Прибуткове лобіювання олігархів: Андрій Герус опинився в трійці найбагатших депутатів «Слуги народу»

23.06.2020
Прибуткове лобіювання олігархів: Андрій Герус опинився в трійці найбагатших депутатів «Слуги народу»

Андрій Герус (праворуч) вчасно приєднався до команди «слуг» і в рази примножив статки менш ніж за рік депутатства.

«Слуга народу» Андрій Герус, який запам’ятався свого часу українцям завдяки бійці з Олегом Ляшком у ВІП-терміналі аеропорту «Бориспіль», збагачується блискавичними темпами. 
 
 
І про це свідчить лише офіційна декларація «слуги», тобто лише ті прибутки, які він показав.
 
 
Так, за результатами декларування за 2019 рік, народний депутат Андрій Герус опинився в трійці найбагатших депутатів «Слуги народу».

Мандат «слуги» на мільйони 

Судіть самі: якщо у 2014 році загальний дохід сім’ї Геруса був 3,1 млн грн, то, за підсумками 2019 року, коли він став головою Комітету ВР iз питань енергетики, у нього задекларовано вже 38 млн грн (з яких депутатська зарплата — 165 тис. грн).
 
Колеги по фракції стверджують, що пан Герус нібито успішно монетизує можливості посади голови енергетичного комітету Ради, отримуючи незаконні доходи від лобіювання інтересів великих бізнесменів, зокрема відкриття імпорту електроенергії з Росії, яке було вигідне феросплавним заводам Коломойського.
 
Зауважимо, що саме через цей імпорт iз північним сусідом Ляшко тоді й накинувся з кулаками і вигуками «Ти коли у спортзалі був?» на Геруса в аеро­порту. 
 
Відомо, що у вересні 2019 року Герус особисто домовлявся про розблокування вагонів iз російським вугіллям, які були відправлені на «Центренерго», яким керували наближені до Коломойського менеджери. Логічно припустити, що й за це Герусу віддячили.
 
Серед іншого, «слуга» задекларував два підозрілi борги — 3 млн грн і 4,72 млн грн. Невже через підозрілі кредити обранець легалізував незаконні винагороди? 
 
При цьому скандали навколо Геруса, який уникає зайвої публічності, не вщухають. Нещодавно стало відомо про схему «Золотий ключик»: є інформація про те, що Герус зі спільниками завдали збитків державним «Київтеплоенерго» і Укрзалізниці на 321 млн грн. 

Заробітки через «прокладки» 

Що й казати, пан Герус став настільки токсичним, що заради збереження іміджу влади варто відсторонити його від посади глави енергокомітету ВР і куратора енергетики від ВР. Тим більше, що експерти і політики одноголосно називають Геруса головним винуватцем кризи в українській енергетиці.
 
На цьому, зокрема, наголошує нардеп від «Європейської Солідарності» Олексій Гончаренко, який прямо заявив, що Герус бере участь у корупційній схемі в електроенергетиці. З посиланням на свої джерела пан Гончаренко заявив, що його колега по парламенту пан Герус заробляє на «прокладках» між комунальним підприємством «Київтеплоенерго» і державною Укрзалізницею.
 
«Серед організаторів схеми називалися відомі прізвища: голова парламентського комітету з енергетики Андрій Герус, член НКРЕКП Дмитро Коваленко і власник трейдингової компанії «НЕК» Олександр Притика», — перерахував відомі прізвища обранців Олексій Гончаренко у соцмережах.
 
«Найбільш вражаючим епізодом» Гончаренко назвав схему заробітку через прокладки між комунальним підприємством «Київтеплоенерго» і державною Укрзалізницею.
 
«Якщо вірити моїм співбесідникам, вона полягає в тому, що КП «Київтеплоенерго» продає електроенергію за ціною 1,31 грн кВт-год комерційним фірмам, які, перепродуючи її одна одній (у ланцюжку посередників ТОВ «НЕК» Олександра Притики), постачають струм Укрзалізниці за ціною 1,69 грн кВт-год. Стверджується, що схема, на якій держава фактично втрачала 38 коп. на кожній кіловат-годині, діяла протягом першого кварталу 2020 року, і за цей час ділки змогли збагатитися на 321 млн грн! Тобто йдеться про гроші, які переплатила потерпаюча від економічної кризи Укрзалізниця, — пояснив нардеп від «ЄС».
 
Відтак Гончаренко запропонував Герусу спільно написати депутатські звернення у КП «Київтеплоенерго» та АТ «Укрзалізниця», щоб з’ясувати, за якою насправді ціною продавали й купували електроенергію.

Ідеолог, покровитель і виконавець організації «Золотий ключик»

А от нардеп від «Батьківщини», ексміністр ЖКГ Олексій Кучеренко закидає Герусу та його оточенню організацію злочинної фінансової схеми під назвою «Золотий ключик», за допомогою якої було створено дефіцит 50 млрд грн на ринку електроенергії та пограбування державних енергопідприємств.
 
За його словами, йдеться про засилля трейдерів на енергоринку, які здійснюють фіктивні продажі або інші фінансові схеми.
 
«У період роботи зв’язки Ковалів—Герус—Коваленко умови роботи ринку електроенергії були приведені до такого стану, що на ринку на добу наперед 21% продають компанії, в яких нема свого ресурсу, які його не імпортують і не виробляють. Тобто вони його купили в якогось державного виробника (бо приватний не дурний) дешево і продали на біржі з наваром», — розповів Кучеренко.
Нардеп додає, що до таких трейдерів належать компанія «НЕК» Олександра Притики, компанія «Юнайтед Енерджі», наближена до олігарха Ігоря Коломойського, а також «Енерджикс», яка здійснювала перепродаж електроенергії від КП «Київтеплоенерго» на адресу Укрзалізниці.
 
«Назвіть мені ще одну країну, де половину електроенергії, з тiєї, що потрапляє на біржу, державні виробники продають спочатку прокладкам, а не йдуть самі на біржу, щоб продати її. Хто ці трейдери? Це здебільшого друзі Геруса, які переслідують його всю його кар’єру на чолі комітету», — обурюється депутат Кучеренко.
 
На його думку, такі дії свідчать про наявність організованої злочинної групи у владі, яка курирує енергетичну галузь.
 
«Це 100% корупція. А хто виконавець усього цього схематозу через створення такої моделі грабунку держпідприємств? Це — НКРЕКП в особі Коваленка. Ідеолог — Герус. Покровитель з офісу президента — Ковалів», — додав Кучеренко.
 
При цьому він стверджує, що державні підприємства «Енергоатом», Укренерго, Укргідроенерго, «Центр­енерго» розграбовуються: «Мені моторошно називати цифру дефіциту енергетики, але це 50 млрд грн. Це майже весь перший транш МВФ. Шахтарі, про працю і внесок яких у ВВП ні одного доброго слова ніколи не сказав Герус, страйкують iз масштабом, який я пам’ятаю лише в 90-х роках».