Наземний транспорт, дитсадки та готелі: які пом'якшення карантину можуть запровадити з 22 травня

19.05.2020
Наземний транспорт, дитсадки та готелі: які пом'якшення карантину можуть запровадити з 22 травня

Уперше маємо позитивну статистику: в Україні кількість осіб, що одужали, перевищила тих, хто захворів.
 
 
Упродовж кількох днів статистика почала набирати обертів, і щодня у МОЗ фіксують збільшення кількості українців, організм яких упорався з підступним вірусом.
 
 
Тому в Міністерстві охорони здоров’я встигли  повідомити: із 22 травня на громадян чекають нові пом’якшення.
 
«Відновить роботу громадський транспорт, почнуть працювати дошкільні заклади, можна буде проводити спортивні змагання, але без глядачів, відкриються готелі, крім хостелів. Ресторани в готелях не працюватимуть», — уточнив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. 
 
Таким чином, за рекомендації МОЗ, уже в п’ятницю можуть запустити роботу громадського транспорту. Проте остаточне рішення мають ухвалити на засіданні уряду.
 
Цікаво, що запуск роботи метро, тролейбусів та автобусів по-іншому бачать у Міністерстві інфраструктури. Міністр інфраструктури Владислав Криклій зазначив: через коронавірус в Україні може діяти нова модель роботи транспорту. Вона дозволить замінити «маршрутки» на автобуси та тролейбуси. Він також додав, що переглянуть і дозвіл на роботу перевізників.
 
«Міста зможуть розшити перелік транспортних засобів, які функціонують як громадський транспорт. Це дасть можливість замінити «маршрутки» нормальними автобусами та електробусами. Але це вже будуть приватні перевізники, які надаватимуть цю послугу містам та їхнім комунальним підприємствам. Тоді «маршрутки» взагалі практично відійдуть у минуле», — наголосив очільник Мінінфраструктури.
 
А ще, за його словами, документ уже напрацьовано і найближчим часом вони зможуть його подати до парламенту. Адже проголосувати за пропозицію міністра мають саме депутати.
 
Тим часом міністр охорони здоров’я Максим Степанов запевнив: в українських лікарнях хворими на COVID-19 зайнято не більше третини ліжок, а вже з цього тижня в Україні почнуть робити тести на виявлення антитіл до коронавірусу в крові людини.
 
Також Степанов переконаний, що якби в Україні не заборонили рух метрополітену, то лікарні не впорались би з напливом хворих на COVID-19. Завдяки тому, що громадський транспорт зупинили, загальмувалось  розповсюдження хвороби.
 
Степанов наголосив, що Україна далеко не перша та не єдина країна у світі, яка закрила метро. За його словами, до таких карантинних заходів вдалися також у китайському місті Ухань, французькому Парижі, британському Лондоні та в Індії.