На Херсонщині налагодили виробництво кавунового меду

12.06.2020
У Голопристанському районі відкрився перший у нашій країні цех із виробництва пекмезу — згущеного соку перезрілих кавунів без додавання цукру.
 
Оригінальний проєкт впровадили у життя активісти крафтового виробництва «Зелені хутори Таврії», які зуміли знайти необхідне обладнання та кваліфіковані кадри.
 
Інновація допоможе аграріям півдня України збільшити прибуток від зібраного врожаю 2020 року, адже як сировину для кавунового меду беруть ті «найбільші у світі ягоди», які не користуються попитом у покупця через нетоварний вигляд.
 
Унікальна технологія виробництва передбачає стовідсотково натуральний продукт: кавуновий мед отримують шляхом спеціального випаровування соку з м’якоті. Після випарювання сік стає дуже густим та добре зберігається без холодильника протягом тривалого часу. Завдяки простоті обробки пекмез зберігає більшість вітамінів, мінералів та корисних елементів, що містяться у свіжих кавунах.
 
Цей десерт рекомендують людям, що страждають на анемію, захворювання нирок або мають проблеми з роботою серцево-судинної системи.
 
— Кавуновий мед, або, як його ще називають, пекмез (бекмес), також відмінно покращить здоров’я тим, хто хворіє на цукровий діабет або ж сидить на дієті, — розповів керівник проєкту «Зелені хутори Таврії» Олександр Долинко.
 
— Його унікальність полягає у стартовій наявності природної фруктози. А народні майстри навчилися робити його ароматним та солодким без використання цукру.
Фермери, які віддають кавуни з метою переробки, матимуть певний відсоток за співпрацю з крафтовим виробництвом кавунового пекмезу. Вже у вересні 2020 року на Херсонщині отримають першу тонну готового кавунового меду та презентують його жителям України.
 
Ще рік тому високі якості херсонського кавунового меду підтвердили експерти середземноморської виставки туризму та курортів Emitt, яка пройшла в турецькому Стамбулі.
 
А за словами голови Херсонської ОДА Юрія Гусєва, про виробництво кавунового меду його попросили туристи під час проведення чергового фестивалю «Український кавун — солодке диво».
 
Раніше підприємці могли виготовити не більше однієї 30-літрової бочки з солодким пекмезом, а відтепер новий цех дозволить видавати у 10 разів більше готової продукції.
 
У новій сфері задіяно 10 працівників, які стежать за процесом виробництва кавунового меду, фасують готову продукцію в тару та готують до транспортування. Керівник проєкту «Зелені хутори Таврії» сподівається, що цю ідею підхоплять і в інших районах Херсонщини, де ростуть кавуни, адже це додатковий заробіток для фермера.