Вирішують діти: у Тернополі запустять проєкт «Шкільний громадський бюджет»

15.07.2020
Вирішують діти: у Тернополі запустять проєкт «Шкільний громадський бюджет»

Мер Тернополя Сергій Надал із майбутніми розпорядниками шкільного громадського бюджету. (Фото Тернопільської міськради)

В Тернополі готуються запустити пілотний для України проєкт під назвою «Шкільний громадський бюджет», який розроблено за сприяння Ради Європи.
 
Його суть полягає в тому, що учні міських шкіл матимуть змогу пропонувати якісь цікаві ідеї й шляхом голосування обирати з них ті, на втілення яких виділятимуть кошти з громадського бюджету Тернополя (його запроваджено п’ять років тому, і відтоді успішно реалізовано понад 70 різних проєктів).
 
Як повідомляють у Тернопільській міській раді, новація спрямована на розвиток шкільних громад, покращення діяльності навчальних закладів та прилеглих територій, впровадження інновацій, проведення важливих науково-просвітницьких i соціальних заходів .
 
Кошти на «Шкільний громадський бюджет» виділятимуть із міського громадського бюджету (не менше 10 відсотків, цьогоріч сума становитиме приблизно 1,7 мільйона гривень) усім навчальним закладам міста рівними частинами.
 
Відтак старшокласники — учні 7-11-х класів — пропонуватимуть ідеї, подаватимуть їх на спеціальну онлайн-платформу, а потім братимуть участь у голосуванні за найбільш гідну фінансування. 
 
«Для України це унікальний поки що інструмент, бо досі проєкти до громадського бюджету могли подавати лише дорослі, — прокоментував новацію міський голова Тернополя Сергій Надал. — Але я сподіваюся, що така практика стане звичною. Наша мета — навчити дітей мислити і діяти самостійно у команді. Відчути, що таке самоврядування. Відчути, що саме від тебе можуть залежати конкретні покращення для твоєї школи, твоїх друзів і міста в цілому».