Після 22 червня почне діяти адаптивний карантин: що зміниться

22.05.2020
Карантин триватиме до 22 червня. Про це заявили на засіданні Кабінету Міністрів. Проте вирішувати, які послаблення запроваджувати, а які ні, зможе місцева влада.
 
Таким чином уряд дозволив запровадження адаптивного карантину. Тобто очільники міст мають орієнтуватися на епідемічну ситуацію вже на місцях.
 
«Що змінюється? Ми вводимо певні ознаки епідемічної ситуації в регіонах. А саме: інцидентність — середня кількість випадків COVID-19 на 100 тисяч населення за останні сім днів — має складати менше 12 осіб на 100 тисяч населення,  завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, призначених для госпіталізації пацієнтів із підтвердженим випадком COVID-19, повинна становити менше 50%, а кількість тестування методом ПЛР та ІФА — понад 12 на 100 тисяч населення протягом останніх семи днів», — зазначив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. 
 
Уже з 22 травня запрацюює громадський транспорт, дозволять проведення релігійних та спортивних заходів, проте поки без глядачів, а ще відкриються готелі.
 
З понеділка, 25 травня, почнуть працювати метро та дитячі садочки. Також Україна відкриває кордони для пасажирського транспорту. Міжнародні перевезення відновлять уже сьогодні.
 
Їздити можна буде як автобусами, так і залізницею. Водночас міжобласне сполучення поки що не відкриватимуть.
 
Тим часом прем’єр Денис Шмигаль заявив, що такі послаблення допоможуть країні поступово повертатися до звичного життя, а економіці — набирати обертів: «Адаптивний карантин дасть змогу на регіональному рівні посилювати протиепідемічні обмеження на місцях у разі виявлення спалахів захворювання. Або послаблювати їх, якщо це не суперечить встановленим обмеженням на загальнонаціональному рівні».