Російські окупанти на Донбасі продовжують мінування поблизу лінії розмежування

05.06.2020
За минулі дві доби збройні формування Російської Федерації, їхні посіпаки та найманці 13 разів порушили режим припинення вогню.
 
Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями артилерійських систем калібру 152 мм, мінометів калібру 82 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, озброєння БМП, снайперської й стрілецької зброї та застосував некеровані ракетні снаряди. 
 
Найгарячіше було на донецькому напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід».
 
Тут противник обстрілював наші позиції неподалік Павлополя, застосувавши некеровані ракети, міномети 82 мм, озброєння БМП, станкові протитанкові гранатомети та великокаліберні кулемети.
 
Біля Широкиного — вів вогонь із гранатометів різних систем i великокаліберних кулеметів, а по оборонцях Богданівки — iз 82-мiлiметрових мінометів, великокаліберних кулеметів.
 
Поруч із Мар’їнкою працював ворожий снайпер. Українських захисників Водяного росіяни обстріляли з автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї. 
 
На луганському напрямку в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» по оборонцях Майорська, Новозванівки та Хутора Вільного збройні формування РФ вели вогонь iз ручних протитанкових гранатометів i стрілецької зброї.
 
Внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення. Злочинні дії російських окупантів без відповіді не залишилися. За даними розвідки, за цей період наші воїни знищили одного російського окупанта, а одного поранили. 
 
Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін у своїх звітах вказує, що незаконні збройні формування Російської Федерації продовжують цілеспрямовані провокаційні обстріли ділянок розведення.
 
За даними звіту Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, у ніч iз 30 на 31 травня, перебуваючи на підконтрольній урядові України території, спостерігачі зафіксували постріли зі стрілецької зброї, здійснені в безпосередній близькості до ділянки розведення №1 «Станиця Луганська».
 
Також представники міжнародної організації підтвердили нещодавні порушення режиму тиші на ділянках розведення сил і засобів №2 «Золоте» та №3 «Петрівське». Це вкотре свідчить про систематичне ігнорування російськими окупаційними військами Мінських домовленостей та відверте небажання агресора дотримуватись узятих на себе зобов’язань. 
 
У цей же період загарбники під приводом облаштування КПВВ на тимчасово непідконтрольній урядові України території, неподалік міста Первомаськ Луганської області, вдалися до цинічних та підступних дій, провівши мінування поблизу автошляху й ділянки розведення №2 «Золоте».
 
Військовослужбовці Збройних сил України, співробітники ДСНС та представники цивільно-військових адміністрацій Донецької та Луганської областей докладають багато зусиль, щоб повернути Донбас до мирного життя. Зокрема, на території поряд із лінією розмежування систематично ведуть роботи з розмінування.
 
Про полеглих захисників України у минулому місяці читайте у матеріалі «України молодої»: Загиблі герої травня: пам’ятаймо про їхній подвиг.