«Червону» зону оминають потяги: чому Тернопіль і Луцьк бойкотують карантинні приписи МОЗу

04.08.2020
«Червону» зону оминають потяги: чому Тернопіль і Луцьк бойкотують карантинні приписи МОЗу

Коронавірус напружує стосунки Міністерства охорони здоров’я та місцевих органів влади. (Фото з сайта ukr.life.)

Нові правила карантину. Відтепер області поділені на чотири зони — «зелену», «жовту», «помаранчеву» та «червону».
 
 
Визначати колір будуть за кількістю хворих i завантаженістю ліжок у лікарнях.
 
 
До «зеленої» потраплять міста, у яких найменша кількість інфікованих.
 
 
Однак там зберігається обов’язкове носіння маски, кінотеатри мають бути заповнені на 50%, а в транспорті — лише сидячі місця. «Жовта» зона майже ідентична «зеленій», однак має додаткову заборону — відвідування установ соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку. 
 
Якщо регіон потрапляє до «помаранчевої» зони, там заборонять роботу хостелів і туристичних баз, розважальних закладів, спортзалiв i закладiв культури, а також планові госпіталізації в лікарнях.
 
А от найсуворішою є «червона» зона. Якщо ж регіон зарахували до неї, то повністю забороняється робота громадського транспорту, відвідування закладів освіти, діяльність ТРЦ, кафе та ресторанів. 
Два регіони таки потрапили до «червоної» зони — Тернопільська та Волинська області.
 
У МОЗ заявили: в цих областях необхідно посилити карантин. Однак влада названих областей відмовилася це робити. У Тернополі зазначили, що внесення міста до «червоної» зони карантину вважають нелогічним i необґрунтованим. Тож громадський транспорт, садочки, комунальні та комерційні заклади й установи міста функціонуватимуть у звичному режимі. 
 
Не має наміру посилювати карантин через включення до «червоної» зони й влада Луцька.
 
«Недолугі, невчасні та непрофесійні рішення щодо протидії коронавірусу й так довели країну до економічного колапсу, знищили сотні тисяч робочих місць i значно погіршили рівень життя українців i рівень економічної активності в країні. Луцька міська рада не прийматиме жодних рішень щодо зупинки транспорту або закриття будь-яких закладів у зв’язку з вищевказаним незрозумілим рішенням», — заявив мер Ігор Поліщук. 
 
Окрім цього, мер Луцька Ігор Поліщук навіть висунув ультиматум центральній владі: «Якщо центральна влада хоче працювати за законом, нехай вводить надзвичайний стан i лише тоді зупиняє транспорт, закриває заклади та приймає інші обмеження».
 
Очільник МОЗ Максим Степанов уточнив, що введення регіонів до «червоної» зони — не його забаганка. Причина тому — цифри та щоденний приріст хворих на коронавірус. А невтішна прогресія й справді спостерігається. П’ять днів поспіль — понад 1100 нових заражень щодоби.
 
Тому, як заявив Максим Степанов, на державному рівні ухвалили рішення обмежити сполучення з містами, які потрапили до «червоної» зони. Таким чином потяги, що курсуватимуть через Тернопіль i Луцьк, не зупинятимуться в цих містах. Це дозволять робити лише після спаду захворювання в цих регіонах.
 
Чого ж чекати від баталій між місцевими та центральними органами влади? Очевидно, що через місцеві вибори ситуація загострюватиметься. Адже, посиливши карантин, очільники міст лише підбурюватимуть людей, які й так зазнали немалих збиткiв під час карантину. А напередодні виборів ніхто не зацікавлений у невдоволеному електораті.