«Бандити мають сидіти в тюрмах»: під ОП другий місяць триває акція ексбійців батальйону «Донбас»

14.07.2020
«Бандити мають сидіти в тюрмах»: під ОП другий місяць триває акція ексбійців батальйону «Донбас»

Акція на Банковій триває 36-й день.

Другий місяць на Банковій, під офісом президента, триває акція побратимів убитого 31 липня 2018-го у Бердянську добровольця й активіста Віталія Олешка (позивний «Сармат»), які вимагають повернення за ґрати підозрюваних у вбивстві та в організації злочину. 
 
 
На жаль, 9 липня Орджонікідзевський районний суд Запоріжжя залишив одного з підозрюваних в організації вбивства Сармата Михайла Сігіду під цілодобовим домашнім арештом на два місяці, хоча прокуратура наполягала на зміні запобіжного заходу на утримання під вартою, надавши додаткові докази по справі 2014 року, в якій Михайло Сігіда обвинувачується в розбійному нападі на громадянина Шпортка в Маріуполі. 
 
Під час розгляду справи в приміщенні суду в Запоріжжі були присутні близько півсотні молодиків спортивної статури, які приїхали з Дніпра «підтримати» підозрюваного (нагадаємо, що саме в Дніпрі нині перебувають під домашнім арештом члени кримінального угруповання, звинувачені у вбивстві Сармата, та інший імовірний організатор вбивства Євген Бродський).
 
Попри це, учасники акції відзначають значні зрушення у просуванні цієї справи. Після отриманих погроз родини ключових свідків та їхнє майно взяли під охорону бійці спецзагону Національної поліції КОРД. Також територіальне управління ДБР у Мелітополі відкрило кримінальне провадження щодо можливих неправомірних дій колегії суддів у складі Олени Дністрян, Олени Вірченко та Лариси Богомолової, які ведуть справу про вбивство Сармата.
 
Наразі прокуратура готує апеляцію на рішення Орджонікідзевського суду. Також із 20 липня в Бердянську поновлюється розгляд справи про вбивство Віталія Олешка по суті. Судові засідання відбуватимуться практично щодня до кінця місяця. Сторона обвинувачення на цьому процесі буде підсилена ще кількома прокурорами.
 
Найближчим часом, у зв’язку з наближенням цього судового процесу, учасники акції дещо змінять форму свого протесту. Частина з тих, хто безпосередньо бере в ньому участь (а серед тих, хто голодував під офісом президента, — три безпосередні свідки вбивства Віталія Олешка), повернуться до Бердянська і там готуватимуться до суду. Інші ж лишатимуться в Києві, на Банковій, до виконання усіх вимог. Наразі до Бердянська повернувся наймолодший учасник акції Андрій Маджаров.
 
«Ми хочемо все-таки добитися того, щоб у державі для відновлення справедливості працювала правова система. Бандити мають сидіти за ґратами, а не погрожувати свідкам і впливати на процес», — заявив ініціатор акції Тарас Костанчук.
 
Він же зізнався, що йому зараз надходять десятки звернень з усієї України зі скаргами на судові органи і проханням допомогти добитися правди.
 
Акція на Банковій триває 36-й день. 24 дні побратими Сармата провели лише на воді, але після того, як до другого учасника протесту викликали «швидку», а справа очевидно зрушила з місця, хлопці прийняли рішення призупинити голодування і поступово виходити з нього. За словами лікарів, процес відновлення організму займе не менше місяця...