Лікування позитивом: стартує терапевтичний проєкт «Ранкова книготерапія»

14.08.2020
Лікування позитивом: стартує терапевтичний проєкт «Ранкова книготерапія»

Письменниця Мар’яна Горянська.

Книжки — чудові ліки!
 
 
Коли сумно на душі, коли погано зі здоров’ям, коли дитина увесь час у лікарні та не може бігати та стрибати на спортмайданчику зі своїми друзями, тоді вона може відкрити для себе світ читання.
 
 
І цей чудовий світ може дуже допомогти у лікуванні, тому що він надає сили для боротьби та надихає на мрії.
 
А ще він дарує нових казкових друзів, які завжди поруч, ніколи не ображають та не роблять боляче, а лише підтримують та надихають вірити в чудо, адже воно так потрібно дітям, хворим на онкологію. 
 
Тому команда ентузіастів створила арт-терапевтичний проєкт «Ранкова книготерапія», мета якого — подарувати позитивні емоції та усмішки дітям, які проходять стаціонарне лікування у відділеннях лікарень для онкохворих.
 
Проєкт об’єднав небайдужих людей, які й раніше співпрацювали з дітьми, що потребують уваги та турботи. Це видавництво «Ранок» та «Харківський фонд психологічних досліджень» (лікарняні клоуни).
 
Проєкт здійснюватиметься за підтримки «Українського культурного фонду», адже цього року, він переміг у категорії «Інклюзивне мистецтво». Інформаційно та організаційно «Ранковій книготерапії» допомагає БФ «Таблеточки», а також наші любі друзі журналісти.
 
Мета проєкту — відволікти дітей від негативних думок та занурити у чарівний світ книжок, подарувати мрію в чудо і надію. 
 
Серед різних заходів проєкту головне місце займає презентація нової дитячої книжки «Бузковий ведмідь, або Живий іграшковий Я», автором якої є харківська письменниця Мар’яна Гончарова-Горянська (Майя Северіна).
 
Вона психолог, письменниця, редактор дитячої літератури видавництва «Ранок», автор популярної книжкової серії «Неймовірні тварини».
 
Посібники для розвитку дітей «Абетка» і «Вчимося читати», які створила Мар’яна, неодноразово перемагали в освітянських конкурсах, зокрема європейському конкурсі Science on Stage. Авторка розповість про пригоди ведмедика, прочитає уривки з книги, яку діти молодшої групи, віком від 3 до 9 років, отримають у подарунок.
 
А для підлітків письменниця підготувала презентацію книжки популярної французької авторки Кайлі Форнасьєр «Все, що я тобі не сказала». Обидва видання щойно були надруковані видавництвом дитячої літератури «Ранок». 
 
 
Лікарняні клоуни завітають до хворих діток.
 
Програма свята передбачає інтерактивний спектакль лікарняних клоунів, які є членами Харківського фонду психологічних досліджень. Зараз вони репетирують нову виставу, а головний герої казки бузковий ведмедик Буня вже прямує в Україну з Білорусі.
 
Крім того, зараз створюються спеціальні подарунки від Буні, у вигляді незакінчених листівок, складові якої наймолодші дітки додаватимуть самостійно. Йдеться про носики, вушка та очки ведмедика.
 
Також для дорослої групи розробляється майстерклас зі створення власного супергероя, непереможного та надихаючого на швидке одужання. Інтерактивна програма лікарняних клоунів проходитиме на вулиці, на території медичних закладів, задіяних у проєкті, з паралельною трансляцією онлайн.
 
Карантин наклав на проєкт неочікувані обмеження, тому на жаль, частину заходів «Ранкової книготерапії» терміново довелося перевести винятково у віртуальний простір. Майстеркласи та читання книжок проходитимуть онлайні, і їх можна буде подивитися на «Ютуб-каналі проєкту «Ранкова книготерапія». 
 
Але головне, що передбачає проєкт «Ранкова книготерапія», — це створення у спеціалізованих лікарнях «Лабораторій книготерапії». Кожне відділення, де побувають учасники проєкту, отримає у подарунок  невеличку бібліотеку української дитячої книжки.
 
Це майже 130 нових дитячих книжок та розвиваючих ігор. Загалом у лікарню привезуть понад тисячу на­йменувань сучасних видань. До речі, більшість книжок можна віднести до класу інтерактивних, тому що розміщені в них QR-коди надають  можливість дітям завантажувати мультики та мобільні додатки. 
 
Перша зустріч відбудеться 24 серпня у Полтаві, в дитячій міській клінічній лікарні, потім буде Черкаська обласна лікарня, Миколаївська дитяча обласна лікарня, Дніпровська обласна дитяча клінічна лікарня, і на завершення проєкту виставу побачать діти, які лікуються в Київському обласному онкодиспансері та в Охматдиті. 
 
 
Юлія ВАЛОВА