Посадовці «Львівської залізниці» замість нових нових запчастин закуповували вживані у Росії — СБУ

17.06.2020
Посадовці «Львівської залізниці» замість нових нових запчастин закуповували вживані у Росії — СБУ

Оперативники завітали до залізничників. (Фото з сайта portal.lviv.ua.)

Днями оперативники задокументували зловживання на 3,7 млн гривень високопосадовцями регіональної філії «Львівська залізниця», які були здійснені під час проведення закупівель запчастин для поїздів.
 
«За даними слідства, підрядники замість нових деталей постачали вживану продукцію, яку ввозили з Російської Федерації. Кошти, отримані від держпідприємства, зловмисники переводили на рахунки комерційних структур з ознаками фіктивності для виводу в «тінь», — заявили у пресслужбі СБУ.
 
Під час проведення санкціонованих обшуків у підрозділах Укрзалізниці правоохоронці вилучили вживані запчастини до рухомого складу та фінансово-господарську документацію, яка підтверджує здійснення оборудок. У СБУ не повідомляють ні про кількість посадових осіб «Львівської залізниці», які брали участь у цій схемі, ні про час, коли здійснювались ці закупівлі. У пресслужбі СБУ Львівщини пообіцяли оприлюднити деталі згодом.
 
Наразі встановлюється причетність керівників усіх ланок філії Укрзалізниці, а у межах кримінального провадження (за ст. 191 — привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем ККУ) — тривають слідчі дії. Коментарів чи пояснень щодо інциденту ні керівництво Укрзалізниці, ні «Львівської залізниці» поки що не дало.
 
Нагадаємо, що Львівська — одна з найстаріших залізниць України, адже її історія починається ще з 1861 року. «Львівська залізниця», на якій діє 354 станції (з яких 252 відкриті для вантажних операцій) пролягає в південно-західній частині України, на території семи мальовничих областей Карпат, Прикарпаття, Волині, де розташовані численні курортні зони та туристичні маршрути.