І байдуже на МВФ: «проколомойське лобі» може спробувати повернути олігарху «ПриватБанк»

24.06.2020
І байдуже на МВФ: «проколомойське лобі» може спробувати повернути олігарху «ПриватБанк»

Сон Коломойського в руку? (Фото з сайта focus.ua.)

Українська влада, отримавши давно очікуваний транш кредиту Міжнародного валютного фонду, розраховує залучити й наступні кредитні вливання від Фонду, передбачені програмою стенд-бай.
 
 
У самому ж Фонді до співпраці з командою Володимира Зеленського ставляться з осторогою — і перш ніж переказати до Києва чергову порцію коштів, уважно перевірять, чи виконала наша держава всі взяті на себе зобов’язання. А з цим, як стверджують, можуть виникнути серйозні проблеми. 

Чекайте ревізора в липні 

У штаб-квартирі МВФ у Вашингтоні заявляють прямо: виділення нової порції грошей iз боку кредитора стане можливим тільки за умови точного виконання всіх узятих на себе зобов’язань iз боку офіційного Києва. За словами офіційного спікера МВФ Джеррі Райса, тільки після цього ухвалять рішення про виділення наступного кредитного траншу. При цьому, за запевненнями Райса, сьогодні напрочуд складно точно назвати дату, коли відбудеться перший перегляд програми.
 
«Але я можу сказати, що ми орієнтуємося на вересень», — сказав Райс, нагадавши, що умови, які повинна виконати влада України для отримання нової порції грошей, містяться в опублікованих документах. Українська влада з таким трактуванням погоджується — раніше, як відомо, наш міністр фінансів Сергій Марченко повідомив, що приїзд місії МВФ в Україну з перевіркою очікується в липні-серпні.
 
А вже через місяць-другий може бути готовим рішення про надання другого траншу допомоги. Хоча це рішення може бути й негативним. «Ця програма тільки почалася, і зараз важко назвати дату, коли відбудеться перший перегляд», — констатував Райс. 
 
Як зазначають експерти, МВФ визначив чотири пріоритети для України: підтримати домогосподарства і бізнес під час кризи, зберегти незалежність НБУ, стягнути втрати держави з власників банків-банкрутів і, нарешті, продовжити антикорупційні заходи. 
 
Чи не найбільше Фонд хвилюється про український фінансовий сектор, який у Вашингтоні вважають найбільш уразливим. А тому спроби представників провладної більшості звільнити з посади голову Нацбанку Якова Смолія вони вважають загрозою для нашої фінансової стабільності й натякають, що наша держава може залишитися без наступної порції грошового вливання.
 
За словами директора-розпорядника МВФ Крісталіни Георгієвої, український Національний банк майстерно керував грошовою політикою впродовж дуже складного періоду.
 
«Необхідно зберегти незалежність центрального банку, а грошово-кредитна і валютна політика мають сприяти ефективності інфляційного таргетування, одночасно дозволяючи впорядковано коригувати валютний курс і запобігати стресам ліквідності. Фінансова політика мусить забезпечити баланс між збереженням фінансової стабільності та сприянням відновленню економіки», — сказала Георгієва. 

Юлія Тимошенко проти держави Україна 

І це не просто точка зору експерта, а чітке розуміння ситуації та не менш яскраве артикулювання проблеми «ПриватБанку». Яка в Україні нікуди не зникла навіть після ухвалення постанови Верховної Ради про те, що колишні власники комерційних банків, які були націоналізовані, не можуть отримати свої фінансові установи назад. 
 
Ще на стадії обговорення постанови скептики зазначали: ексвласник «ПриватБанку» Ігор Коломойський може спробувати повернути собі банк через рішення Конституційного Суду. І вже нещодавно з’явилася інформація, що цей сценарій і справді можуть намагатися розіграти. 
 
Як відомо, ще 11 червня в Конституційний суд України надійшло конституційне подання 64 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності», його окремих положень, а також положень інших законодавчих актів у редакції цього закону». 
 
Ініціаторами подання, які відкрито стали грати проти держави Україна на боці Ігоря Коломойського, стали народні депутати від фракції «Батьківщина» Сергій Власенко та Юлія Тимошенко.
Подання підписали також нардепи від «Батьківщини», депутатської групи «За майбутнє» та окремі народні депутати від «Слуги народу»: Олександр Дубинський, Максим Бужанський, Олександр Куницький, Ольга Василевська-Смаглюк. Остання, як відомо, підготувала доволі велику кількість технічних правок під час розгляду у Верховній Раді так званого «антиколомойського закону».
 
Про те, наскільки небезпечною може бути така ініціатива в наших умовах, пише у листі директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут до президента Зеленського, що його оприлюднили у ЗМІ, Конституційний суд днями поновив справу, яка може скасувати націоналізацію «ПриватБанку».
 
Як йдеться у листі, задоволення КСУ конституційного подання у повному обсязі миттєво виведе за межі правового поля весь інститут системи гарантування вкладів, а неплатоспроможні банки убезпечить від  ліквідації.
 
Наслідки використання такого прецеденту в конституційному поданні, на думку чиновниці, матимуть катастрофічний характер для діяльності Фонду, Кабінету Міністрів, Національного банку та стабільності всієї фінансової системи України.
 
Це, зокрема, завадить виводити з ринку неплатоспроможні банки, задовольняючи вимоги вкладників та інших кредиторів таких банків. Також скасує вимоги до пов’язаних iз неплатоспроможними банками осіб щодо відшкодування шкоди банку та його кредиторам й унеможливить виконання Україною взятих на себе зобов’язань у рамках діючих міжнародних програм і меморандумів.
 
Крім того, керівниця Фонду гарантування вкладів фізичних осіб стверджує: ініціатива Конституційного суду може поставити під сумнів легітимність раніше ухвалених Фондом рішень, насамперед щодо «ПриватБанку».
 
Причому проблема, на думку Рекрут, є настільки серйозною, що вона, зокрема, навіть попросила президента скликати засідання РНБО у зв’язку із загрозою нацбезпеці в економічній сфері.

І без МВФ проживемо…

Тим часом українська влада планує вже через три роки опиратися у своїй діяльності винятково на власні сили і взагалі відмовитися від коштів Міжнародного валютного фонду. 
 
«Ми віримо, що в нас буде можливість до 2023 року, вже в 2022 році, сказати, що маємо нуль кредитів від МВФ у бюджет. Ми маємо цю можливість завдяки детінізації, збільшенню доходів, підвищенню витрат, підвищенню наших кредитних рейтингів», — заявив міністр фінансів Сергій Марченко і додав: сьогодні існують всі ознаки відновлення економічного зростання. 
 
Серед причин таких очікувань, на думку Марченка, — збільшення рівня споживання електроенергії. Як вважає головний фінансист держави, це свідчить про певні відновлення промисловості. Задоволені в міністерстві також показниками ОВДП і взагалі вже затвердженою програмою співпраці з МВФ.
 
«Ми ставимо завдання перед керівниками податкової та митної служби, щоб вони перевиконали ці показники, враховуючи ту динаміку спаду, яку ми маємо, щоб ми мали можливість надолужити», — резюмував Марченко.