Росія кинула проти українських воїнів на Донбасі свої військово-космічні сили

23.06.2020
На лінії вогню — неабияке загострення. Досі найбільше ударів припадало на донецький напрямок, а цими днями окупанти гатили з важкого озброєння по луганському.
 
 
За минулі чотири доби збройні формування Російської Федерації, їхні найманці та посіпаки шістдесят разів порушили зобов’язання щодо припинення вогню.
 
 
Окрім використання традиційного озброєння БМП, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, снайперської та стрілецької зброї, агресор застосовував не тільки міномети калібру 120 мм та 82 мм.
 
 
Додалися артилерійські системи калібру 122 мм і 152 мм i некеровані авіаційні ракети. Окрім того, російські окупанти застосували протитанковий ракетний комплекс «Корнет» калібру 152 мм, наразивши на небезпеку цивільних мешканців села Бердянське, що на Азовському узбережжі. Протитанкова ракета вибухнула неподалік місцевої амбулаторії. На щастя, ніхто з мирних громадян не по­страждав.
 
На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» противник обстріляв наші позиції поруч iз населеними пунктами Кримське, Залізне, Новотошківське, Оріхове, Голубівське, Хутір Вільний, Шуми, Троїцьке, Золоте-4, Попасна, Новозванівка, Луганське, Кримське, застосувавши весь арсенал — від стрілецької зброї до важкої артилерії.
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід»загарбники обстріляли позиції Об’єднаних сил неподалік Авдіївки, Славного, Старогнатівки, Широкиного. 
 
Декілька разів із цілого спектра піхотного озброєння противник обстрілював наші опорні пункти неподалік Павлополя, застосувавши навіть некеровані авіаційні ракети С-8. За словами фахівців інженерної служби, ракети не спрацювали: вдарившись об землю, бойові головки відламалися. Сапери швидко зреагували і знищили їх. Оскільки ж ракети є некерованими, очевидно, що окупанти цілили безпосередньо в населений пункт.
 
Унаслідок ворожої агресії вісім українських захисників отримали поранення. На жаль, внаслiдок ворожого снайперського вогню 18 червня загинув старший солдат Богдан Коваленко з 54-ї окремої механізованої бригади імені гетьмана Івана Мазепи.
 
За словами голови Нововодолазької ОТГ Олександра Єсіна, трагедія сталася 18 червня близько 22-ї години. Богдан Коваленко народився 2 січня 1998 року в селищі Нова Водолага Харківської області. У 2017 році його призвали на військову службу за контрактом. Був навідником-оператором 2-го розвідувального взводу 1-го механізованого батальйону військової частини. За словами селищного голови, у загиблого залишилися батько та бабуся.
 
Агресія окупанта не залишилася без відповіді. За даними розвідки, за цей період українські захисники поранили чотирьох загарбникiв i знищили двох. 18 червня українські оборонці знищили одну ворожу військову вантажівку та склад боєприпасів на мінометній позиції загарбників.
 
Варто зазначити, що впродовж минулого тижня патруль Спільної моніторингової місії ОБСЄ зафіксував на непідконтрольній урядові України території, в місті Донецьк, дві самохідні гаубиці 2С19 «Мста-С», дві буксирувані гаубиці Д-30 «Жаба», дві протитанкові гармати МТ-12 «Рапіра», що рухались у західному напрямку до лінії зіткнення.
 
В цей же період поблизу селища Криничне було виявлено дві буксирувані гаубиці 2А65 «Мста-Б», а на полігоні поблизу селища Новоселівка Донецької області БПЛА зафіксував розміщення шістнадцяти бо­йових броньованих машин БМП-1.
 
Крім того, незважаючи на досягнуті домовленості, ворог і далі продовжує цілеспрямовано обстрілювати БПЛА СММ ОБСЄ зі стрілецької зброї. Мета російських найманців очевидна — зірвати заплановані польоти і приховати озброєння та військову техніку, яка базується в безпосередній близькості до лінії зіткнення.