Донька ветерана Другої світової відсудила у Чортківського музею батькові нагороди

31.07.2020
Як правило, люди музеям історично цінні речі віддають і дарують, але, виявляється, буває і з точністю до навпаки.
 
Про такий випадок повідомила нещодавно пресслужба Чортківської міської ради на своїй офіційній сторінці у «Фейсбуці».
 
Історія почалася з того, що у 1990 році в Чортківський міський комунальний краєзнавчий музей потрапило 14 бойових та ювілейних нагород уже покійного місцевого жителя, ветерана війни та праці. Їх, за твердженням музейних працівників, добровільно передала закладу його дружина.
 
Відтак на нові отримані експонати було заведено інвентарні картки і проведено всю належну процедуру обліку, після чого вони, за мовчазної згоди спадкоємців ветерана, стали складовою Музейного фонду України. Понад чверть століття нагороди зберігалися в музеї. Однак потім сталося несподіване.
 
«У квітні 2018 року донька ветерана війни та праці, яка є спадкоємицею, подала позов до Чортківського районного суду з вимогою повернути всі нагороди та ордени, — йдеться у повідомленні Чортківської міськради. — Суд не задовольнив заяву позивачки і залишив експонати музею. На цьому жінка не зупинилася та звернулася в Тернопільський апеляційний суд із проханням оскаржити рішення, де отримала позитивну відповідь.
 
Попри це, Чортківський міський комунальний краєзнавчий музей усе ж намагався залишити експонати у своїй власності. Офіційні представники установи звернулися до Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду України із проханням залишити нагороди для виставки. В останній інстанції музей зобов’язали повернути всі ордени та медалі спадкоємиці. Оскільки рішення Касаційного суду оскарженню не підлягає, то вже невдовзі експонати віддадуть дочці ветерана».