«Правопохоронці» побили під судом у справі Стерненка ветерана АТО Олександра Кір’якова

17.06.2020
«Правопохоронці» побили під судом у справі Стерненка ветерана АТО Олександра Кір’якова

Фото побиття лежачого Олександра Кір’якова обурило громадськість.

Керівництво поліції Києва відсторонило двох правоохоронців, які били учасника акції на підтримку підозрюваного у вбивстві активіста Сергія Стерненка, та проведе за цим фактом службове розслідування.
 
Такою була реакція начальника поліції Києва Андрія Крищенка на оприлюднене фото безміру спецпризначенців, яких уже назвали «беркутівцями», під стінами Шевченківського райсуду столиці в понеділок. 
 
Крищенко також обіцяє передати всі матеріали службового розслідування до ДБР. Ще й закликав ЗМІ, в яких є відео чи фото цього інциденту, надати їх поліції. Тоді було затримано п’ятьох активістів, але поліція з переляку відпустила їх уже за пару годин. 
 
Побитим виявився аспірант історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, ветеран АТО Олександр Кір’яков. Тож саме у КНУ стали на захист свого аспіранта й відзначили, що на опублікованих у ЗМІ фото чітко видно, як Кір’якова б’ють поліцейські, коли той лежить на землі. 
 
«Таке нелюдське ставлення до громадянина, молодого дослідника й ветерана війни за незалежність не вкладається в межі здорового глузду», — наголошують в університеті Шевченка. І додають: «Коли на весь світ нахлинула хвиля протестів проти поліцейського свавілля, коли Україну трясуть гучні скандали, пов’язані зі злочинами, вчиненими поліцією, боляче констатувати, що деякі наші правоохоронці розтоптали Конституцію, забули уроки Революції гідності i те, якою трагедією обернулися насильницькі дії їхніх попередників проти демонстрантів у 2013-2014 роках».
 
До речі, про суд який «УМ» уже повідомляла, обрав запобіжний захід для Стерненка — цілодобовий домашній арешт за помилковою адресою військової частини в Одесі. Тож Стерненко після суду повів своїх прихильників спочатку до будинку, де живе генпрокурорка Ірина Венедіктова, а потім і до багатоповерхівки на Грушевського, де має квартиру президент Зеленський. 
 
«Вони обіс*алися! Зелю — геть!» — заявив уночі Сергій Стерненко у мегафон. На думку журналіста Юрія Бутусова, ця протестна акція показала нездатність влади брати на себе відповідальність у резонансних справах.