозділів сухопутних військ і призначена для транспортування особового складу до місця виконання поставленого бойового завдання).
 
Про це з гордістю повідомив гендиректор ЗІМу Василь Крилас: «Традиційно наше підприємство було задіяне у виготовленні гусениць для танків, тому виробництво гусениць iз гумо-металевими шарнірами для легкої бронетехніки ми змогли опанувати у доволі стислі строки.
 
Після успішних випробувань ЗІМ отримав замовлення від Житомирського бронетанкового заводу на виробництво кількох десятків комплектів гусениць. Виконання замовлення Міністерства оборони України вже стартувало, на сьогодні повністю завершені роботи з виготовлення першого комплекту гусениць. Опанування такого напряму виробництва значно розширює можливості нашого підприємства, а наші військові нарешті отримають БМП на нових українських гусеницях».
 
Директор заводу також поінформував, що минулий рік підприємство закінчило зі збитками близько 400 млн грн, але за дев’ять місяців поточного року ситуацію виправили, тож наразі збитків немає й більше того — на початку четвертого кварталу ЗІМ планує отримати прибуток.
 
Донедавна основні запчастини та комплектуючі БМП в Україні не виготовляли. Однією з «ахіллесових п’ят» вітчизняних бронемашин були саме гусеничні стрічки, в яких Міноборони України мало нагальну потребу.
 
Адже постачання гусениць відбувалось винятково з-за кордону (в тому числі й iз РФ), тож віднині виробництво запчастин для військової техніки проходитиме в рамках програми імпортозаміщення.
 
Справедливості заради зауважимо, що першими випускати нові гусениці для БМП пробували на ДП «Харківське державне авіаційне виробниче підприємство» (яке також входить до складу ДК «Укроборонпром») ще у 2017 році, після перемоги на одному з тендерів, але згодом на ХДАВП відмовилися від виробництва цих деталей, аргументуючи це нерентабельністю виробництва. 
 
Варто додати, що при освоєнні виробництва гусениць для БМП центральна заводська лабораторія ДП «Завод імені В. О. Малишева» розробила оригінальну методику та успішно виконала циклічні випробування гумо-металевих шарнірів.
 
Цей шарнір витримав більше 14 млн циклів кручення з радіальним навантаженням 1380 кгс, що відповідає понад 42 тис. км пробігу гусениці.
 
Дослідні зразки гусениць витримали навантаження при русі БМП-2 по твердому покриттю з максимальною швидкістю 65 км/год. та з імітацією повного бойового спорядження.
 
При випробуваннях дослідних зразків гусениць підтверджено ресурс експлуатації 15 тис. км пробігу (гарантійний ресурс експлуатації гусениць — 7 тис. км пробігу в складі БМП або 36 місяців).