На Донбасі п'яні окупанти гублять зброю і влаштовують смертельні бійки

08.07.2020
На Донбасі п'яні окупанти гублять зброю і влаштовують смертельні бійки

Впродовж тижня рятувальники на Донбасі відновили 41 будинок, обстежили 31 га території та знешкодили 614 вибухонебезпечних предметів. (Фото пресслужби ООС.)

За минулу добу, за офіційними підрахунками, збройні формування Російської Федерації, їхні посіпаки та найманці 10 разів порушили режим припинення вогню, застосувавши при цьому заборонені Мінськими домовленостями артилерійські системи калібру 122 мм, 120-мiлiметровi та 82-мiлiметровi міномети, а також гранатомети різних систем i великокаліберні кулемети. 
 
На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», поблизу Новгородського противник спершу застосував проти наших захисників артилерійські системи калібру 122 мм, а пізніше — 120-мiлiметровi міномети. На підступах до населених пунктів Зайцеве та Південне ворог також використав міномети 120-го калібру, а неподалік Хутору Вільний — гранатомети різних систем i кулемети. Біля Новотошківського противник вів вогонь із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм.
 
У Станиці Луганській увечері 6 липня 52-річний місцевий мешканець зруйнував знак «Україна». За інформацією речниці поліції Луганської області Тетяни Погукай, затриманий —раніше судимий, а зараз безробітний. Вiн пояснив свої дії сп’янінням. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 296 КК України «Хуліганство».
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» агресор відкривав вогонь біля Старогнатівки — з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї, неподалік Водяного — з ручних протитанкових гранатометів, кулеметів i стрілецької зброї.
 
Укріплення українських воїнів неподалік Верхньоторецького окупанти обстріляли їз 120-мiлiметрових мінометів. Унаслідок цих обстрілів один український воїн отримав бойове травмування.
 
Окупанти отримали адекватну відповідь від Об’єднаних сил. За підтвердженими даними розвідки, втрати російсько-окупаційних військ за тиждень, iз 29 червня по 5 липня, становили: загиблими — 13 осіб, пораненими та травмованими — 15 осіб. Окрім того, за минулий тиждень нашi воїни знищили один автоматичний станковий гранатомет противника. Також ворог втратив пост радіоелектронної розвідки, окремий вузол зв’язку й автомобіль «Урал».
 
З інформації у відкритих джерелах можна зробити висновок про дуже низький морально-психологічний стан особового складу окупаційних військ РФ. Усе частіше згадується вживання алкоголю та наркотиків. Багато пишуть про випадки, коли військовослужбовці у стані алкогольного сп’яніння гублять свою штатну зброю, влаштовують масові бійки, які закінчуються стріляниною з загиблими та пораненими. 
 
* * *
Знову відкрився контрольно-пропускний пункт в’їзду-виїзду «Єленівка». У перший день в обидві сторони станом на 10-ту ранку в черзі на виїзд з окупованої території стояло близько сотні авто та понад 300 осiб. Виїхати на контрольовані агресором території бажаючих разів у 10 менше, ніж було раніше. На КПВВ присутні представники ОБСЄ.