Попри зростання кiлькостi хворих на коронавірус у Львові та Києві дозволили низку послаблень

26.06.2020
У столиці місцева влада дозволила працювати закладам харчування всередині приміщення, басейнам i благословила проведення культурних заходів, у тому числі діяльність театрів i кінотеатрів. Однак iз певними обмеженнями.
 
«Комісія з надзвичайних ситуацій прописала регламенти та умови, за яких можуть працювати театри та кінотеатри. Місто контролюватиме дотримання правил роботи всіма закладами. Ще раз хочу нагадати: в разі погіршення епідеміологічної ситуації Київ повернеться до обмежень, і це не страшилки»,— заявив мер столиці Віталій Кличко. 
 
У Львові, попри збільшення кількості хворих, також дозволили роботу закладів громадського харчування у приміщеннях, а також спортивних і фітнес-клубів.
 
Однак, заявив мер Львова Андрій Садовий, у закладах дозволяється перебувати не більше 10 клієнтам. Транспорт у Львові працюватиме в режимі спецперевезень:
 
«Заповненими мають бути лише сидячі місця. Маска на обличчі обов’язкова. Якщо людина у транспорті без маски, водій не має права продовжувати рух»,— заявив очільник міста.
 
Заклади також мають забезпечити маркування для дотримання дистанції у чергах, дотримання відстані між столами не менш нiж півтора метра.
 
Забороненими залишаються робота дитячих кімнат, приготування їжі на відкритих кухнях, заклади самообслуговування ще на карантині. У Львові також вирішили посилити контроль у супермаркетах і на ринках.
 
«На вході в супермаркет стоїть людина, яка здійснює термометрію, мають бути забезпечені дезiнфікуючі засоби, одноразові рукавички тощо. Проте ми не впевнені, що на території супермаркету є людина, що здійснює контроль за відвідувачами, чи вона справді контролює, чи всі у масках і скільки загалом відвідувачів. Адже є чітка формула: скільки саме людей може перебувати на одиниці площі. Тому керівники всіх ринків, магазинів, супермаркетів, будь-яких установ комунальних і приватного бізнесу відтепер особисто відповідальні за те, як вони організовують цю роботу», — заявила очільниця міського штабу з протидії коронавірусу Галина Слічна.
 
Попри послаблення карантинних обмежень, за минулу добу в Україні зафіксовано антирекорд за кількістю заражень на коронавірус. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов уже заявив: країна готується до другої хвилі епідемії. 
 
Незважаючи на поширення коронавірусу, в Україні також готові до проведення ЗНО. Уже в четвер абітурієнти склали перший тест iз математики.
 
На тестування зареєструвалися майже 400 тисяч дітей. У Міністерстві охорони здоров’я запевнили: зробили все, аби ті були в безпеці.
 
Під забороною відкриття поки залишаються дитячі заклади оздоровлення та відпочинку, шпиталізація планових операцій у лікарнях i проведення капітальних ремонтів житла. Загалом в Україні вже захворіло понад 39 тисяч осіб. Наша країна на 35-му місці у світі за кількістю уражених коронавірусом.