Літо з мохіто: освіжаючі напої і сюрприз-рецепт від Оксани Копиняк з Івано-Франківщини

12.08.2020
Літо з мохіто: освіжаючі напої і сюрприз-рецепт від Оксани Копиняк з Івано-Франківщини

Оксана Копиняк.

У дворі молодої господині Оксани — ціле роздолля квітів, ягід, фруктів і овочів.
 
 
 
«Ягідний рай, — каже вона. — Люблю, щоб усе було, хоч і нелегко це дається. Але коли все квітне і росте, ніби прибувають сили і натхнення. До того ж, на зиму багато що буде, а це важливо. Бо взимку літо має бути в родині своє, особисте». 
 
Разом із чотирирічною Софійкою вони збирають малину і чекають на повернення з роботи тата Василя, кажуть, що хочуть приготувати йому сюрприз: малинове варення на зиму.
 
Однорічна Вікуся ще не допомагає, і мама із Софійкою поспішають, щоб встигнути, поки вона спить.
 
«А тато любить варення?» — цікавлюся. «Усі люблять варення, — по-філософськи відповідає Оксана. — Якщо воно приготовлене з любов’ю. Для рідних». 
 
Але варення — то вже на зиму, так само по-філософськи додає Оксана. Не треба поспішати з літом, воно ще перед нами — у всій своїй красі. Ще дуже літня погода, є багато ягід і фруктів, готуймо літні напої. Ці смаколики — з тих, навіть згадка про які взимку нам нагадуватиме літо. Тому напоїв має бути багато. 
 
Господиня особливо наголошує на ягодах, поки вони ще є на городах і в лісі. Каже, що в дитинстві збирала їх відрами — і собі, й людям. «Ягоди — це добре: це користь, краса і здоров’я», — безупинно робить вона цікаві висновки, з якими просто неможливо не погодитися.
 
З Оксаною ми вже готували в номері від 29 липня. Але кулінарка пообіцяла нам гарні рецепти літніх напоїв і дотрималася свого слова. З цими ж рецептами вона стала переможницею однойменного конкурсу в кулінарній спільноті, з чим ми вітаємо кулінарну майстриню. Тож продовжуємо разом готувати за її смачними інструкціями. 

Вода сасі — свіжість і легкість

Чули таку цікаву назву? Я чула, але ще не готувала, думала, що це щось дуже складне і багатоваріантне.
 
«Аж ні, — заспокоює Оксана, — це дійство приємне і навіть в чомусь заворожуюче. Якщо вранці приготувати жбанок такого літнього напою, день буде легшим і свіжішим також», — знає господиня з досвіду. 
 
Щоб приготувати такий напій, нам знадобиться: 1 лимон, 1 огірок, 10 листочків м’яти, чайна ложка натертого імбиру, 2—2,5 літра води.
 
Імбир чистимо і натираємо на середній терці. Лимон і огірок нарізаємо кільцями якомога тонше. В ємність складаємо всі інгредієнти і заливаємо водою. Ставимо на ніч в холодильник. Ну і насолоджуємося упродовж дня. 
 
«Як відомо, ця вода сприяє зменшенню об’єму талії і покращує метаболізм» — резюмує господиня. Цікава мотивація, чи не так? До речі, тонка талія в кулінарної майстрині — підтвердження того, що цей напій особливий і чудодійний. То чому б не спробувати?

Коктейльмікс — заміксуймо літо!

«І куди ж без свіженького коктейлю в сонячний недільний день?» — запитує Оксана, і стає весело і легко від її смачної мотивації. Так і треба мотивувати: на власному прикладі, без нав’язування, а так, ніби для себе. Власне, вона якраз для себе і готує часто такий напій. «Особливо, коли половина ягід — це свій врожай», — додає вона. 
 
Для коктейлю беремо: 1 банан, 3 столові ложки чорниці, 3 столові ложки малини, 1 столову ложку порічок, 1 столову ложку смородини, 1 столову ложку насіння льону, 350 мл молока.
 
І далі вже звичайним способом збиваємо блендером і насолоджуємося. Нескладно і цікаво! Інгредієнти всі дуже корисні, врахуйте!
 
Літній мікс із ягід. 

Апельсиновий сік — літня екзотика

Так, звичайно! Апельсинами має пахнути не лише зима, а й літо також, запевняє знавчиня кулінарних тонкощів Оксана.
 
«Колись знайшовши цей рецепт, я скептично сприйняла його (з 4-5 апельсинів виходить майже 10 літрів соку), — ділиться Оксана Копиняк. — Але згодом цей рецепт успішно прижився у нас і вже декілька років радує нас своїм смаком». 
 
  Нам знадобиться: 4-5 апельсинів, 9 літрів холодної кип’яченої води, 1 кг цукру, 30 г лимонної кислоти.
 
Апельсини миємо і обдаємо їх окропом. Витираємо насухо і ставимо в морозилку на три години (можна на ніч). Виймаємо і даємо постояти, щоб апельсини можна було порізати на шматочки.
 
