«Казковий вечір» із «Синичкою»: усі кольори природи у рецептах Марії Пташнік із Тернопільщини

19.05.2020
«Казковий вечір» із «Синичкою»: усі кольори природи у рецептах Марії Пташнік із Тернопільщини

Марія Пташнік.

«Щось мене вже квіти на тортиках ваблять. Мабуть, скоро буде весна», — сказала якось напередодні весни майстриня дуже гарної, креативної, надзвичайно смачної випічки з Тернопільщини Марія Пташнік.
 
 
І я хоч-не-хоч почала прислуховуватися до власних бажань, з точки зору смачної кулінарії: якщо ваблять квіти — значить, весна, якщо ваблять ягоди — значить, літо, а яблука чи груші, горіхи, приміром — осінь, банани, помаранчі — це зима? 
 
 
Можна думати і так, бо смаки диктують і сезонні продукти, і настрій, і бажання творити. Останнього у Марії Пташнік так багато, що вона невпинно ділиться ним із господинями, які бажають порадувати рідних чимось смачним і гарним.
 
Марія вважає, що страви мають бути передовсім гарними, бо їжа має задовольняти не лише наші фізичні потреби, а й створювати настрій, приємну атмосферу, заряджати ідеями та мотивувати. 
 
Що вам сказати? Поглянувши на торти Марії Пташнік із численними схваленнями господинь, тисячами вдячних відгуків, звичайно, я себе замотивувала.
 
Але там такі картинки: справжні шедеври, скажу я вам. Тому я вирішила почати опановувати її кулінарну науку з... котлет.
 
Правда, Марія кожен свій рецепт супроводжує поясненням, що все готується просто й легко. З невеличкого власного досвіду , я підтверджую її слова, але все ж таки я починала з котлет, бо думала, що ті надзвичайно пишні кремові шедеври мені відразу не дадуться. 

«Тест» грибними котлетами

Отже, грибні котлети Марії Пташнік. Я, звичайно, і тут «прославилася», бо замість опеньок, що в її рецепті, взяла печериці, але все одно котлети вдалися дуже смачними. 
 
Згадався анекдот у тему: «Дорога редакціє, нам дуже сподобався ваш рецепт салату з крабами та ананасами. Правда, краби ми замінили смаженими шкварками, а ананаси — вареною картопелькою. Але страва вдалася на славу!». 
 
І мої котлети вдалися на славу! Кілька разів уже готувала, прочитавши, до всього, у дієтологів, що печериці (як і всі гриби) — дуже корисна штука, особливо для жінок. 
«Котлети гарно тримають форму, не розсипаються. Дуже смачні та соковиті», — коментує свій рецепт майстриня і диктує його в деталях. 
 
Кілограм грибів (у рецепті опеньки) відварити, просушити на сковорідці і дрібно перемолоти. Окремо подрібнити середню цибулину. Просмажити дві середні цибулини (дрібно покришені) та середню морквину (потерти на дрібній тертці). Посолити і поперчити. До підготовленої маси додати потерту, як на деруни, картоплину і три столові ложки манки.
 
Гарно вимішати і формувати котлети, обкачувати в сухарях і смажити на середньому вогні. Оскільки вже є петрушка, кріпчик, стебла зеленої цибулі — додавайте сюди і смакуйте!
Ну от, пройшовши «тест котлетами» на приготування смаколиків пані Марійки, можна тепер братися і до випічки за її рецептами. 
 
Наші читачі, до речі, ще не знайомі з відомою в кулінарних колах, «смачних» блогах майстринею Марією Пташнік, тому трошки про неї. Бо рецептів, які заслуговують на увагу, в неї дуже багато, тому маємо знати, хто ж творить їх із таким натхненням, що передається іншим. 
 
Марія, правда, дуже скромно розповідає про себе, незважаючи на свої нескромно пишні та розкішні солодкі кулінарні творіння. Творчі люди часто бувають от такими скромними, навзамін розповідаючи про себе своїми реальними роботами.
 
Марія Пташнік за освітою економіст, мешкає з родиною — чоловіком і чотирирічною донею Наталочкою та десятирічним синочком Сергійком на Тернопільщині, в Залужжі Шумського району. Напевне, особливими квітами тішить Марійку рідне село, раз вони такими солодкими фантазіями відтворюються у її випічці. 
 
Марія каже, що спеціально кулінарії не вчилася, а здібності перейняла від мами, відомої місцевої господині. Улюблене в кулінарії майстрині — торти.

«Мережка» — патріотично, красиво та смачно!

«Сьогодні хочу запропонувати вам рецепт, можна сказати справжнього українського пляцка з відповідною назвою «Мережка». Рецепт знайшла в мережі, пекла його вперше і дуже задоволена результатом. Маковий прошарок, вишні, ваніль — це все так смачно!» — каже Марія. 
 
Щиро кажучи, дивлячись на результат Маріїного дебютного пляцка, не скажеш, що вона його пекла вперше: він — ніби з обкладинки кулінарного журналу. Це й добре, бо означає, що всі, хто пектиме щось уперше, також мають шанси отримати чудовий результат. 
 
Отож: форма 21 см
 
Тісто: яйце, 0,5 ст. цукру, 10 г ванільного цукру, 0,5 ст. сметани, 2 ст. борошна, ч. л. порошку до печива — замісити тісто, розділити на 6 частин і поставити в холодильник на 2 години.
 
Коли спечемо коржі — готуємо макову масу: ст. маку (змолоти), ст. цукру, 2 яйця, ст. л. крохмалю кукурудзяного, ст. л. манки, 0,5 ст. молока — все з’єднати і зварити до загустіння, постійно помішуючи. Ще гарячим 1/3 частину маси викласти на корж.
 
