Міжнародні партнери стурбовані відставкою глави Нацбанку

03.07.2020
Міжнародні партнери стурбовані відставкою глави Нацбанку

Якiв Смолiй: «Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні».

Голова Національного банку Яків Смолій написав та подав на ім’я президента Володимира Зеленського заяву про відставку та мотивував своє несподіване рішення «систематичним політичним тиском».
 
 
Про це надвечір середи, 1 липня, повідомила пресслужба НБУ.
 
 
«Протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск. Це унеможливлює ефективне виконання мною як головою покладених на мене обов’язків керівництва діяльністю Національного банку та взаємодію з іншими державними органами. Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні», — наголосив Смолій.
 
Заява про відставку стала повною несподіванкою в українських політичних колах. Ще якихось півтора місяця тому, в травні 2020-го, пан Смолій у інтерв’ю Бі-Бі-Сі говорив, що має намір перебувати на своїй посаді до кінця каденції, тобто до 2025 року.
 
Нагадаємо, Нацбанк Яків Смолій очолив 15 березня 2018 року, а термін каденції глави НБУ становить 7 років. Тож те, як несподівано змінив своє рішення очільник Національного банку, та те, з яким поспіхом президент Володимир Зеленський уніс до Верховної Ради проєкт постанови про звільнення Смолія з посади (його парламент отримав уже вчора на ранок), свідчить про серйозний конфлікт між главою регулятора та Банковою. Планується, що вже в п’ятницю, 3 липня, питання перебування на посаді Якова Смолія розгляне парламент. 
 
На заяву про звільнення вже відреагували посли держав «Великої сімки». На думку дипломатів, заява Смолія може свідчити про підрив незалежності інституції НБУ, що «може стати великим кроком назад».
 
«Незалежний Нацбанк — фундаментальне досягнення для України, що зменшило корупцію, сприяло зростанню й врятувало збанкрутілий банківський сектор», — iдеться в повідомленні, оприлюдненому на сторінці «Посли G7 за реформи в Україні» у Twitter. 
 
«Під його (Смолія) керівництвом в Україні було досягнуто істотних звершень у забезпеченні цінової стабільності, що наочно продемонструвало ключову роль незалежного центрального банку в сучасній макроекономічній політиці. Саме тому незалежність НБУ перебуває в центрі програми, що підтримується МВФ, і ця незалежність має бути забезпечена і наступником голови», — наголосили, в свою чергу, в Міжнародному валютному фонді. 
 
Тим часом партія «Європейська солідарність» закликала президента Володимира Зеленського відкликати подання постанови про звільнення.
 
«Відкличте заяву. Поверніть її Смолію без розгляду, — сказав очільник фракції Петро Порошенко. — Як зараз висловився один з інвесторів, це буде ситуація, коли піде останній дорослий, залишивши в будинку України підлітків, які перебувають під впливом алкоголю з сірниками».
 
Народний депутат від «Європейської Солідарності» Олексій Гончаренко в коментарі «Прямому» додає, що зараз існує реальний ризик «перетворити Нацбанк на зелений принтер, а НБУ «стане філіалом офісу президента». Бо «як Конституція захищає наші з вами права, так Нацбанк захищає наш iз вами гаманець».
 
І, як наслідок, після заяви глави НБУ про відставку гендиректор інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала оголосив, що призупиняє нові інвестиції.
 
«Ми відкладемо нові інвестиції, адже влада робить останні п’ять місяців абсолютно протилежне тому, що інвестори, як внутрішні, так і міжнародні, очікують від них і радять їм. Це остання крапля. Можна тільки здогадуватися, які мотиви, повна некомпетентність або мотивований Росією саботаж...» — цитує пана Фіалу видання «Думка».
 
Він переконаний, що наслідки не забаряться: ціни на активи України найближчим часом впадуть, і гривня також.
 
«Найгірше, що це було зроблено під політичним тиском з самого верху. Це червона лінія для всіх інвесторів: G7, IMF, WB. Повна некомпетентність і обман тих, хто виділив нам 5 мільярдів доларів за останній місяць, включно з сьогоднішніми єврооблігаціями», — наголосив Томаш Фіала.