Тепер — легально: Верховна Рада ухвалила закон про гральний бізнес

15.07.2020
Учора за ухвалення відповідного законопроєкту в другому читанні та в цілому проголосувало 248 народних депутатів.
 
Закон запроваджує кримінальну відповідальність за організацію азартних ігор без ліцензії та дозволяє розташовувати зали з гральними автоматами лише в готелях, які мають три, чотири або п’ять зірок.
 
Також законом передбачається регулювання класичних лотерей. Документ вводить вікові обмеження й дозволяє грати в азартні ігри особам, яким уже є 21 рік.
 
Депутати «Слуги народу» віддали 224 голоси на підтримку законопроєкту, «За майбутнє» — 4 голоси, «Довіра» — 18 голосів, позафракційні — 2 голоси. «Європейська Солідарність», «Голос», «Батьківщина», «Опозиційна платформа — За життя» — жодного голосу.
 
А ось законопроєкт, який дозволяв підвищити зарплати державним службовцям, у парламенті відклали. Скасувати обмеження зарплат у державному секторі кілька днів тому запропонував президент.
Однак після гострої критики на погоджувальній раді він передумав і попросив зняти це питання з порядку денного.
 
Тож обмеження виплат чиновникам, встановлені на час карантину, діятимуть і надалі. Зарплата держслужбовця не має перевищувати 47 тис. гривень на місяць. Однак, імовірно, це обмеження ненадовго.
 
Адже, за словами «слуг», виплати чиновникам уже можна збільшити, бо економічна ситуація дозволяє. Не голосуватимуть за цю постанову в опозиції. Там заявили: коронавірус не закінчився, а економічна криза й досі триває як в Україні, так і у світі. Тому відновлення високих зарплат чиновникам не на часі. 
 
Ще одне питання, яке лишається дамокловим мечем для парламентаріїв, — виборчий кодекс. А за ним і дата місцевих виборів. Учора депутатам не вдалося визначити, коли відбудуться місцеві вибори.
 
Однак якщо за постанову і дату виборів не вийшло проголосувати, то з грошима депутати розібралися успішно. Майже один  мільярд 300 мільйонів гривень перенаправили з фонду боротьби з коронавірусом на місцеві вибори. Отже, кошти, які спершу заклали на боротьбу з COVID-19, підуть на організацію волевиявлення. 
 
Напередодні депутатам удалося зробити перший крок до нового посилення покарання за водіння у нетверезому стані. Відповідний законопроєкт у першому читанні підтримали 282 нардепи.
 
За ДТП, унаслідок якої потерпілий дістав травми середньої тяжкості, водія, що був за кермом нетверезим, пропонують карати позбавленням волі на термін до трьох років.
 
У разі смерті потерпілого, якщо водій був у стані алкогольного сп’яніння, винуватцю загрожує позбавлення волі на термін від 7 до 12 років.
 
Посилення покарання за п’яне водіння підтримав президент Володимир Зеленський у зв’язку зі смертельною ДТП під Києвом, у якiй днями загинула майже ціла родина — двоє дорослих і двоє дітей. Одна дитина (хлопчик) вижила i зараз перебуває в лiкарнi у важкому станi.