Ганебне шоу: активісти різних поколінь виступили зі зверненням через політичне переслідування Порошенка

16.06.2020
Колишні політв’язні, історики, громадські діячі та активісти обурені ганебним шоу, влаштованим навколо начебто «вручення підозри» п’ятому президенту України Петру Порошенку, і переконані, що це не робить честі владі і повертає країну в часи Януковича.
 
Про це йдеться у відкритому зверненні, ініційованому політв’язнем, учасником ініціативи «Першого грудня» Йосифом Зісельсом.
 
Громадські активісти з науковими званнями та в’язні сумління різних поколінь закликають припинити політичні переслідування, натомість спрямувати зусилля на консолідацію суспільства у протидії російській агресії.
 
«Звернутись із цим листом нас спонукали останні події, які повертають нашу державу в часи Януковича. Сваволя, вибіркове правосуддя, політичні переслідування після Революції гідності мали назавжди полишити Україну. Ми обурені діями ДБР та ОГПУ, які повертають ці огидні явища в українську дійсність. Це — ознаки формування в Україні поліцейської держави», — наголошується у зверненні.
 
І додають: «Ганебне, незаконне, непрофесійне шоу, влаштоване навколо начебто «вручення підозри» п’ятому Президенту України, народному депутату України Петру Порошенку не робить честі владі. Воно значно погіршує імідж нашої країни у світі. Такі дії дискредитують саму правоохоронну систему, руйнують і без того невисоку довіру до неї. Суспільству посилається небезпечний сигнал: «органам» закон не писаний. А отже, завтра будь-чиї права можуть розтоптати — було би політичне замовлення».
 
Автори наголосили Володимирові Зеленському, що «не варто наслідувати приклад Януковича», який  «призводить до руйнівних наслідків, і в першу чергу для влади». Підписанти констатують, що в Україну повернулись репресії проти політичних опонентів.
 
На їхню думку, звинувачення президента України за видання указу про кадрове призначення у Службу зовнішньої розвідки України виглядають дивно,  адже це його конституційні повноваження. Крім іншого, йдеться у листі, це може поставити під сумнів будь-які кадрові рішення, які ухвалює як нинішній, так і майбутні очільники держави, і це — небезпечний прецедент.
 
Відкритий лист підписали загалом понад сто достойників. Серед них, зокрема, письменник і дипломат Юрій Щербак, академік НАНУ, Герой України Ігор Юхновський, релігієзнавець, в’язень сумління Ігор Козловський, ексміністр освіти і науки Сергій Квіт, керівник Центру європейських гуманітарних досліджень НаУКМА Костянтин Сігов, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», колишній політв’язень і поет Микола Горбаль, директор Українського центру вивчення історії Голокосту Анатолій Подольський. А підтримали звернення у соціальних мережах тисячі українців.
 
Нагадаємо, Петру Порошенку 10 червня спробували вручити підозру в будівлі Державного бюро розслідування без участі генпрокурора. Слідство навіть вирішує питання щодо взяття під варту колишнього президента, нині народного депутата Петра Порошенка у справі щодо призначення заступника керівника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка у 2018 році, інформував офіс генерального прокурора.
 
За даними слідства, Порошенко підозрюється у тому, що шляхом видання явно злочинного наказу схилив військову службову особу — керiвника Служби зовнішньої розвідки України — до перевищення ним влади та службових повноважень, тобто умисного вчинення дій, які явно виходять за межі наданих йому прав та повноважень, вчиненого в умовах особливого періоду (ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 4 ст. 426-1 ККУ).