Пропустити через м’ясорубку і залити отриману масу 3 літрами води. Дати постояти 15 хвилин. Процідити через друшляк і потім ще раз крізь марлю. У проціджений сік додаємо ще 6 літрів води, цукор і лимонну кислоту. 
 
Усе гарно розмішати і дати постояти мінімум годину. Смачний апельсиновий сік готовий!

Квас — смачна прохолода

«А в мене за ніч настоявся смачнезний квас, який потішить нас у таку спекотну погоду», — рання пташка, тобто господиня Оксана, не вгаває, й уже раненько-вранці відправляє такі цікаві повідомлення в кулінарну спільноту. 
 
Для квасу потрібно: 3 літри води, 200 г цукру, чайна ложка лимонної кислоти, столова ложка цикорію, чайна ложка сухих дріжджів.
 
У воду додаємо цукор і розмішуємо, щоб цукор розійшовся. Далі додаємо цикорій і гарно розводимо у воді. Після цикорію додаємо лимонної кислоти.
 
Наприкінці додаємо дріжджі, розведені в декількох ложках нашої рідини, і ще раз все мішаємо. Залишаємо на декілька годин (я залишаю завжди на ніч). І квас є!
 
Квас. 

Лате — для шанувальників кави і краси

Хто ж це відмовиться від такого? А крім того, лате просто необхідно вміти готувати. Оксана каже, що це вміння набувається просто, навіть елементарно. 
 
«Тут пропорції я беру на «око». В усіх є така мірка. Отже, готуємо нашу улюблену каву. У склянку наливаємо кави так, щоб її було 1/3.
 
Далі тепле молоко спінити за допомогою пінозбивача (я так називаю свій чудопристрій, або можна за допомогою погружного блендера).
 
Далі ставимо ложку так, щоб кінець її торкався середини склянки, і вливаємо наше збите молоко у каву (молоко стікає по стінках склянки, не збовтуючи каву). Саме молоко осідає на дно, а збита частина залишається над кавою. Смакуйте і пригощайте!

Мохіто — не можна не готувати

  «Напевне, немає нікого, хто хоч раз не пив цей коктейль, особливо теплими літніми вечорами, прогулюючись по берегу моря», — мрійливо каже Оксана. І відразу ж ділиться рецептом. 
 
Для таких двох коктейлів нам потрібно: спрайт 300 мл (я брала найменший — 0,5 л), лайм — 1 шт., дві гілочки м’яти, кубики льоду за бажанням.
 
Листочки м’яти і половину лайму, порізаного на шматочки, розім’яти до виділення соку. Отриману масу рівномірно ділимо на дві склянки.
 
В кожну склянку додаємо ще по дольці лайму і додаємо кубики льоду. Заливаємо всю суміш спрайтом. Готовий коктейль прикрашаємо за допомогою лайму, м’яти та цукру. І все — смачний освіжаючий коктейль готовий!
 
З лайма вийде… лаймонад. 

Лимон плюс м’ята — літня парочка

«Сьогодні у нас освіжаючий літній напій. Для цього беремо чисту воду (в мене 1,8 л). Додаємо 2 ст. ложки меду, кілька гілочок м’яти, лимон (у мене 8 кілечок).
 
За бажанням можна додати декілька ягід полуниці чи малини. Все гарно розмішати і дати постояти хоча б годину. Смачний літній освіжаючий напій готовий!» — відразу розставляє все «по поличках» кулінарка Оксана. 

Яблучний іменний пиріг — до свят!

У нас скоро гарне свято — Спаса. Попри те, що воно має дуже глибинний сенс як народно-християнське свято, це — й маківка літа, святкування врожаю, родини, природи.
 
Тому до цих гарних напоїв, які запропонувала галицька господиня, вона ж пропонує смачний яблучний пиріг. 
 
«Це поєднання смакоти і краси. Такий десерт стане родзинкою вашого свята!» — каже вона. 
 
Потрібно: 200 г масла чи маргарину, яйце, 2 ст. ложки цукру, дрібка солі, ч. ложка порошку для печива, 2,5 (250 мл) склянки борошна. 
Для начинки: яблука, лимонний сік, манна крупа, цукор, кориця.
 
  М’яке масло розтерти з половиною борошна, додавши сіль та цукор. Всипати борошно, розпушувач і яйце. Замісити тісто. Тісто має відлипати від рук. 
 
Ділимо тісто на дві половини, трошки більшу і, відповідно, трошки меншу, кладемо в холодильник на годину. В підготовлену форму (в мене тортівниця) викладаємо більший шматок тіста так, щоб з нього зробити дно і бортики. Сюди викладаємо яблука (порізані за бажанням), вимішані з манкою, цукром, корицею та збризнуті соком.
 
Потім меншим шматком тіста накриваємо яблука зверху (можна потерти на терці, можна кругами, як фантазія підкаже).
 
Змащуємо збовтаним яйцем і ставимо в розігріту духовку на 45 хвилин при температурі 200 градусів. Усе, наш оригінальний пиріг готовий!
 
Пиріг з яблуками. 
 
Гарних свят і смачного, соковитого літа! Не поспішайте проводжати його, ще маємо скуштувати багато його плодів і ягід! Смачного!