На Донбасі вже чотири доби зберігався режим тиші

18.08.2020
На Донбасі вже чотири доби зберігався режим тиші

В окремій бригаді морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського ВМС України відбулися змагання з кросфіту «Сталеві духом». (Фото з мережі «Фейсбук».)

Ситуація в районі проведення Операції Об’єднаних сил залишається контрольованою. За минулі чотири доби в цілому зберігався режим тиші.
 
За даними штабу Операції Об’єднаних сил, за цей період воїни задокументували шість випадків порушення збройними формуваннями Російської Федерації, їхніми найманцями та посіпаками домовленостей, досягнутих 22 липня в рамках Тристоронньої контактної групи. Зокрема, поблизу тимчасово окупованого населеного пункту Ужівка противник здійснював монтаж  інженерного обладнання позицій поряд із нашими підрозділами.
 
На околицях Авдіївки зафіксовано вогневу активність окупаційних військ зі стрілецької зброї. Постріли були провокативними та не несли загрози життю наших воїнів, тому українські захисники зброю у відповідь не застосовували. Також виявлено факти інженерного обладнання ворожих позицій неподалік населених пунктів Хутір Вільний iз напрямку тимчасово окупованого Золотого-5 i Новгородського з напрямку непідконтрольної Широкої Балки.
 
На жаль, під час пересування автотранспортом у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» від підриву на невідомому вибуховому пристрої загинув старший сержант 42-го окремого мотопіхотного батальйону 57-ї окремої мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка Сергій Похович.
 
Ім’я загиблого назвали у Кіровоградській облдержадміністрації. Сергій Похович родом із села Новогригорівка Перша Долинського району Кіровоградської області. Був призваний на військову службу за контрактом у листопаді 2018-го.
 
У воїна залишилися батько та двоє дорослих дітей: донька та син, які також проходять службу в ЗСУ.
 
Разом із ним у машині був iще один військовослужбовець. Пораненим його евакуювали до Дніпра. У своєму профілі у «Фейсбуці»  головний лікар Дніпропетровської обласної клінічної лікарні імені Іллі Мечникова Сергій Риженко повідомив, що стан пораненого «вкрай важкий».
 
«Відкрита черепно-мозкова травма. Десятки осколків прошили тіло. Один із них пошкодив праве око. Безліч осколків у голові, обличчі, шиї, грудині, передній черевній стінці, в кінцівках. Переломи пальців рук і ніг, термічні опіки голови, обличчя, правої руки». Пораненому Олександру 37 років, він старший солдат,  родом із Миколаєва. В лікарню його доставили на апараті штучної вентиляції легень. Офтальмологам удалося врятувати праве око. Попереду тривале лікування в «Мечникова». Віримо, що виживе», — написав Риженко.
 
Наразі його просто з реанімаційної перевели в операційну. Стан пораненого стабілізовано.
 
Режимом тиші скористався один із бойовиків — і пішов здаватися. Підрозділи об’єднаних сил затримали стрільця-снайпера, в якого було виявлено військовий квиток так званої «ЛНР», невелику суму коштів у російських рублях i знеболювальний медичний препарат наркотичної дії.
 
За словами затриманого, він не витримав свавілля та знущань від ватажків, які командують окупаційними підрозділами, і добровільно вирішив здатися Збройним силам України. Зараз ним займаються компетентні органи.