Коронавірус: в уряді заявили про можливе посилення карантину

16.06.2020
Коронавірус: в уряді заявили про можливе посилення карантину

Карантинні крайнощі. (Малюнок Олександра ЯРИНИ.)

Антирекорд за весь час пандемії коронавірусу в Україні, понад 750 нових випадків на COVID-19, зафіксували на вихідних.
 
 
У деяких областях показники зросли втричі.
 
 
Тому в уряді почали говорити про посилення обмежень. 
 
 
Киянка пані Тамара поважного віку, вона не виходить iз дому без маски, рукавичок та антисептика. Не соромиться і визнає — коронавірусу боїться.
 
«Ні ліків, ні вакцини від цієї хвороби немає, а в більшості людей мого віку є додаткові захворювання, які при зараженні коронавірусом можуть ускладнити ситуацію. Тому я всебічно виступаю за те, щоб люди дотримувалися всіх санітарних норм, носили маски. Якщо кількість хворих і надалі зростатиме, то, на мою думку, необхідно посилити карантин», — зазначила пенсіонерка. 
 
Урядовці запевнили: суворі обмеження по всій території України поки вводити не будуть. Утім, за словами премєр-міністра Дениса Шмигаля, якщо в 10 i більше областях відбудеться одночасне масове зростання захворюваності, будуть змушені оголосити про посилення.  
 
У Кабміні вже розробили план, як можуть стримувати поширення вірусу.  Планують змінити графік роботи держустанов, щоб люди масово не пересувалися у години пік, i збільшити кількість громадського транспорту, а також посилити контроль за виконанням епіднорм.
 
«Динаміка показує, що інколи збільшення кількості тестувань не тягне за собою збільшення кількості виявлених хворих на коронавірусну хворобу. Ми пов’язуємо збільшення кількості виявлених випадків коронавірусної хвороби, які реєструються впродовж останніх трьох днів, саме з пом’якшенням карантинних заходів», — зазначив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.
 
У МОЗ називають iще одну причину збільшення кількості хворих — нехтування українців носінням маски, рукавичок i дотриманням епідеміологічних норм.
 
Окрім цього, за інформацією МОЗ, у кожному шостому закладі з продажу продуктів харчування є порушення: скупчення людей, відсутність антисептиків для рук чи масок на обличчях у відвідувачів. Тому в Міністерстві охорони здоров’я вкотре заявили: якщо українці не дотримуватимуться цих норм, ситуація і далі може погіршуватися. 
 
Найнебезпечнішими регіонами з найбільшим приростом хворих лишаються Львівщина, Закарпаття та місто Київ. Приріст хворих відбувся в 21 області з 24. Незначне зниження цього показника спостерігається лише в Луганській області. А загальна кількість по країні перевищила цифру в 31 тисячу осіб.