«Пустотливі сни Пантаґрюеля»: у Києві триває унікальна виставка графіки Сальвадора Далі

26.06.2020
«Пустотливі сни Пантаґрюеля»: у Києві триває унікальна виставка графіки Сальвадора Далі

Виставка гравюр Сальвадора Далі у Києві. (Фото Валентини САМЧЕНКО.)

Кияни, незважаючи на коронавірус, прагнуть відвідувати культурницькі проєкти.
 
 
Бо ж жорсткий карантин позбавляв людей майже впродовж трьох місяців споглядати прекрасне у форматі особистої присутності.
 
 
Тому в останні дні роботи насправді унікальної виставки графіки легендарного Сальвадора Далі (1904—1989) утворилися немалі черги з бажаючих на власні очі побачити чорно-білу творчість епатажного іспанця, на найвідомішій картині якого «Постійність пам’яті» циферблати годинників ніби плавляться.
 
Одна з перших виставок у період поступового виходу з карантину — це двотижневий безкоштовний показ гравюр Сальвадора Далі «Пустотливі сни Пантаґрюеля» (Les songes drolatique de Pantagruel) приватної колекції у галереї «Золотий перетин».
 
Представлені роботи одного з найзнаменитіших сюрреалістів ХХ століття, датовані 1973 роком. Створені за мотивами «Ґарґантюа і Пантаґрюель» французького письменника Франсуа Рабле, який, нагадаємо, писав у ХVІ столітті і перші дві книжки з цього циклу видав під псевдонімами, бо засобами гумору й сатири описував тогочасне суспільство, зокрема й утопічний монастир Телема. 
 
Сальвадор Далі. Із серії «Пустотливі сни Пантаґрюеля».
Фото з сайта ua.gs-art.com.
 
«Пустотливі сни Пантаґрюеля» — графічна серія Сальвадора Далі, в якій елементи його робіт, написаних раніше, доповнюють гравюри про людські вади і плотські бажання.
 
Тому і «пустотливі сни», в окремих випадках, можна сказати, навіть «соро­міцькі», але ніякої вульгарності чи нарочитості.
 
Утім діяла обов’язкова позначка для відвідувачів «16+». До речі, найперша версія гравюр цієї тематики була випущена видавцем роману про Пантаґрюеля Рішаром Бретоном ще у XVI столітті.
 
Уперше в Україні організатори представили повну, не розрізнену, колекцію гравюр 1973 року найлімітованішого тиражу — 50 примірників, підписаних і пронумерованих особисто Сальвадором Далі.
 
До того, як роботи були оформлені в рами для виставки, вони зберігалися в спеціальній папці у вигляді середньовічної книги, яку також виставляли для огляду в залі. Повний цикл зображень «Пустотливі сни Пантаґрюеля» є, зокрема, у знаменитому музеї художника в іспанському Фігерасі.
 
Портфоліо, що складається з 25 літографій Les songes drolatique de Pantagruel, кожна з яких підписана олівцем, у 2008 році було продано на аукціоні Sotheby’s. Відтоді вартість відбитків із цієї серії істотно зросла в ціні.