Міністр охорони здоров’я: Кожен четвертий тест на коронавірус в Україні може бути хибним

28.07.2020
В Україні зафіксували новий антирекорд за кількістю хворих на коронавірус — понад 1 тис. 100 заражень.
 
Найбільша кількість хворих лишається у Львівській i Закарпатській областях, а також у Києві. Однак не лише в Україні фіксують антирекорд.  
 
У світі за добу інфікувалися майже 280 тисяч людей. Загалом же кількість зафіксованих випадків коронавірусу вже становить понад 15 мільйонів.
 
Одужали майже дев’ять із половиною мільйонів людей. Померли — 630 тисяч. До трійки антилідерів входять США, Бразилія та Індія. 
 
І поки у світі працюють над вакциною, шокуючу заяву зробив керівник МОЗ України Максим Степанов: нібито, за різними даними, до 20-25 відсотків результатів ПЛР-досліджень можуть бути хибно негативними.
 
Адже для ПЛР-тестування береться мазок iз ротоглотки, а вірус може бути в нижніх частинах дихальних шляхів.
 
«У разі, якщо вірус сконцентрувався в нижчих відділах дихального тракту, результат такого ПЛР-тестування може бути хибно негативним. На достовірність результату впливає також дотримання умов відбору та транспортування біологічного матеріалу до лабораторії», — наголосив міністр охорони здоров’я. 
 
А ще спалах коронавірусу зафіксували і в Київському політехнічному інституті. Недугу виявили в гуртожитку навчального закладу. Зараження лабораторно підтвердили вже в 52 студентів вишу.
 
Це третина від усіх, хто там мешкає на цей час. Чотирьох хворих госпіталізували в інфекційну лікарню. Решті місця для ізоляції визначили в гуртожитку. Виділили для цього цілий поверх. У закладі провели дезінфекцію, а днями планують протестувати ще 86 студентів.  
 
Минулого тижня на засіданні Кабінету Міністрів урядовці вирішили продовжити карантин до кінця літа й запровадили нову систему, за якою послаблюватимуть чи посилюватимуть обмеження.
 
Зокрема, масковий режим у громадських місцях лишається до 1 вересня, незалежно від ситуації в регіоні.
 
Тому, зважаючи на зростання кількості хворих не лише в Україні, а й у світі, важко уявити, що вже восени життя повернеться у свій звичний ритм. Тож допоки не винайдуть вацину, усім доведеться жити за новими правилами.