Щоб не скоювали злочинів: у Глазго наливатимуть спиртне алкоголікам-безхатькам

11.08.2020
Виявляється, гомеопатією можна лікувати не лише застуду чи якісь інші захворювання, а й... алкоголізм.
 
Те, що наркомани отримують замісну терапію і тим самим потроху відвикають від цієї згубної звички, відомо давно.
 
А ось те, що алкоголіків будуть лікувати спиртним, для бага­тьох є несподіванкою.
 
Так, у шотландському Глазго запускають програму для алкоголіків-безхатьків.
 
Відомо ж, що на ґрунті оп’яніння скоюється чимало злочинів, тож для профілактики цих кримінальних порушень під наглядом лікарів цим потенційним злочинцям у притулках для бездомних будуть наливати спиртне.
 
Для пілотного проєкту вже й приміщення знайшли, і групу сформували з медичних працівників та судових експертів. Опікується цією дуже важливою для громади міста справою активістка та правозахисниця Керен Маккласкі.
 
Першими «клієнтами» стануть безхатьки Глазго, які неодноразово вчиняли злочини під дією алкоголю. Це люди, які страждають важкою залежністю від спиртного.
 
Лікування цих людей, а також боротьба з наслідками таких злочинів обходяться скарбниці міста в сотні тисяч фунтів. Скажімо, статистичні дані свідчать, що перші семеро потенційних клієнтів були співучасниками 1630 злочинів.
 
Один із них 427 разів потрапляв у місцеву лікарню, більшість із них намагалася боротися з цією залежністю, але марно. Тож є сподівання, що ця програма допоможе і алкоголезалежним, і суспільству.
 
Відомо, що подібна програма вже існує з 1996 року в Канаді, вона називається Managed Alcohol Project. Її ввели в дію після того, як у Країні Кленового Листя взимку загинули від переохолодження троє алкоголіків-безхатьків.