На Донбасі від початку перемир'я бойовики 243 рази порушили режим тиші

05.08.2020
На Донбасі від початку перемир'я бойовики 243 рази порушили режим тиші

Захисники України напоготові. (Фото 93-ї ОМБр “Холодний Яр”)

Минула дев’ята доба режиму припинення вогню, і більшість бойових дій розгортається в інформаційному просторі.
 
На ранок 4 серпня однiєю з топ-новин українського медіапростору став допис прессекретарки президента Юлії Мендель у «Фейсбуці» на особистій сторінці, який за стилем написання та контентом журналісти та читачі ідентифікували як майже ідентичні.
 
Це підтвердило інформацію, яку напередодні розповсюдила «Новинарня» про те, що прессекретарки президента особисто редагує зведення штабу ООС.
 
Це, у свою чергу, спричинило хвилю обурення, так, що під дописом врешті було вимкнено коментарі. 
 
За зведеннями штабу Операції об’єднаних сил, військовослужбовці Збройних сил України та інших складових сил оборони виконували свої завдання за призначенням у звичному порядку. Бойових втрат та поранених зі складу Об’єднаних сил немає. 
 
За минулу добу зафіксовано три обстріли з боку збройних формувань Російської Федерації. Один провокативний постріл зі станкового протитанкового гранатомета противник здійснив біля Південного, зі стрілецької зброї — неподалік Мар’їнки.
 
Ще один постріл із підствольного гранатомета пролунав поблизу Майорська. Військовослужбовці Об’єднаних сил на свідомі провокації з боку противника вогонь у відповідь не відкривали.
 
Серед особового складу Об’єднаних сил бойових втрат та поранень немає.
 
Від початку поточної доби обліковано одну провокацію зі сторони ворога. Посеред ночі противник здійснив один постріл із підствольного гранатомета біля населеного пункту Піски. У відповідь на провокацію наші захисники вогонь не відкривали. Ситуація залишається повністю контрольованою українськими воїнами.
 
За даними Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, впродовж усього періоду від початку оголошення режиму тиші їхні спостерігачi зафіксували 243 випадки його порушення.
 
Зокрема, згідно зi звітом від 3 серпня, від вечора 1 серпня до вечора 2 серпня вони зафіксувати три такi випадки: один у Донецькій області, два — в Луганській. 
 
До речі, окрім українських військовослужбовців, у районі проведення операції належно виконують свої завдання й інші підрозділи Об’єднаних сил.
 
Зокрема, 40 невідомих вибухових пристроїв знайшли підрозділи ДСНС під час розмінування за заявами мешканців прифронтових населених пунктів Донбасу. Загалом за розпорядженням командувача Об’єднаних сил тільки за минулу добу було проведено розмінування площі майже в два гектари.