Зверху на масу викласти ще один корж, притиснути. Таким же чином викласти інші коржі. Отримаємо 3 коржі з маковим прошарком.
Додатково знадобиться 0,5 л вишень у власному соку (відцідити).
 
Крем: ст. цукру, пак. ванільного пудингу, 400 мл молока — зварити і охолодити. 200 г масла збити і поступово, збиваючи, додати заварну масу. 
Як будете збирати пляцок — на крем викладіть вишні! 
 
«Смакота — не передати словами!» — підсумовує господиня. 
 
«Мережка». 

 «Синиця» в руці

«Запропоную вам смачненький, ніжний, з кокосово-горіховою ноткою пляцок «Синиця». Пляцок добре нарізається, має гарний вигляд у розрізі, буде чудовим доповненням на вашому святковому столі!» — розповідає про свій наступний шедевр Марія Пташнік.
 
Форма — 21х31
 
Жовті коржі: 6 жовтків, яйце, 5 ст. л. цукру, пак. ванільного цукру , 90 г масла (м’якого), 3 ст. л. сметани, 200 г борошна, 2 ч. л. розпушувача.
 
Відділити білки від жовтків і поставити в холодильник. Жовтки і яйце збити з цукром і ванільним цукром до посвітління (збивати приблизно 10 хв., поступово додавати цукор), додати масло і сметану і ще раз збити. Просіяти борошно з розпушувачем, додати до збитої маси і вимішати ложкою.
 
Тісто розділити на 2 частини і спекти 2 коржі. Випікати один корж приблизно 15-20 хвилин. 
Середній корж-безе: 6 білків, 6-7 ст. л. цукру, 1/4 ч. л. лимонної кислоти, 100 г мелених горіхів, 100 г кокосової стружки, 2 ч. л. какао.
 
Білки збити з цукром в круту піну, додати лимону кислоту і ще збивати 2 хвилини. Готову масу розділити на 2 частини. До однієї додати кокосову стружку, до іншої — горіхи. У форму, застелену пергаментом, викладаємо спочатку горіхову масу, посипаємо какао і викладаємо кокосову масу. Все випікаємо 10 хвилин на найбільшому вогні, затим зменшуємо вогонь до мінімуму і ще печемо годину.
 
Крем: 2 жовтки, 250 мл молока, 100 г цукру, 30 г кукурудзяного крохмалю (можна картопляний), 20 г какао — всі інгредієнти перемішати вінчиком і варити на малому вогні до загустіння, постійно помішуючи, охолодити. 300 г масла збити із заварною масою додати 20 мл коньяку.
 
Збираємо пляцок: жовтий корж, крем, корж-безе горіхами донизу, крем, жовтий корж. Верх оформити за бажанням. Дати просочитися 15 годин (перші 5 годин при кімнатній температурі, а потім поставити в холодильник). І все — скликайте рідних до столу!
 
«Синиця». 

Коли вечір казковий...

«А ще хочу поділитися смачним пляцком «Казковий вечір». Пляцок є моїм авторським, я думаю, багатьом такий буде до вподоби! Легке поєднання горіхових коржів із кавовою ноткою та шоколадних коржів із запахом кориці створює просто неймовірний смак! Пляцок гарний в розрізі, тому ідеально підійде як основа торта (так, як у мене), або для солодкого фуршетного столу! Отже, ловіть рецептик!» — ці слова Марії Пташнік надихають і на власне подібне кулінарне творіння.
 
Форма — 21 см.
 
Горіхові коржі: яйце, жовток, 2 ст. л. цукру, ст. л. меду, ст. л. масла (розтопити), 2 ст. л. холодної води, ст. мелених горіхів, ч. л. соди (погасити), ст. л. оцту, 1,5 ст. борошна.
 
Замісити тісто, поставити в холодильник на 2 години. Після цього розділити на 6 рівних частин, розкачати і випікати при температурі 180 градусів до золотистого кольору (до 10 хвилин).
Готуємо крем: яйце, 125 мл молока, пак. ванільного пудингу, 5 ст. л. цукру, ст. мелених горіхів, 1,5 ст. л. кави (розчинної), ст. л. какао, ст. л. масла.
 
Зварити до загустіння, відразу викласти порівну на 3 коржі, розмастити і покласти на крем інші 3 коржі (склеїти по 2 коржі). Так ми отримаємо 3 коржі, відкладемо їх охолодитися, а тим часом готуємо тісто на шоколадні коржі.
 
Шоколаді коржі: 3 яйця, 3 ст. л. цукру, 3 ст. л. сметани, 2 ст. л. масла (розтопити), ч. л. кориці, 3 ст. л. какао, ст. борошна, 2 ч. л. соди (погасити ст. л. оцту).
Тісто збити міксером (усі інгредієнти додавати у тій послідовності, як написано вище). Тісто, консистенції густої сметани, гарно розмащується по формі. Пекти 2 коржі при температурі 180 градусів до 15 хвилин. Як охолонуть коржі — зрізати верхи і висушити. 
 
Крем: пак. вершкового пудингу, ст. цукру, 400 мл молока — зварити і охолодити, додати 220 г масла (збити поступово, додаючи заварну масу), ст. л. горілки.
 
«Для вирівнювання використала крихту з шоколадних коржів і 6 ст. л. крему, які залишила після перемащування коржів», — уточнює кулінарна майстриня, але, як і раніше, пропонує прикрашати власні вироби так, як підказує душа. 
«Казковий вечір».
 
Отож творіть смаки так, як підказує душа! Смачного!