Страшніша за коронавірус: чи атакує Росія водоносну Херсонщину через посуху

12.06.2020
Страшніша за коронавірус: чи атакує Росія водоносну Херсонщину через посуху

Якщо росіяни вже одного разу посунули ваш кордон, вони навряд чи притамують апетити... (Фото з сайта 5.ua.)

Російські «зелені чоловічки» можуть захопити Херсонську область, щоб узяти під контроль Північно-Кримський канал, прогнозують деякі політологи.
 
Водна катастрофа в окупованому Криму, на думку експертів, може статися вже влітку 2020 року: через посушливу весну та літо на півострові швидко висихають водосховища.
 
Уже сьогодні критична ситуація з водою склалася у Сімферополі та у низці міст Криму, де розташований сумнозвісний хімічний завод «Кримський Титан».
 
Побоювання щодо неспроможності втримати водний баланс наявними на сьогодні для російських окупантів ресурсами висловив підконтрольний Кремлю глава Криму Сергій Аксьонов, заявивши, що 2020 рік — найбільш посушливий за останні 150 років спостереження. Неприємним доповненням стала ще й звістка про тотальну зношеність водопровідних мереж Криму, що призводить до 50% втрат питної води щорічно.
 
Нестача вологи може стати причиною повторення катастрофи в Армянську, а також на півдні Херсонської області, коли у серпні 2018 року отруйні викиди повністю знищили весь урожай на полях, викликавши паніку серед людей, які постраждали від отруєння.
 
— Посуха 2020 року здатна загострити українсько-російський конфлікт у Чорноморському регіоні півдня України, — впевнений президент американського фонду «Джеймстаун» Глен Говард. — Розвиток подій у Херсонській та Миколаївській областях досі має непередбачуваний характер, тому військові навчання на полігоні під Херсоном дозволять українським військовим отримати необхідні знання та своєчасно відбити удар країни-агресора.
 
Такої ж думки дотримується голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, він упевнений, що нинішнє літо стане доленосним для Криму та його жителів. За словами відомого активіста, можливий і такий сценарій, при якому Росія піде на силові дії проти півдня України заради відновлення поставок дніпровської води на територію окупованого Криму. Знайдеться й «третя сторона», яка візьметься переконувати Україну в доцільності відновлення водопостачання півострова.
 
Причиною агресії Росії може стати аномально спекотне літо 2020 року, коли заради забезпечення всіх жителів Криму водою доведеться вводити жорсткий графік. За умов антисанітарії цілком реальна і «друга хвиля» коронавірусної інфекції, яка накриє території окупованого півострова у самий розпал туристичного сезону.
 
Через невелику кількість опадів значно знизився рівень води на більшості селевих річок округів Алушти, Судака і Феодосії. До кінця червня може пересохнути річка Чорна, яка розташована вище Чернореченского водосховища.
 
За шість років, поки півострів де-факто перебуває під контролем Росії, там так і не знайшли альтернативного способу водозабезпечення населення, сільськогосподарських та промислових потреб. З бюджету Кремля вже пішло понад 100 мільярдів, планується витратити ще 30 мільярдів рублів за 2020-2021 рік, аби вирішити завдання забезпечення Криму водою.
 
Однак жодні інновації не здатні замінити потужність Північно-Кримського каналу, який залишається каменем спотикання у справі порятунку півострова Крим від посухи.