Із тилу - з любов’ю: «Невтомні бабусі» під час пандемії крім маскувальних сіток для фронту шиють і захисні маски

18.08.2020
Із тилу - з любов’ю: «Невтомні бабусі» під час пандемії крім маскувальних сіток для фронту шиють і захисні маски

Тепер у захисних масках від полтавських «невтомних бабусь» і бійці 25-ї окремої повітряно-десантної бригади, яка дислокується у Станиці Луганській.

За три роки існування волонтерського загону «Невтомні бабусі», що є структурним підрозділом ГО «Агенція сталого розвитку», поважні люди віком від 60 років, які входять до його складу, сплели 7,5 кілометра маскувальних сіток для фронту.
 
 
А скільки ще виготовили й передали нашим бійцям подушок, килимків, білизни, оберегів тощо, годі й порахувати.
 
 
Збиралися разом активні пенсіонери в кімнаті бібліотеки-філії №7, що в полтавському мікрорайоні Половки. Та коли небезпечний вірус COVID-19 став стрімко поширюватися, це стало неможливим.
 
— Спершу ми навіть розгубилися, адже за ці три роки настільки здружилися, весь час працюючи разом, — зізнається одна з полтавських «невтомних бабусь» Мирослава Плешкова. — А тоді очільниці ГО «Агенція сталого розвитку» Наталії Костіній, котра добре знає проблеми у військових частинах, які перебувають на фронті, і в лікувальних закладах, спала на думку ідея шити захисні маски вдома.
 
Вона й запропонувала пошити пробну партію. І все вдалося! Бачте, у нашому волонтерському центрі лишилося багато невикористаного краму: коли ми шили білизну для бійців, нам вдалося налагодити стосунки з менеджментом київської фабрики «Ярослав».
 
У підсумку звідти постійно підкидали такий потрібний для нас матеріал. І коли ми вирішили шити захисні маски, то чимдуж збіглися до бібліотеки й перебрали залишки цієї тканини. А тоді спакували її в торбини й порозбирали по домівках.
 
І відтоді кожен почав працювати вдома. Наші маски на зав’язках, а тому добре фіксуються на голові, через що й користуються попитом. До того ж вони багаторазові, бо пошиті з натуральної тканини, а отже, їх можна прати й прасувати.
 
Волонтери з ГО «Агенція сталого розвитку» Наталія Костіна та Зоя Воронянська передали захисні маски, пошиті «невтомними бабусями», для бійців, які вийшли з передової.
 
У цьому проєкті задіяні вісім волонтерок поважного віку, які мають власні швейні машинки. Найбільшою ударницею, за словами Мирослави Плешкової, є пані Анна Нелаєва, якій невдовзі виповниться 80 років. Причому вона у волонтерській групі ще й не найстарша.
 
На сьогодні «невтомні бабусі» пошили вже кілька тисяч захисних масок. Волонтери з ГО «Агенція сталого розвитку» Наталія Костіна, Зоя Воронянська, Ірина й Олексій Іванови, котрі розвозять засоби індивідуального захисту адресатам, раз по раз передавали їх лікарям 1-ї міської клінічної лікарні, а також ортопедам-травматологам казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства. 
 
«Медики гідно оцінили роботу наших «невтомних бабусь». Вони стверджують, що їхні маски найкращі за якістю й, до того ж, зручні в експлуатації», — зазначає Наталія Костіна.
 
За її словами, захисні маски разом з іншою гуманітарною допомогою передали «Новою поштою» бійцям 30-ї, 57-ї, 25-ї, 92-ї, 54-ї, 72-ї бригад, які перебувають в епіцентрі збройного протистояння і де несуть нелегку службу й багато полтавців, а також воякам із 81-ї бригади, які повернулися з передової.
 
«Отак продовжуємо підтримувати наших воїнів на фронті і в тилу, а також медпрацівників, котрі опинилися на передньому краї боротьби, щоправда, з коронавірусом, — резюмує Наталія Костіна. — Модель маски весь час удосконалюємо. Заявки на нові партії масок постійно надходять і далі».