Російські окупанти на Донбасі знищують відеокамери спостереження СММ ОБСЄ

10.06.2020
Російські окупанти на Донбасі знищують відеокамери спостереження СММ ОБСЄ

Противник уже не соромлячись гатить по наших позиціях із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм i 82 мм.

За минулі чотири доби збройні формування Російської Федерації, їхні посіпаки та найманці більш як півсотні разів порушили режим припинення вогню.
 
Противник уже не соромлячись гатить по наших позиціях із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм i 82 мм, протитанкових ракетних комплексів, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї.
 
На донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» противник здійснив обстріл наших позицій неподалік Новотроїцького, Опитного, Старогнатівки, Широкиного, Павлополя, Мар’їнки, Водяного, Гнутового, Авдіївки, Богданівки.
 
На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» російські найманці відкривали вогонь по опорних пунктах Об’єднаних сил поблизу Оріхового, Луганського, Новолуганського, Новоолександрівки, Кримського, Травневого, Хутора Вільного, Шумів.
 
Унаслідок обстрілів з боку агресора 12 військовослужбовців Об’єднаних сил отримали поранення.
 
Наші захисники вчасно давали окупаційним підрозділам гідну відсіч. За даними розвідки, в цей період українські оборонці знищили п’ятьох окупантів, як мінімум одного поранили.
 
Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін минулого тижня зафіксувала обстріл населеного пункту Красногорівка: пошкоджено два житловi будинки.
 
В одному з них після розриву міни 120-го калібру зруйнований дах, в іншому — пошкоджено фасад. На щастя, жертв i поранених серед цивільного населення немає. Попередньо російсько-окупаційні війська вивели з ладу відеокамери спостереження СММ ОБСЄ в районі ділянки розведення сил i засобів №3 «Петрівське».
 
При ґрунтовному вивчені українською стороною СЦКК відстані, профілю висот місцевості, тактико-технічних характеристик застосованого озброєння, напрямку, з якого вівся обстріл, а також порядку розміщення позицій підрозділів Об’єднаних сил i незаконних збройних формувань РФ, стає очевидною причетність окупантів до цього обстрілу.
 
До всього, у вказаний період безпілотний літальний апарат СММ ОБСЄ на непідконтрольній урядові України території, поблизу населеного пункту Міусинськ Луганської області, зафіксував розміщення трьох одиниць реактивної системи залпового вогню, а також помічено розміщення за межами відповідних ліній відведення на тимчасово окупованій території двадцять одного танку, двадцяти семи буксируваних артилерійських установок, шістнадцяти самохідних гаубиць i вісьмох самохідних артилерійських установок.
 
Аби приховати від патрулів СММ розміщення військової техніки з порушенням Мінських домовленостей на непідконтрольній урядові України території, російські окупанти систематично перешкоджають діяльності СММ ОБСЄ посилаючись на розповсюдження COVID-19 або на необґрунтовані накази їхніх командирів.
 
Тим часом, за інформацією відомого військового блогера Анатолiя Штiрліца, в багатьох окупованих містах Донбасу невідомі розклеїли листівки. Вони i назвалися «Комітетом звільнення Донбасу» і нагадали, що «Наша країна — це Україна». «Підрозділи окупаційної мИгИбИ та нарядної міліції розриває в хламіну від цього», написав Штирліц.
 
Узагалі, на окупованих територіях відбуваються складні процеси. Блогер Венедикт Венедиктов, колишній луганчанин, пише, що «В еленерії назріває революційна ситуація, ну, або щось типу того. В місті Антрацит та його околицях, що на тимчасово окупованій Росією території Луганської області, кілька останніх днів щось відбувається».
 
За його словами, з 7 червня в антрацитівському районі та місті повторно введено карантинні обмеження і в рамках цього знову припинено рух пасажирського транспорту.
 
Зокрема, не ходить транспорт і в сам Антрацит. Це відбувається на тлі підземного страйку гірняків шахти «Комсомольська», які вимагають виплатити заборгованості iз зарплати. Місцеві мешканці пишуть, що в місто «нагнали військових... щоб інші шахтарі не приїхали їм на допомогу, закрили міста Антрацит та Ровеньки.
 
Станом на вчора (9 червня) за інформацією «Східної правозахисної групи», кілька працівників шахти було затримано, їх повезли на допит в Антрацит, і з того часу з ними немає зв’язку. Окупанти допитують працівників підприємства, залякують їхнiх близьких, на «бесіду» викликали голову профспілок шахти. 
 
До речі, 10 червня з 11.00 відновлюється пропуск осіб і транспортних засобів через лінію розмежування в контрольних пунктах в’їзду-виїзду для автомобільного і пішого сполучення в районі проведення операції Об’єднаних сил.
 
Пропуск громадян і транспортних засобів буде проводитися щоденно з 11.00 до 14.00 та здійснюватися: для автомобільного сполучення через КПВВ «Мар’їнка» — дорожній коридор «Донецьк — Курахове»; для пішого сполучення через КПВВ «Станиця Луганська» — дорожній коридор «Станиця Луганська — Щастя — Новоайдар».
 
Під час в’їзду на підконтрольну уряду України територію у громадян проводитимуть температурний скринінг. Обов’язковою умовою також є перебування в захисній масці (респіраторі) та дотримання соціальної дистанції з урахуванням нанесеної розмітки.
 
Слід зауважити, що для пропуску через КПВВ громадяни повинні дати згоду на проведення заходів обов’язкової самоізоляції, з використанням єдиного електронного сервісу «Дій вдома», або обсервації, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України №392 від 20.05.2020.
 
Пріоритет на перетин лінії розмежування надається громадянам:
 
— за наявності причин соціально-гуманітарного характеру (при наданні відповідних підтверджуючих документів);
 
— які слідують для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні та особам, що їх супроводжують, (при пред’явленні сертифіката та запрошення-перепустки).
 
Громадяни, які перетинатимуть лінію розмежування для участі у складанні тестування із ЗНО та особи, які їх супроводжують, будуть звільнені від заходів обов’язкової самоізоляції або обсервації.
Пропуск решти осіб здійснюватиметься після оформлення громадян пріоритетної категорії.
 
Про полеглих захисників України у минулому місяці читайте у матеріалі «України молодої»: Загиблі герої травня: пам’ятаймо про їхній подвиг.